TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un 2014 yılı ilk altı aylık verilerini değerlendirdi. Hacısalihoğlu, mevduat, krediler, ticaret, istihdam, ihracat, yatırım, açılan kapanan şirketler hakkındaki konuşması şöyle:
 
İŞSİZLİK VE SOSYAL GÜVENLİK RAKAMLARI
 
Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, işsizliğin takip ettiklerini kaydeden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2013 yılının Şubat ayında 105 bin 419 aktif çalışan sayısı bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2014 yılı Şubat ayında bu rakamın 112 bin 102 kişiye yükseldiğini, bu dönemler arasındaki bir yıl içerisinde 6 bin 683 kişinin çalışan hale geldiğini aktardı.. Bu verinin işsizliğin bir nebze de olsa azaldığını gösterdiğini ifade etti. Öte yandan Türkiye’de açıklanan işsizlik rakamlarına göre Trabzon’da 7.3 olduğunu anımsattı.
 
AÇILAN –KAPANAN İŞLETMELER
 
2014 yılının ilk beş ayında Trabzon’da açılan işletme sayısının 297’de kaldığını, geçtiğimiz yıl bu rakam 302 olduğunu anımsatan Hacısalihoğlu, aynı dönem içerisinde geçtiğimiz yıl 100 işletmenin kapanırken bu yıl ise kapanan işletme sayısının 83’de kaldığını ifade etti.

 MEVDUAT
 
Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk üç ayında Trabzon’un mevduatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17’lik bir artış kaydettiğini belirtti.  Bu dönemde toplam mevduat 4 milyar 103 milyondan 4 milyar 813 milyona yükseldiğini bildirdi.
 
KREDİLER
 
2014 yılının ilk üç ayında Trabzon’da toplam kullandırılan kredilerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış kaydettiğini belirten Hacısalihoğlu, “ Krediler 5 milyar 512 milyondan, 6 milyar 888 milyona yükseldi. Ticari krediler yüzde 29 ile ilk sırayı aldı. Bunu, yüzde 22 ile tüketici kredileri, yüzde 19 ile konut kredileri ve yüzde 4 ile de taşıt ve kredi kartları takip etti.” dedi.
 
Aynı dönemler içerisinde takibe düşen kredilerde de artış olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu tüketici kredilerinde yüzde 44, ticari kredilerde yüzde 33 olduğunu aktardı.
 
İHRACAT
 
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk altı ayında Trabzon ihracatının bir önceki yılın altı ayına göre yüzde 9 artış sağladığını, bu artışın memnunluk yarattığını söyledi. Hacısalihoğlu, Trabzon ihracatının altı ay toplamında 582 milyar 427 milyona çıkarak Türkiye genelinde en çok ihracat yapan il sıralamasında da 17. Sıranın korunduğunu söyledi.
 
En fazla ihracat yapılan sektörün yüzde 28 artış ile fındık mamullerinde gerçekleştiğini kaydetti.  Diğer sektörler ise yaş meyve ve sebze, taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri ile maden metaller, oldu.  Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında ise Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Fransa, Gürcistan olarak gerçekleşti.
 
TİCARET
 
2013 yılı sonunda Trabzon merkez KDV matrahının 14 milyar 465 milyon olarak gerçekleştiğini ifade eden Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk altı ayında KDV matrahının geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 17 artış kaydederek 8 milyar 180 milyona yükseldiğini dile getirdi.
 
TTSO GİRİŞİMCİ YETİŞTİRİR
 
Birçok sektörün yetişmiş insana ihtiyaç duyduğunu ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, odanın önceliğinin girişimci yetiştirmek olduğuna işaret etti. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Bir tarafta sektörlerimiz yetişmiş işgücü arıyor. Diğer tarafta işsizlik var. Ticaret ve Sanayi Odası, ticaretin ve sanayinin ocağıdır. Burada tüccar ve sanayici yani girişimci yetiştirilmesi esastır. Yetişen bu girişimciler açacakları işletmelerinde sağlayacakları istihdamlar ile işsizlikte önemli bir başarı elde edecektir.” şeklinde konuştu.
 
YATIRIM TEŞVİK
 
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu 2014 yılının ilk dört aylık döneminde Trabzon’da 17 yatırım teşvik belgesi verildiğini, geçtiğimiz yıl aynı dönem içerisinde ise 11 yatırım teşvik belgesi verilmiş olduğunu anımsattı. 2014 yılının ilk dört ayındaki toplam 17 yatırım teşvik belgesinin 114 milyon tutar ve 481 kişi çalışanı kapsayan yatırım öngördüğünü vurguladı. 17 belgenin sektörlere göre dağılımının ise 5 firma imalat, 2 firma turizm, 2 firma sağlık, 3 firma enerji, 2 firma ticaret ve birer firmada hizmet, eğitim ve maden sektörlerinde oluştu.