Ekvator Ginesi ile Gabon'un ortaklaşa düzenlediği 2012 Afrika Uluslar Kupası'nın finalinde Fildişi Sahili ile Zambiya karşı karşıya geldi.Gabon'un en büyük şehirlerinden Libreville'in Angondjé Stadı'nda oynanan zorlu müsabakada 90 dakika ve uzatmalar golsüz geçilirken kupanın sahibi penaltılar sonucunda belli oldu. İlk 14 penaltının gol olduğu karşılaşmada; Zambiya 8-7 galip gelmeyi başardı ve tarihinde ilk kez Afrika'nın en büyüğü oldu.

ZOKORA VE GOSSO SAHADA
Fildişi Sahili Milli Takımı'nda Trabzonsporlu Didier Zokora ve Orduspor forması giyen Jean Jacques Gosso Gosso ilk 11'de forma şansı bulurken; Zokora 75. dakikada yerini Didier Ya Konan'a bıraktı. Galatasaraylı Emmanuel Eboue ise, karşılaşmayı yedekler arasından takip etti.Final maçına iki takım da kontrollü bir futbol oynayarak başladı. Zambiya'da 11. dakikada Joseph Musonda sakatlaknarak yerini Henry Nyambe Mulenga'ya bırakırken; ilk yarı boyunca çok fazla gol pozisyonu olmadı ve iki takım devre arasına 0-0'lık eşitlikle girdi.

DROGBA PENALTI KAÇIRDI
İkinci yarıda Fildişi Sahili daha etkili bir futbol oynarken; 69. dakikada kazanılan penaltıda Drogba takımını öne geçirme şansı yakaladı. Chelsea forması giyen yıldız oyuncu, penaltı vuruşunda topu üstten auta gönderdi ve maç uzatmalara gitti. Uzatma dakikalarında Gervinho da yakaladığı önemli bir fırsatı değerlendiremeyince şampiyonu belirlemek için seri penaltı atışlarına geçildi.

FİLDİŞİ SAHİLİ'Nİ YILDIZLARI YAKTI
İki takımda da ilk iki penaltılar gole çevrilirken; Fildişi Sahili'nde 3. penaltıyı Souleymane Bamba kaçırdı. Ancak hakem kalecinin çizgiyi terk ettiğini düşünerek penaltıyı tekrar ettirdi ve Bamba bu kez kaleci Mweene'yi mağlup etti.İlk 9 penaltıda iki takım da hata yapmazken, Zambiya'nın beşinci penaltısında topun başına kaleci Mweene geçti. Mweene, yerden şık bir vuruşla 5'de 5 yaptı ve penaltı atışları da uzadı.Seri atışlarda iki takım da ilk iki penaltı vuruşunu gole çevirirken; Fildişi'nde 8. penaltı için Manchester City'li Kolo Toure topun başına geldi. Yıldız savunma oyuncusunun vuruşunda kaleci Mweene golü engellemeyi başardı.

Zambiya'da şampiyonluk vuruşu için topun başına gelen Rainford Kalaba'nın vuruşunda ise top üstten dışarı gitti ve penaltı atışlarına devam edildi.Fildişi Sahili'nde Arsenalli Gervinho 9. penaltı vuruşunda topu üstten dışarıya gönderirken; Stopilla Sunzu, penaltı vuruşunu kaçırmadı ve Zambiya'nın şampiyonluğunu ilan etti.

Fildişi Sahili'nde penaltıyı gole çevirenler: Tiote, Wilfried Bony, Bamba, Max Gradel, Drogba, Tiene, Ya Konan
Zambiya'da penaltıyı gole çevirenler: Chris Katonga, Mayuka, Chansa, Felix Katongo, Mweene, Sinkala, Chisamba Lungu, Sunzu