Döviz getirisi bakımından tüm zamanların rekorunun elde edildiği 2015 yılında 2 milyar 827 milyon dolar tutarında fındık ihracatı gerçekleştirildi. 
Tabi bunda Trabzon’un önemi oldukça fazla.
2002 yılından bu yana fındık ihracatında ilk sırada yer alarak rekortmenliği elinde bulunduran  Oltan Gıda Limited Şirketi 827 milyon dolar ihracat ile bu yıl da 1’inciliği alarak büyük bir başarıya imza attı. Bu başarının 2016 yılında da gerçekleşeceğinden endişem yok. Çünkü ikinci sırada yer alan bir başka firmanın ise Oltan Fındık’tan tam 624 bin dolar daha az ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz.  
Bu noktada Oltan Fındık yöneticisi Şükrü Güngör Köleoğlu’nu ve ekibini kutluyorum. 
Şimdi gelelim asıl meseleye.  

FINDIĞIN KISA TARİHİ
M.Ö. IV. Yüzyılda Çin'de Giresun'a geldiği rivayet edilen fındık bu yörede en uygun ekolojik ortamını yakalamış ve tüm dünyaca kabul edilen kaliteye ulaşmıştır. Fındık, dünyada 5 kıtada, ülkemizde ise 550 bin hektar alanda 400 bin aile tarafından üretilmektedir. Mili ekonomiye sağladığı katkıdan dolayıdır ki, böylesine önemlidir.
Fındık yöre insanı için tek, alternatifsiz ve önemli bir geçim kaynağıdır. Tüm sosyal ve ekonomik olaylar fındık hasadına bağlı olarak şekillenir. 2.5 Milyon insan doğrudan, 8 milyon insan dolaylı olarak fındıktan geçimini sağlamaktadır. Yani fındık ile Karadeniz bölgesi aynı mısrada kullanılabilir. 
Fındık, Türkiye’nin dışında İtalya, Çin, Fransa, Yunanistan, Rusya, İran, İspanya ve Amerika da yetişmektedir. Ama bizdeki lezzete kesinlikle benzemez. Türkiye yıllık fındık üretiminin yüzde 70–75 ini tek başına gerçekleştirmektedir. 
Böylesine değerli ürün öyle görülüyor ki tüm dünyada seviliyor ve tüketiliyor. 

“İÇ SAVAŞ VE SİYASİ İSTİKRAR ARAP ÜLKELERİNDE FINDIĞA ARZI AZALTIYOR”
Aldığım bir habere göre Arap ülkeleri fındığımıza eski ilgiyi göstermiyormuş. Şaşırdım, araştırdım.
Siyasi istikrarsızlıkların ve iç savaşların yaşandığı Arap ülkelerine gerçekleştirdiğimiz fındık ihracatında yaşadığımız düşüş bize ‘KRAL ÇIPLAK’ gerçeğini gösteriyor. Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülke sayısı her sezonda artarken Arap ülkelerine yapılan ihracatın eksi göstermesi üzücü. Bir yandan fındık ihraç edilen ülkelerin sayısının 120'lere ulaşırken bir anda sorunların yaşandığı Arap ülkelerinde ki düşüş “Araplar artık fındığımızı sevmiyorlar mı?” sorusunu gündeme getiriyor.

“EN ÖNEMLİ PAZAR ARAP ÜLKELERİDİR”
Dünya’ya gerçekleştirdiğimiz fındık ihracatına baktığımızda pazarın başında Arap ülkelerini her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. 
Irak, Libya, Mısır, Cezayir gibi ülkelere fındık ihracatımız son yıllarda iç savaş ve istikrarsızlık gibi sebeplerden dolayı yüzde 25 ila yüzde 50 azaldı.  Daha da düşmesinde endişe eden fındık üreticileri adı geçen ülkelerde güvenlik sorunun çözülmesi gerektiğini savunarak yeni arayışı içine girdiler.

“İHRACATÇILAR YENİ PAZAR ARAYIŞINDA”
 
Fındık ihracatının en çok gerçekleştirildiği ülkelerin başında Arap pazarı aynı zamanda gelişmekte olan pazarlar arasında gösteriliyordu.
Önemli bir üretici olan Türkiye’nin ise bu gelişmelerden memnun olmadığı kaçınılmazdır. Öyle ki, bu ülkelerden beklentilerimiz çok yüksekti. Çok güvendiğimiz pazarda yaşanan olumsuzluklar bizi de hayal kırıklığına uğrattı. Temennimiz ve beklentilerimiz bir an önce bu ülkelere ihracatımızın yeniden artmasıdır. Yaşanan kaos ortamında kalmayan ihracatçılarımız yeni pazar arayışlarına girdiler. 
Aldığım bilgilere göre fındık ihracatımız devam ettiği Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Kanada, Avusturya ve Hollanda gibi ülkeler sektörü desteklemeye devam ediyorlar.
“GİRESUN’DA ÖNEMLİ PROJELER AYAKLANIYOR”
Dışarıda bunlar yaşanırken, içerde de bir takım güzel hareketler meyvelerini vermeye başlıyor. Trabzon Ticaret Borsası fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmalarına devam ederken Giresun’da bir başka faaliyet tamamlanması için gün sayıyor. 
Fındık sektörünü daha da ileriye götürmek için Giresun Ticaret Borsasının ‘Fındık Altına Dönüşüyor’ projesi çerçevesinde başlattıkları “Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa ” konusunda ki çalışmaları hız kazandı. 
Giresun bu sayede fındık ile ilgili birçok konuyu Giresun Ticaret Borsası kanalı ile yürütecek.
Bu arada 
Arap ülkelerine de bir tavsiyem olacak. 
Fındığımızı sevmeye devan edin, aksi takdirde böyle fındığı başka ülkede bulamayabilirsiniz…