Emeklilikte Yaşa Takılanlar, gündemin ilk sırasındaki yerini korumaya devam ediyor. Hükümet kanadından son yapılan açıklamalar EYT Mağdurlarına umut olacak cinsten. 
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bu konuda çalışma yaptığını hatırlattı. 
Elitaş, konunun 2022 bitmeden yasalaşacağını, 2023 itibariyle de hayata geçirileceğine vurgu yaptı. 

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Bilgin, EYT’de teknik olarak çalışmaların tamamlandığında Aralık ayında kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağını ifade eden Bakan Bilgin, Aralık ayında yapılacak basın toplantısı ile konunun etraflıca açıklanacağını da sözlerine ekledi. 
EYT konusunda MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay’dan da bir açıklama geldi. 

Akçay, EYT’nin en geç Aralık ayının sonunda, en kötü ihtimalle ise yeni yılın ilk haftasında meclisten geçebileceğini ifade etti. EYT’nin kapsamı ile geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir detay paylaştı. Bakan Bilgin’in açıklamaları ile bu noktada Staj Sigortası ile ilgili de çalışmanın yapıldığı ortaya çıktı. 
Bilindiği gibi sağlık sigortası yapılan ancak emeklilik sigortası yapılmayan Staj Sigortasının da EYT Kapsamına alınması gündemde… 

eyt-1
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

STAJ MAĞDURLARININ DURUMU

Bakan Bilgin bu konuyla ilgili, staj sigortasının çok eski bir düzenleme olduğuna dikkat çekerken konunun yeniden ele alınması gerektiğini, bu konuda kendisinin bir çalışma yaptırdığını söyledi. Sonuçlarının da ne olacağını EYT kapsamında değerlendirmek gerektiğini belirten Bakan Bilgin’in açıklamalarının ardından Staj Mağdurları da konunun takipçisi oldu. 
Staj sigortası bilindiği gibi kısa vadeli sigorta olduğu için emeklilik hesabında kullanılmıyor. 
Ancak burada kanuni bir düzenleme yapılırsa Staj Mağdurları da EYT’den faydalanabilecek. 

EN DÜŞÜK 5 BİN GÜN OLMASI GEREKİYOR

Burada hatırlatılması gereken bir başka durum ise EYT kapsamına giren herkesin emekli olamayacağı. Çünkü yaş sınırı ortadan kaldırılsa bile prim gün sayısını beklemek zorunda kalınacak. Bilindiği gibi 8 Eylül 1999 öncesine dönüldüğünde en az 5 bin prim günü gerecek. Yasanın getirdiği prim gün sayısı kabul edilirse, bu kez giriş tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün gerekiyor. 

3600 GÜN MESELESİ

Bu kişiler için bir diğer seçenek ise başvuru zamanı.. Yani kısaca başvuru zamanına göre primlerini tamamladıklarında emeklilik hakkı olacak.

3600 gün meselesinde ise yaş sınırı beklenecek. Bunun için de erkeklerde 60, kadınlarda 58’i bulabilecek. 
Ayrıca bir başka konu yıl sınırı.. 

EYT’DE YIL ŞARTI

Yani bir kişi EYT kapsamına girse dahi sigortalılık yılını doldurması gerekiyor. Bunun için de kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı bulunuyor. 
Yıl şartına örnek vermek gerekirse kadınlar 8 Eylül 2019’da bu yılı tamamladılar. Ancak erkeklerde 1997 yılı öncesinde sigortalı olmak gerekiyor. Eğer erkekler 1997 yılı ve öncesinde sigortalı omuşlarsa primi tamamladıkları andan itibaren emekli olabilecekler…