Türkiye liglerinde yaşanmış bir gerçek var.

O da ne, fikren ruhen şeklen birbirinin matruşka bebeleri olan takımlar aynı ligde aynı statüde oynarsa şeklen olmasa bile ruhen şike yapabilirler ihtimali de şikenin kendisi alası olduğundan cezası küme düşmektir.

Şimdi bu pek anlaşılamayan konuyu ad vererek somutlaştıralım.

Ankaragücü ile Ankaraspor.

İkisi de süper ligdeydi, zamanın TFF’si iki takım ruhen şeklen ve de idari anlamda birbirini tamamlıyor aynı ligde oynayamazlar şike yapma ihtimali var dedi, sonra UEFA ve FİFA’nın bazı kurallarını temel alarak Ankaraspor’u küme düşürdü.

Ve geldik bu güne.

1461 PTT 1. Liginde.

Trabzonspor Süper ligde.

İki takımın ruhen ve şeklen bütünlüğü var mı? Var. Kağıt üzerinde bile var

O halde, 1461 PTT liginden Süper lige yükselirse TFF kimin küme düşürecek.

1461’i mi sen Trabzonspor’a yatarsın.. Trabzonspor’a mı 1461’e maç satarsın diyecek.

Bunu bilmiyoruz.

Bizimkisi doğmamış bebeğe don biçmek de olsa bir ihtimalden çok gerçekleşme olasılığı yüksek durumdan bahsediyoruz.

Eğer Trabzonspor, pilot takımı 1461’in Süper lige çıkması ile ilgili mücadelesinde baktı iş ciddiye bindi 1461’in geldiğini görünce, tavrı ne olacak..?

1461’e maçları kaybet Süper lige gelme mi diyecek.

Bu duyulursa, her iki takım da şike yapmış olmayacak mı..? Hadi diyelim duyulmadı. Etik mi? Değil. Hadi diyelim duyulmadı, Trabzonspor’a ahlaki anlamda da futbolcu yetiştirecek pilot takım ahlaksızlık yaparak kazanacakları maçı mı kaybedecek. 1461 bir alt kümeye Trabzonspor da PTT ligine mi çıkacak(!)

1461’in başarısı, hoş futbolu iddiası sonucu “Küme düşme” ile ödüllendirilen bir zaferle taçlandırılacaksa, emeğe saygı ne olacak..?

O nedenle ısrarla dedik ki Trabzonspor’un 1461 gibi bir pilot takım uygulaması olmasın. Bir başka yol bulsun. Gitsin Avrupa’nın bir liginde bunu yapsın. Gitsin, Ege’de bir takımı alsın. Burada gözümüzün önünde ruhen ve şeklen bir pilot takımla uğraşılmasın.
Ama Trabzonspor bu krizi fırsata dönüştürecek bir hamle yapabilir.

TFF’yi köşeye sıkıştırarak. 1461’in süper lige çıkması hususunda elinden geleni yapsın sonra da ya Trabzonspor’u ya da 1461’i küme düşürme konusunda TFF’ye bombayı bıraksın..

Bıraksın bakalım ne yapacaklar…

Da diyerek olayı bu boyuta taşıyabilirsiniz ki, benim fikrim de budur…