Nefesler tutuldu, büyük gün geldi çattı. Trabzon şehri, tarihi günlerinden birini yaşayacak. Bordo-Mavililer’in yıllardır hayalini kurduğu Akyazı Projesi’nde nihayet en ciddi adım atılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm  bakanlar ve bölge milletvekilleri ile İbrahim Hacıosmanoğlu ve camianın önde gelenlerinin katılımıyla saat 11.00’de projenin temeli atılacak. Tören, adeta karnavala dönüştürülecek.

800 dönümlük dolgu alanı üzerine inşa edilecek olan tesiste, Bordo-Mavililer’in 40.061 kişi kapasiteli yeni stadı da yer alacak. Deniz üzerine inşa edilen dünyanın en büyük stadı olma özelliğini taşıyacak. Dolgu alanında 3.800 kazık çakılarak yapılacak, kazıkların derinliği 40 metreyi bulacak. Trabzonspor, yeni stadına 2015 yılının Mayıs ayında kavuşacak. Fırtına, 2015-16 sezonundan itibaren 40.061 kişilik yeni mabedinde esmeye başlayacak.

AÇILIŞ TÖRENİNDEN KONUŞMALAR: 

Açılışta ilk olarak Trabzon Valisi A. Celil Öz bir konuşma yaptı. Öz'ün selamlama konuşmasının ardından ise Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu bir konuşma yaptı. 



ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR
Hacıosmanoğlu, "Trabzonspor'un tarihi ir günü. Benim de görev aldığım yıllarda iki yönetici arkadaşımızın ortaya çıkardığı bir proje. İlk Bu proje ortaya çıktığında hayal diye adlandırıldı. Ama insanlar hayal kurmadıkça gerçekleri yaşayamaz. Sonrasında Trazonspor'un içinden çıkan bir çok kişi de bu proje hayali adını taktı. Stadın geciktiği eleştirileri de oluyor. Ama biz kendimize sormalıyız. Ama gecikmesinin sebebi Trabzonspor'un böyle bir tesise kavuşmaması adına mahkemeye kadar götürdüler. Ama şimdi biz temel atma töreni yapıyoruz. Arka planında bir çok emekçi vardır. Ama Türkiye'ninbir çok noktasını spor tesisleri ile donatan sayın Başbakanımıza şükranlarımı
sunuyorum. 

61SAAT TV - CANLI YAYIN ile canli61saat
Trabzonspor adanolu devrimi yapıp Anadolu beyi ünvanını aldı. O gün ki şartlarda. Ben inanıyorum ki bu tesislere kavuştuktan sonra Avrupa'da da Türk devrimini aynı inançla gerçekleştirecektir" dedi. 

TRABZONSPOR'A SİYASET BULAŞTI MI?
Trabzonspor'a siyaket bulaştırdığı iddialarına da cevap veren Hacıosmanoğlu, "Trabzonspor'a siyaset soktuğumla ilgili eleştiriler alıyorum. Trazonpor'a siyaset sokmayan tek başkanım. Trazonspor'un ismini kullanıp makam mevki alan insanlar var. Biz siyasetin değil spor adamıyız. Benim yaptığım tek şe var o da yakın tarihin lideri dediğimiz sayın Başbakanımızın... Spor adamı konuşur. Spor adamı ihale peşine koşmaz. Spor adamı kulübü kendi menfaatine konuşmaz. Ama bu ülkede hizmet eden bir adam varsa onun için konuşur. Biz yurt dışına çıktığımızda hangi itibar ile karşılaştığımızı çıkanlar çok iyi bilir. Bizim ülkemizin güçlenmesini istemeyen ve dünyayı ahtapot gibi yöneten insanlar var. Çünkü biz el açan ülkeydik ama 10 yıldır kucak açan ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. Biz el pençe başbakanları unutmadık. Ekonomiden sorumlu bakan değilim ama şuan da bağış yapıyoruz insanlara" 


BAŞBAKAN OLMASA BU PROJE BAŞLAMAZDI
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise, “Trabzon Akyazı Spor yerleşkesi içinde 40 bin 61 kişilik bir stadyum. Trabzonspor kamp eğitim tesisleri. 7 Antrenman sahası. 4 Tenis Kortu. Ve Trabzon kentini stadyum çerçevesinde denizle buluşturacak sahil alanları bulunmakta.
Trabzon’un ekonomisini düzlüğe çıkarması ve Trabzonspor’a yeni gelir kaynakları getirmesi noktasında büyük imkanlar sunacaktır.
Bugün 20 stadyumun inşasına devam etmekteyiz.  
Trabzonspor camiası çok çok iyi bilmektedir ki sizin uhdeniz olmasa stadyumun başlaması ve bitmesi mümkün değildir. Ben bu stadyumun Trabzonspor camiasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

TRABZON BÜYÜK MESAFE ALDI
Bakan Erdoğan Bayraktar ise, "Trabzon’a yaptığınız yatırımlarla Trabzon büyük mesafe aldı. Hükümetler döneminizde ciddi yatırımlar yapıldı. Karayolları Trabzon’da büyük yatırımlar yaptı. Kanuni bulvarı hızla ilerliyor. Stadımızın Trabzon’umuza futbolumuza hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN: STADI DOLDURACAKSINIZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da temel atma töreninde konuştu. Başbakan Erdoğan, "Çok istisnai durumlarda ben temel atmaya gitmem. Ama burası benim için de çok büyük önem arz ettiği için bu temel atma törenine katıldım. Bu stat bizim Trabzon’a sözümüzdü.  Tüm zorluklara rağmen burada stadyumun temelini atıyoruz. İnşallah 2 yıl sonra açılışını yapacağız. Hüseyin Avni Aker 18 bin kişilik. Şimdi diyorlar ki 40 bin 61. Arkadan tekrar yeniledi 41 bin 61 bir olsun diyorlar. Değerli kardeşlerim tabi seve seve. 40 bin 61’i yapan 41 bin 61’i de yapar. Ama bu stadı doldurmanız lazım. Artık Trabzon büyükşehir. Buranın dolması lazım. Ve o zaman yatırımın fizibıl olması için buranın dolması lazım. Trabzonluların futbol aşkını biliyoruz.  Buraya 500 milyon TL’lik yatırım yaptık. Trabzon spor’da önemli bir sıçrama yapması lazım. Bu bizim hakkımız. Yatırımın karşılığını almamız lazım. Onun için hep beraber çalışmamız lazım. UEFA şehirleri arasında Trabzon dünyada müstesna bir yere sahip olacak" dedi. 

TRABZON'A 5 KATRLİYONLUK YATIRIM YAPTIK
Başbakan Erdoğan, konuşmasına şu şekilde devam etti: "10 sene içerisinde Trabzon’a yaptığımız yatırımların bedeli ne biliyor musunuz. 5 katrilyon TL. Acaba bu güne kadar gelen ve giden iktidarlar Trabzon’umuza böyle yatırımlar yaptılar mı?. Bakın Kanuni Tünelini de açıyoruz. Şimdi bu tünel de açıldığında bu bölgede artık şu virajları yaşamadan hemen o tünelden geçeceğiz, tünelin karşı tarafından emniyet içinde yolumuzu bulacağız. Bu yollar Trabzon’a yakışır. Trabzon’a yakışan neyse onu yaptık. İnşallah bu statta 2  sonra sizlerle birlikte maçları izleyeceğiz

İLK DEFA TRABZON'A YAPILIYOR
Trabzonspor’un 10 yıllar boyunca nasıl zorlu yollardan geçtiğini nasıl fedakârlıklar yaptığını çok iyi biliyorum. Biz gençliğimizde parçalanmış ayakkabılarla bezden toplarla futbol oynuyorduk. Trabzon çok daha kötüsünü gördü. Parçalanmış da olsa ayakkabıyı bulamayan yalın ayak peşinde top peşinde koşturuyordu. Futbol topu bulunamadığından gazete kağıtları yumak yapılarak onlarla top oynanıyordu. Trabzon bunlardan geçerek Türkiye’nin en büyük takımlarından birini çıkardı. Trabzon’un şampiyonluklarını gördük. Kendi çabasına sessiz kalamazdık. Gençlerimiz futbol konusunda bu kadar arzulu iken biz onlara sırtımızı dönemezdik. Hem Trabzonspor ile hem de ikinci takımı olan 1461 Trabzon ile futbol liginde başarı üstüne başarı yakalıyor. Onun için kutluyorum.
Uluslararası standartlarda Türkiye’nin hiçbir kulübüne layık olamadığı bulamadığı bir tesis burada kuruyoruz. Onlar kuramadı. Hepsi bir arada. Komple. Açık v enet söylüyorum. Hiçbir kulüp şuan da bu tesislere sahip olmayacak. 2 yıl sonra bu tesisler bittiğinde A’dan Z’ye böyle bir tesise komplekse ilk defa Trabzon sahip olacak. Hayırlı olsun" 

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Bakanlar, Valiler, Belediye Başkanları, Milletvekilleri ve iş adamlarının katılımıyla temel atma işlemi gerçekleştirildi.