Trabzonspor eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu 61saat'e konuk oldu.

A'dan Z'ye Trabzonspor tartışıldığı programda Hacısalihoğlu dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Hacısalihoğlu: Kulüp bazında değerlendirme yapmak doğru olmaz. Ben katılıyorum, katılmıyorum pozisyonunda değildi. Bu konuları spordaki hadiseleri ekonomideki hadiseleri hükümet yönetiyor ve diğer kurullar da buna katılıyor. AVM’lerin acılması doğru değil ama mecburiyetten açıldı. Spor önemli ancak spordan daha önemli şeyler de var. Sporu seviyoruz ama fedakarlıklar yapıyoruz ama buradaki konu buna gönül veren bu sporcuları da etkiliyor. Biraz daha tedbirli olsak daha iyiydi. Ona göre karar verildi. 

KARAMAN'I GÖNDERMEZDİM

Ünal Karaman sürecini değerlendiren Hacısalihoğlu “Ligde 3. sırada ve iddialı bu güne kadar rakibimiz olan Fenerbahçe Beşiktaş ve Galatasaray’ın üzerinde olan bir takımın üzerinde hocası herkesçe başarılı bulunan bir isim gönderilmemesi gerekir. buna rağmen karşılıklı anlaşmamazlıklar şartlanmışlıklar oldu ve gönderildi. Korona hadisesiyle bu iş duraksadı.  Ben de olsam Hüseyin Hocayı getirirdim. Ünal Hocayı göndermezdim sezon sonuna kadar tamamlardım. O gittikten sonra en doğrusu o işleyin içinde bulunan adamı göreve getirmek olurdu”

ÖNEMLİ OLAN ÇOK OYUNCU SATMAK

Yusuf Yazıcı’nın satışıyla ilgili “Şu anda böyle bedeller olmaz. Koronadan önce futbolun fiyatının arttığı bedeller ödendiği bir dönemdi. Genç oyunculara ilgim var, Yusuf da başarılı kendine göre geçmişi olan bir oyuncu. Böyle bir rakam olunca, kulübün de durumu ortadayken satılabilir. Bizim borcumuz çok olduğuna göre 4-5 oyuncuyu birlikte satıp ondan şu bedel elde edeceğiz diye planlama yapıp bütçe yapıp değerlendirmek lazım. Çok oyuncu yetiştiriyoruz diye övünüyoruz. Trabzonspor her türlü tenkite rağmen altyapıdan en çok oyuncu yetiştiren kulüp. En çok yetiştirmiyor diye tenkit edildiği zamanlarda bile çok oyuncu yetiştiren kulüp. Bunu da yanlış değerlendirmemek lazım. Bir sisteme bağlamak lazım, plan program dahilinde yetiştiriyor muyuz. Trabzonspor’un liglere dahil olduğu yıllardan bu yanaki altyapı farklı. Eğitim şekli şimdi ilkel kalıyor. Bugünün eğitim sistemine göre bir defa hocalarımızı yetiştiriyor muyuz. Uygun tesisler yapıyor muyuz. Amatör oyuncuyu birden alıp Süper Lig’le beraber Avrupa’da yarıştırıyorsunuz. O antrenmanı o çalışma sistemini kazanmış mı? Daha o olgunluğa gelmiş mi? Mutlaka bir ara takıma ihtiyaç var. Trabzonspor 1-2 adım önde oldu ve 1461’i kurdu. Göz göre silindi. Hem yetiştireceğiz hem fabrikayı kapatacağız. Burada bir yanlışlık var. Eski yanlışlık neyse bakmak lazım. Geçmişte rezerv takımlara benze lig oluşmuştu. Burada birçok oyuncu oynamak için kaytarmıştı. Buraya gitmeyi bir aşağılama olarak görüyordu. Buradaki şartlara göre dünyadaki gelişmeleri uygulayıp doğru yolu bulmak lazım. Rezerv lig Trabzonspor için bir şanstır.” 

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ YAPTIK AMA..

Hacısalihoğlu’nun görev yaptığı dönemde gündem olan çiftlik kurma durumunu da değerlendiren eski asbaşkan “Çiftlik konusu Trabzonspor’un her takımdan farkı vardır, Trabzonspor sadece bir futbol kulübü değildir. Trabzon’da futbol kurulduğundan bu yana İdmanocağı İdmangücü Necmiati Erdoğdu falan sadece maç değil tiyatro, sanat, konserler veriliyor. Trabzonspor sadece futbol kulübü olarak kalmaması lazım. Şehrin aynı zamanda bir sanat faaliyeti kültür faaliyeti olması lazım. Sanatçılar var değerlendirmek lazım. Sosyal sorumluk projeler üretmesi lazım. Bir çok kampya var. Bunlardan bir tanesi de GDO’suz ürünler, 2009’da dünyada popüler olan bir konuydu. Trabzonspor’da bunu yapması lazım. GDO’suz ürünleri Türkiye’ye duyurması lazım sakıncalarını öğretmesi lazım. Trabzonspor tessislerinin yanında boş, hatta moloz dökülmüş bir kötü alan vardı. Ben o tesislerin olduğu yerde doğdum. Orada denize girmeyi, bisiklete binmeyi öğrendim. Bizim marabalar vardı ziraat yapılırdı. Daha havalalimanı yapılmadan önce fındıklıktı oralar. Dededen arsamız, ne yetiştirilir bilirdim. Cahit Erdem’e rica ettim 50 kamyon çöp çıktı oradan 50 kamyon da diğer yerden çıktı. Oradan aldığımız topraklardan Cahit Beyin becerisiyle çöpün yerine toprak döktük. Pis koku, görüntü gitti. Bunu yaparken buraya iki tane inek aldık. Çiftlik dedik, 700 metre kare bir tarlaydı. Millet kovboyların cirit attığı bir yer sandı. Oyuncular da çok sevdi bu işi, biraz da tavuk aldık yerli tavuk. Kümes yaptık, yumurtluyor futbolcular gidip  alıyor. Bunu yaşatmak lazım. Süt ürünlerini kullanıyor ve aidiyet duygusu oluşuyordu. Yabancı oyuncular hanımlarını çocuklarını gösteriyordu onlar için de değişiklik oluyordu. Asgari ücretle bir balıkçı ve kayık aldık. Beraber çıkıp balığa Colman, Egemen, Selçuk gidip balık tutuyordu. Tutup aşçıya getiriyor ve pişiriyor. Dünyanın en en iyi balığını yesende bu zevki alamazsın. Oyuncuların Trabzon’dan sıkılıyorum hadiselerini ortadan kaldırdık.

HAÇKA'DA TESİSLER ALDIK AMA YAPAMADIK

Haçka’da orman bakanlığını tesisleri var, kullanılmıyor dedim burayı alalım belki sezon başı kamplarını yaparız. Sis olabilir Basketbol, voleybol, altyapı kulanabilir, futbol takımı hazırlık olmasa da eğlence ailesiyle kalabilir. Her şeyi yapılmış ama kullanılmamış. Yatakları dahi vardı. 1 ay içinde 5 tane asgari ücretli adamla Trabzonspor’da bir oyuncunun aldığı primiyle 5 tane adamı yerleştiriyorduk. Kullanım hakkını Trabzonspor’a devredelim dediler. Futbolcuların aileleriyle kullanacakları bir yerdi. Oradaki çiftlik konusu organik tarım yaparken basın mensubu arkadaşlar manşetten “Trabzonspor çiftliği, Hayretitn Baba çiftliği” yazdı. Bunu tenkit eden yöneticiler vardı” Ayrıldıktan sonra çiftliği kapattılar, devrettiler, Haçka’daki tesisleri istemiyoruz dediler. Bir kişi takdir etmedi ki ertesi sabah 9’da kimse tenkit etmedi. “ 

ŞENOL GÜNEŞ'İN BAŞKAN OLMASINI İSTERİM

Şenol Güneş’in kaderiyle ilgili konuşan “O günkü şartlar neyi gösterir bilemem. Önemli bir göreve gelmesini isterim. Futbolun içinden gelmiş insanların görevde olduğu dönemler Trabzonspor’un başarılı olduğu dönemlerdir. Şenol hocada böyle bir arzusu olur hocalığı bıraktan sonra Trabzon futboluna hizmet edeyim düşüncesinde olur mu, yeteri kadar uğraştık artık bende çiftliğimde oturup zamanımı geçiriyim mi der. Bir resim gördüm. Şenol Hoca çok erken futbola uyanmış bir isimdir. 16 yaşında Erdoğdu’nun kalesine geçmiş ve o yıl amatör karmaya seçilir. Şimdi bu karma Trabzon’da kamp yapıyor. O yıllarda kaleye geçen bir adam hiç bırakmadan sürekli kalecilik yapıyor ondan sonra da sürekli hocalık yapıyor. 50 senenin üstünde futbolun içinde ya oynuyor kale de yada kim oynasın diye karar veriyor. Bu adama kaleci tavsiye ediyorlar ya da tenkit ediyor. Ben kaleciden anladığımı anlatamadım bu adamlara başkanlıktan anladığımı nasıl anlatacağım der. 

Ali Savaş “Şenol Güneş’in kaderi bir gün Trabzonspor başkanlığıyla kesişecek.” 

Hacısalihoğlu “bir gün böyle bir şey olursa bu işi ilk ortaya atan Ali Savaş’tır. Daha Şenol Hoca Trabzonspor’dan ayrılmadan Ali Savaş her fırsatta “şenol güneş Trabzonspor’a başkan olmalı” diye yazardı. 

LİGİN DURUMUYLA İLGİLİ HER ŞEY OLABİLİR

Trabzonspor’a ligin geri kalanında bir operasyon olur mu sorusunu cevaplandıran Hacısalihoğlu “bu iş futbolun çok üstünde bir hadise. Böyle bir kaygı var mı var. Çok yaşadık bu hadiseyi hem Trabzonspor olarak hem de Türkiye’de çok yaşadık. Türkiye’de Ankaragücü kupa şampiyonu oldu diye 1. Lige alındı. Kenan Evren Ankara’nın bir takımı olmaz mı dedi hemen bir takımı alındı lige. Bursaspor seçim yılları 3 hafta 2. ligde oynadı. Sonra dediler nasıl olmaz müracaat etti 3 hafta sonra lige alındı ve devam etti. 2011’de puan puana geliyor ve sonradan şike hadisesi çıkıyor tespitlerle belgelerle delillerle hem mahkeme hem yargıtay onaylıyor UEFA CAS onaylıyor şampiyon ilan edilmesi lazım. Kupa halen emaneten duruyor. Türkiye’de maçlar oynanıyor dediler ki play off sistemi yapacağız. Sezon başında yok. Koronada olabilir o zaman ne korona ne bişe. Trabzonspor öndeydi yapıldı kimseden de ses çıkmadı. Şimdi UEFA’ya anlat Avrupa’da göstersen inanmazlar. Bu senede yapılır mı yapılır niye olmasın Türkiye burası. “

ÇOĞUNLUĞUN DEDİĞİ OLRU

Gündeme gelen küme düşme konusuyla ilgili soruyu yanıtlandıran Hacısalihoğlu “Zirvede kim var Başakşehir var Galatasaray var. Küme düşme kalkarsa Galatasaray bu takımlardan öyle rahat maçı alır ki. 2. Başakşehir 5 tanesiyle maçı var. 7 tane düşme hattında takım var mı var. Bu iş eğer adalet değil de çoğunluk kararıysa alınır. Ligler şöyle böyle oynansın diyen takımlar da evet der. Trabzonspor belki Sivasspor 2’ye 16 kalır. Hiç fark etmez. Tersi de olsa denirse ki böyle olacak böyle olacak. 

YÖNETİCİLİK DEFTERİNİ KAPATTIM

Ali Savaş’ın yöneticilik defterini kapattın mı sorusunu yanıtlandıran Hacısalihoğlu “yöneticilik defterini kapattım” dedi. 

TRABZONSPOR'DA ÇOK DEĞERLİ İSİMLER GÖREV YAPTI

Trabzonspor’daki enlerini açıklayan Hacısalihoğlu “Ali Osman Ulusoy, Rıfat ağabeyimizden beri hepsi dostumuz amcamız. Daha iyi kötü diyemem diğerlerine haksızlık olur. Bence en başarılı başkan Ahmet Celal Ataman’dır. O şartlarda bir eczacı elini değil kafasını taşın altına koyuyor ve Trabzonspor’a talip oluyor. Çatışmayı ortadan kaldırıyor. Ekonomik şarları cebinden arkadaşlarından topluyor ve şampiyon yapıyor. Bırakma diye ısrar ediliyor ama bir seneliğine geldim deyip bırakıyor. Ahmet Celal Ataman 4 defa seçildi ama 2 defa kabul etti. Haberim olmadan yazıldı dedi ve girmedi. Şamil Ekinci 4 kupa kazanmış bir başkan gelmiş kendini kabul ettirmiş buradaki mücadeleler şimdikine benzemez herkes birbirini tandığını için çok acımasızca eleştirilen bir dönemin olduğu süreçte başarı yakalıyor bir yığın para veriyor ve en sevilen başkan yöneticilerden birisi oluyor. 

BENİ KİMSE YÖNETİME ALMADI KENDİM GİRDİM

Başkanlık sorusunu yanıtlandıran Hacısalihoğlu “Başkanlık açık diye yöneticiliği bıraktım demedim. Beni hiç kimse yönetime almadı desem yeridir. Ben hep becerdim girdim insanları aldım. Yedekten girdim hiç de bundan utanmam. Deneyimli ağabeyler vardı ki yedekten girdim. Hikmet ağabey davet etti Mazhar ağabeyle girdik. Orhan Çobanoğlu çok iyi bir yönetici ve asbaşkandı ondan çok şey öğrendim. Nizamettin ağabeyden öğrendim”

BAŞARILI BAŞKANLIK YAPANLARDA BIRAKMIŞTIR

Ağaoğlu’nun geleceğini de değerlendiren Hacısalihoğlu “Çok daha iyi yönetecek bir arkadaş göreve talip olur ya da vardır hazırlanan bilemiyorum. Her dönem denmiştir bırakırsa ne yapacağız. Başarılı başkanlık yapanlar da bırakmıştır. Zihinlerde bulanıklık olsa da zaman zaman çok daha iyi yönetimler gelmiş başarılı faaliyetler olmuştur. Kimse giderse bir kriz olur diye düşünmüyorum. 

NURİ ALBAYRAK OLAYIYLA İLGİLİ VİCDAN AZABI DUYMUYORUM

Nuri Albayrak’ın tescil olayıyla ilgili “Vicdan azabı çekeceğim bir iş yapmadım. Vicdanı değil hukuki bir konudur. Ben orada bir kişiydim. İbraya hayır diyenlerdendim. 40-45 kişi hayır dedi. Ibra edilmemesi hoş bişe midir değil midir? Kulübe hala içeride alacağı vardır. Katkı sağlayan çok iyi Trabzonsporlu ve sevdiğimiz bir insan. Hukuki olmayan bir durum vardır. Bir tane oy veriyorsun karşıda da bir sürü adam var. Hacıosmanoğlu’nu sen seçtin diyorlar. O kadar tehlikeli görüyorsanız organize olsaydınız. Getirme gücüm varsa götürme gücüm de olur. Kulüpte istediğini yapacak bir adam olsam bana öyle davranılırdı. Kendi vicdanıma aklıma göre olanı yaptım. Kulübün zararına hiçbir şey yapmış değilim. “

Son olarak taraftarlara seslenen Hacısalihoğlu "Korona hadisesinden sonra dünyada futbol değişt Türkiye’de değişti, taraftar bakışı yapısı değişti. Nereye kadar değişecek biz hep eskiye dönecek diye bakıyoruz. Formalar satılacak tribünler dolacak belki olmayacak taraftarların buna hazırlıklı olması lazım. Maça gitmiyorum böyle Trabzonspor istiyordum belki 1967 dönmeyeceğiz ama belki 1980’e döneceğiz."