Sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği projeler ve kültür-sanat etkinlikleriyle şehrin sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sunan Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım projeleri, engellilere yönelik destekler, öğrencilere sağlanan imkanlar ve kadınlara yönelik istihdam projeleriyle Trabzon halkının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.
BİNLERCE AİLEYE DESTEK
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projeler kapsamında, 61 Kart hizmetiyle 6 bin 265 aileye (19 bin 787 kişi) aylık bin 500 TL tutarında nakdi yardım yapılıyor. Ayrıca, yaşlı, engelli, kimsesiz ve bakıma muhtaç vatandaşlara ücretsiz "Evde Temizlik Hizmeti" sunuluyor. Bu hizmetten şimdilik 264 hanede yaşayan bin 200 kişi yararlanıyor. Bunun yanı sıra, ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek, kırtasiye ve yakacak yardımları da devam ediyor.
EMEKLİ VE ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK
Emeklilere ve öğrencilere yönelik olarak su faturalarında yüzde 50 indirim uygulanırken, evde bakım ve sağlık hizmetleriyle de ailelere büyük kolaylık sağlanıyor. Emeklilerin sosyal yaşamına büyük katkı sağlayan Hasbihal Cafe şu ana kadar yaklaşık 12 bin vatandaşa hizmet verdi. Ayrıca, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile yapılan iş birliği kapsamında öğrencilere ücretsiz çamaşırhane hizmeti sunuluyor. KTÜ ve Trabzon Üniversitesi öğrenci kulüplerine de Teknofest gibi etkinliklerde destek veriliyor.
İNDİRİMLİ EKMEK VE SOSYAL MARKET HİZMETİ
Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların, temel gıda ihtiyaçlarını piyasadan daha uygun fiyatlarla karşılayabilmeleri için Meydan, Moloz, Çukurçayır, Akçaabat, Of ve Yomra’da ekmek satış noktaları kurdu. Bu noktalarda şu ana kadar yaklaşık 200 bin ekmek satıldı. Ayrıca, TRAMAR adı verilen sosyal marketten 84 bin 490 kişi alışveriş yaparak başta et olmak üzere temel gıda ürünlerine uygun fiyatlarla ulaşma imkanı buldu.
ENGELLİLERE YÖNELİK KAPSAMLI PROJELER
Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla akülü ve manuel araç dağıtımı, engelsiz taksi hizmeti ve engelli araç tamir atölyesi gibi projeler hayata geçirildi. Engelli Yaşam Merkezi’nde 12 öğretmen tarafından 50 özel gereksinimli kursiyere eğitim verilirken, Gazipaşa Özel Bireyler Okulu’nda da 22 öğretmen 38 kursiyere hizmet sunuyor. Ayrıca, özel gereksinimli bireyler için hobi kursları ve psikolojik danışmanlık hizmetleri de devam ediyor. Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde 3 psikolog tarafından bin 87 kişiye bireysel terapi, 284 kişiye ise evlilik okulu hizmeti sunuldu. Merkezde 550 kişi ile de psikolojik söyleşi gerçekleştirildi.
ÜCRETSİZ EĞİTİM FIRSATI
Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz hazırlık kursları düzenleniyor. Kurslarda 300 öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilere özellikle sınav dönemlerinde de simit, kaşar ve çorba ikramları da yapılıyor.
TURİZM VE EĞLENCEYE DESTEK
Meydan ve Uzungöl’de açılan Turizm Zabıta Ofisleri ile turistlere yönelik hizmetler artırıldı. Ayrıca, yazlık sinema günleri, lunapark hizmetleri ve üniversite öğrenci kulüplerine verilen desteklerle şehrin sosyal yaşamı canlandırılıyor. Yaz sezonunda gerçekleştirilen Ganita Akşamları etkinlikleri, ilçelerdeki yazlık sinema günleri ve tiyatro gösterileri, on binlerce kişiyi bir araya getirdi.
KİTAP FUARI TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLDU
Trabzon’da düzenlenen 3. Tiyatro Festivali, şehrin kültür hayatına büyük katkı sağladı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, düzenli olarak sahnelediği oyunlarla sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca, Kitap Fuarı gibi etkinliklerle de vatandaşların kitap okuma alışkanlığı destekleniyor. 250 bini aşkın ziyaretçinin katıldığı fuarda, 130 yazar ve 72 yayınevi yer aldı. Ayrıca Yöresel Ürünler Fuarı’nın yanı sıra Marka Ürünler Giyim Fuarı da büyük ilgi gördü. Yaklaşık bir ay süren ve 750 bin kişinin ziyaret ettiği fuar, Türkiye’nin en yoğun katılımlı fuarlarından biri oldu.
KADINLARA YÖNELİK PROJELER
Botanik’te açılan Ev Eksenli Kadın Üretim Merkezi’nde 9 kadın sivil toplum kuruluşu ve 74 kadın üretim yaparak ekonomik hayata katılıyor. Ayrıca, evde üretim yapan kadınlara satış desteği sağlanıyor.
KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE YOĞUN İLGİ
Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali kapsamında, şehrin farklı noktalarında paneller, söyleşiler, şiir dinletileri ve imza günleri düzenlendi, yerli ve yabancı yazarlar okurlarla buluşturuldu. Edebiyat severler, bu etkinlikler sayesinde hem yeni kitaplar keşfetti hem de yazarlarla birebir sohbet etme imkanı buldu.
RAMAZAN’A ÖZEL ETKİNLİKLER
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kültür-sanat faaliyetleriyle Ramazan ayının dolu dolu yaşanmasını sağlıyor. Atatürk Alanı’nda kurulan Ramazan Sokağı, stantlar, kültürel gösteriler ve ikramlarla ziyaretçilere Ramazan’ın manevi atmosferini yaşatıyor. Ramazan ayı boyunca binlerce kişiye iftar yemeği ikram edilirken, Yeni Mahalle Fuar Alanı’nda Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca hikayeleri ve palyaço gösterileri gibi etkinlikler düzenleniyor. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde ise tasavvuf konserleri, sohbetler ve ezgi dinletileri gerçekleştiriliyor. Ramazan kapsamında maddi geliri 17 bin liranın altında olan yaklaşık 15 bin aileye 2 bin TL’lik gıda desteği sağlandı.
TEKNE ORUCU ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR
Ramazan kapsamında tekne orucu etkinlikleri de ilçelerde sürüyor. Çocuklara Ramazan ayı bilincini aşılama, paylaşma ve sabrı öğretmeyi amaçlayan etkinliklerde, çocuklar doyasıya eğleniyor. Her cumartesi ve pazar günleri, Trabzon İl Müftülüğü iş birliği ile farklı camilerde yapılan etkinlikler, bugüne kadar Ortahisar, Arsin, Akçaabat, Maçka, Vakfıkebir ve Tonya ilçelerinde binlerce çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Ramazan sonuna kadar diğer ilçelerde de yapılacak etkinlik kapsamında, ikindi ve akşam ezanı arasında oruç tutan (tekne orucu) çocuklar, Nasrettin Hoca hikayeleri, palyaço ve Hacivat-Karagöz oyunlarıyla eğlendiriliyor. Çocuklara iftarlık kumanyanın yanı sıra tespih ve
seccade hediye ediliyor.
ŞİİR DİNLETİLERİ, KONSERLER, BULUŞMALAR
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Ramazan kapsamında birçok etkinlikte birbirinden değerli isimleri de vatandaşlarla buluşturuyor. Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde tasavvuf konserleri, söyleşiler, şiir ve ezgi dinletileri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda ünlü şair ve yazarlar Dursun Ali Erzincanlı, Fenomen Sertaç Abi, Mehmet Kemiksiz, Sedat Uçan, Ender Doğan ve Senai Demirci gibi ünlü isimler vatandaşlarla bir araya gelmeye devam edecek.
KUR’AN-I KERİM ZİYAFETİ CAMİLERDE DEVAM EDİYOR
20 Mart Perşembe akşamı saat 19.00’da Pelitli Sahil Camii’nde Kurra Hafız Abdurrahman Sadien, Büyük Çamlıca Camii İmam Hatibi Kerim Öztürk, Fatih Büyük Camii Müezzin Kayyımı Osman Kalan ve Mehmet Akif Ersoy Camii Müezzin Kayyımı Savaş Papağan’ın katılacağı program düzenlenecek. 26 Mart Çarşamba akşamı saat 19.00’da Bahçecik Mehmet Akif Ersoy Camii’nde, Mecidiyeköy Merkez Camii Baş İmam Hatibi Ali Derman, Beyazıt Camii İmam Hatibi Mehmet Duman, Fatih Büyük Camii Müezzin Kayyımı Osman Kalan ve Çarşı Camii Müezzin Kayyımı Hacı Bayram Parmak Kur’an ziyafeti sunacak. 27 Mart Perşembe akşamı saat 19.00’da ise Akçaabat Söğütlü Ulu Camii’nde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Büyük Çamlıca Camii Müezzini Enes Özsoy, Fatih Büyük Camii Müezzin Kayyımı Osman Kalan ve Mehmet Akif Ersoy Camii Müezzin Kayyımı Savaş Papağan’ın katılacağı program düzenlenecek.
BİZ BİR AİLEYİZ
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilik faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Bu şehirde yaşayan herkesi büyük bir ailenin fertleri olarak görüyoruz. Bütün gönüllere dokunmak istiyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Vatandaşlarımızın, hizmetlerimizden duydukları memnuniyet en büyük motivasyon kaynağımızdır. Gönül belediyeciliğine devam edeceğiz" dedi.