Süper Lig'de teknik direktörlük yapabilmek güç bir iş. Ligde çalışan antrenörlerin görev süreleri genelde 2 yılı aşmıyor.
2014 yılını geride bırakırken Aralık ayında Süper Lig'de 5 takım teknik direktör değiştirdi. Sadece bu durum bile ligde teknik direktör olmanın zorluğunu gözler önüne seriyor. Yıl boyunca 14 takımın teknik adam koltuğu el değiştirirken bazı takımlarda bu durum birden fazla defa gerçekleşti. 2014 yılında şu anda Süper Lig'de mücadele eden 18 takımın teknik adam koltuğunda 40 farklı kişi oturdu.


En eskisi Şota

Süper Lig'de 2012 yılından beri aynı takımda görev yapan tek teknik adam Kasımpaşa Teknik Direktörü Şota Arveladze. Gürcü antrenör 8 Ekim 2012'de sözleşme imzaladığı Kasımpaşa'da lige iyi bir başlangıç yapan ama yönetimle anlaşamayan Metin Diyadin'in yerine getirilmişti. 5. haftada lig ikincisi olarak aldığı takımı sezon sonunda 50 puanla ligin 6. basamağında tutmayı başardı. Şota geçen sezonu da önceki sezona göre 1 puan fazlayla yine 6. sırada tutmayı başardı. Eğer Kasımpaşa geçen sezon UEFA'dan lisans alabilseydi sezon başında Karabük yerine onlar Avrupa'da mücadele edecekti.


Geçen yıldan kalan 4 teknik adam var

Süper Lig'de 1 sezondan fazla görev yapan teknik adam sayısı Arveladze'nin de eklenmesiyle 4 kişi. Diğer 3 teknik adam ise Slaven Bilic (Beşiktaş), Ertuğrul Sağlam (Eskişehirspor) ve Tolunay Kafkas (Karabükspor). 3 teknik adam da 2013-14 sezonu başında göreve gelmişti. Bilic Beşiktaş'ı Şampiyonlar Ligi ön elemesine taşıdı. Ertuğrul Sağlam'ın Eskişehirspor'u Türkiye Kupası'nı finalde kaybetti. Avrupa kupalarına kulübe gelen cezadan dolayı katılamadı. Onun yerine Tolunay Kafkas'ın tarihinin en iyi dönemini yaşattığı Karabükspor, Avrupa Ligi'nin kapısından penaltılarda kaybederek döndü.

Bu sezon ise Beşiktaş 15. hafta öncesinde lig lideri. Karabük ve Eskişehir ise alt sıralardan kurtulma çabasındalar.


Kalan 14 teknik adamdan en eskisi 7 aylık

Süper Lig'de 2014 yılında göreve gelen teknik adamlardan Şenol Güneş, 29 Mayıs günü Bursaspor'a imza attı. Güneş, geleli 7 ay olmasına rağmen şu anda göreve devam eden en eski 5. teknik adam.

Sezon başında göreve gelen Güneş dışında Rıza Çalımbay, Okan Buruk, Mustafa Reşit Akçay, Abdullah Avcı ve İsmail Kartal takımlarının başında görevlerine devam ediyorlar.


İlk değişiklik 2. haftada

Ligin başlamasıyla teknik adam değişikliği mevsimi de ikinci haftadan kendisini gösterdi. 10 Temmuz'da göreve gelen Gençlerbirliği Teknik Direktörü Mustafa Kaplan 2-1'lik Bursa yenilgisi sonrası görevden alındı ve İrfan Buz, Gençlerbirliği'nin yeni hocası oldu.

7. hafta sonunda Konyaspor, Mesut Bakkal'ı görevden alıp Aykut Kocaman'ı takımın başına getirdi.


Yanal ilk maçında Prandelli'yi yaktı

2014'ün en çok teknik adam değiştiren takımlarından olan ve sezona Vahid Halilhodzic ile başlayan Trabzonspor 9. haftanın sonunda Boşnak teknik adamı görevden aldı ve Ersun Yanal, Karadeniz ekibinin yeni hocası oldu.
Ersun Yanal'ın Trabzonspor'u ilk maçında Prandelli'nin Galatasaray'ına 3 gol atınca bu kez İtalyan teknik adam için ayrılık vakti gelmişti. Galatasaray lig 2.si olmasına karşın Avrupa'da aldığı ağır yenilgiler sonrası İtalyan teknik adamın yerine 1 Aralık günü Hamza Hamzaoğlu'nu göreve getirdi.


Yılın son ayında 5 teknik adam geldi

Sadece Aralık ayında 4 teknik adam daha görevlerinden ayrıldı ve yerine başka teknik adamlar oturdu. Hamzaoğlu'nun ardından 4 Aralık günü Erciyesspor'da Bülent Korkmaz'ın ardından Uğur Tütüneker dönemi başladı. Ertesi gün takımı Süper Lig'e çıkaran isim İsmail Ertekin'i gönderen Balıkesirspor, Kemal Özdeş'le sözleşme imzaladı. 10. hafta görevinden ayrılan bir diğer teknik adam Mehmet Özdilek oldu. Rizespor Özdilek'in yerine Hikmet Karaman'la anlaştı.

Son olarak da Roberto Carlos'un ilk teknik direktörlük deneyimini yaşadığı Sivasspor, hem ligde hem de kupada toparlanamayınca Brezilyalı futbol efsanesi koltuğu Sergen Yalçın'a devretti.


Rekor Trabzon ve Gençlerbirliği'nde

2014 yılı geride kalırken bir yıl içinde koltuğu en çok el değiştiren iki takım Trabzonspor ve Gençlerbirliği oldu. 2014 yılında Mustafa Reşit Akçay'ın başında olduğu Trabzonspor, Hami Mandıralı ve Vahid Halilhodzic'ten sonra şimdi Ersun Yanal'a emanet.

Gençlerbirliği de Mehmet Özdilek, Kemal Özdeş ve Mustafa Kaplan'ın ardından İrfan Buz'la şansını deniyor.

Galatasaray, Bursaspor, Gaziantepspor ve Erciyesspor da 2014'te 3 farklı teknik adamla çalışan takımlar oldular.

Bakalım Türk futbolunda 2015'in ilk ayrılığı ne zaman olacak?