Toplantıya Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Divan Başkanı Ali Sürmen katılım gösterdi. 

Toplantıda açıklamalarda bulunan Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen “Kulübümüzü kuran bugünlere gelmesinde futbolcu, teknik ekip ve görev yapanlara Allah’tan rahmet dilerim. Şamil Ekinci’ye, Trabzonspor’umuza başkan teknik hoca olarak katı sunan Özkan Sümer’e, Ahmet Suat Özyazıcı hocama şifalar diliyorum. Rahatsızlanan başkanımız Ahmet Celal Ataman’a, Başkanvekilimiz Selahattin Ahıskalı’ya sağlıklı günler dileriz.

Trabzonspor Divan Başkanı Ali Sürmen yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Pandemi nedeniye faaliyetlerimizin yüz yüze kısıtlandığından sosya etkinlikten bahsedemeyiz. Geçen yıl transfer politikası bizi yeterince mutlu etmemiştir. Bu sezonki transferlerin yabancı oluşu, öze dönüşü ilke edinen taraftarları üzerken futbolcunun yerlisi yabancı olmaz diyen taraftarları sevindirmişti. Biz Trabzonlu futbolcuların oynatılmasını savunmuşuzdur, ancak bundan yabancı oyuncuya karşı olduğumuz duruşu çıkarılmamalıdır. Futbolcuların yerlisi de yabancısı da profesyoneldir. Futbolcunun takımda kalıp kalmaması ekonomik değerlere bağlı olarak sonuç vermektedir. Yetiştiridğiniz oyuncu size itibar ve para kazandırır, diğeri para ile gelir. Taraftarın sabırlı olması gerekir. Taraftarın sabretmediği yönetimleri bunalttığı zaman kısa dönemde başarı için hazır futbolcuya dönebilir. Yönetimi futbolcuyu sahaya sürmekte tereddüt yaşar. Genç oyuncuları ve yöneticileri sosyal medyada aşağılayan bazı taraftarların kulübün menfaatlerine uygun düşmediğini hatırlatmak isterim. Trabzonspor’da istişare vazgeçilmez bir gelenektir. Pandemi nedeniyle yüz yüze eleştirilerin cevaplarının alınamadığı ortamda paydaşlar ve taraftarlar ile bir araya gelip sorunların konuşulması zorunluluktur. Yönetimin istişare durumu hayata geçirmesini bekliyoruz. 

2019-20 sezonunda bu defa tamam dediğimiz şampiyonluk elimizden alındı. Camiamızı sevmeyenler Trabzonspor’da büyük bir kaos ve yıkım bekliyordu. Kırgınlıklara rağmen oyuna gelmemekte gösterdiği duruş ile kaosa girmeden süreçten çıkılmıştır. Kulübümüzün istenilen sonuçlarla girilmemesi rağmen istek yüksektir.

Trabzonspor taraftarı yazdıkların sonuçlarını iyi düşünmek zorundadır. Duru bir gölü bulandurmak için yettiğini unutmamalıyız. Yetkililerden cevap almak taraftarın hakkı yöneticilerin de görevidir. Trabzonsporumuz için en büyük tehlikeli durumdan birisi de siyasi bakış açısıdır. Teknik kadro girdi gelişlerinde siyasi bakış aramak doğru değildir futbola siyasetin gölgesinin düşmesi hepimizi rahatsız eder. Trabzonspor olarak devlet yönetimindenki yetkilerden katkı almaya çaklıştık aldık da. 10 milyonlarca taraftarı olan Trabzonspor sevdalıların birçok partinin mensubu olduğu rotadır. Bizim divan kurulu olarak bordo mavi aşıklarından isteklerimiz var. Siyasi bakış açısıyla Trabzonspor’a bakış açısını karıştırmamız. Bundan en büyük zararı camia olarak Trabzonspor görecektir. Sonuçları ve ekonomik tablo yerine yönetenlerin siyasete yakınlığı konuşuluyorsa kaos kaçınılmazdır.  

Trabzonspor’un şampiyonluğu kovaladığı günlerde divan seçimine 1 yıl kala dedikodular yaymaya çalışanlar oldu. Demek ki divan başkanlık kurulunu seçimlerden bir yıl önce konuşturacak kadar hale gelmişiz.

FORMALARA ELEŞTİRİ..

Bir yerlerde oluşturulan listelerle sonuç almak zor. Yeniden başkanlığı aday olup olmamam konusunda yapacağım istişareler sonucu bir karar vereceğim. Siz değerli Divan Kurulu üyeleri yönetim kurulları, kulübün organları ile yapacağım görüşmeler sonucundaki kanaatimi yıl başında paylaşacağım. Yeniden talip olursa bu son kez olacaktır. 

Bilindiği üzere 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren KVK kapsamında yeni düzenlemeler olacaktır. Trabzonspor açısından baktığımız zaman üyelerin bilgileri bundan sonra üyeden rızası yoksa 3. kurumlara verilemez. İnternet sayfasından bunlarla ilgili yayın yapılamaz. Hukuk kurulunun hazırlacağı ilanlarla tanıtım yapılacaktır, üyelerin takip etmesi, KVK kapsamında intertten üyenin sadece numarasından yayın yapılacağını takip etmesi gerekiyor. İzin verip vermediğini kulübe bildirmesi gerekiyor. Taraftarlarımızın bir bölümü, kurucumuz Nizametin Algan’ın tavsiyesini bulduğumuz için söylemek istiyorum. Nostaljidir bu ancak tüzüğümüzün 4. maddesi Trabzonspor’un renkleri koyu bordo ve açık mavi olarak tabir eder. Mutlaka tüzükteki uygun renklere, bugünlere getirenlerin anısı ve istediği doğrultusunda bu talepte bulunuyoruz.

TRABZONSPOR BAŞKANI AHMET AĞAOĞLU AÇIKLAMALARINDA ŞU İFADELERE YER VERDİ;

Yaşadığımız hayat farklı bir noktaya evrildi. 18 Mart tarihinde Başakşehir maçında ağzıma maske takarak konuşmam eleştirilere neden olmuştu. Bugün neredeyse dünya nüfusuna tamamına yakınının maskeyle dolaştığını görüyoruz. Genelgeler doğrultusunda cezaya tabi olduğu süreci yaşıyoruz.

DİVAN KURULUNA AÇIK DESTEK...

Sayın başkanımız tahmin ediyorum ki 3. yönetim oluyor, üyelik sistemi, tüzük değişikliğinde çaba sarfetmiş olması pay ve amek sahibi olduğu, diğer kulüplerin hepsine örnek olabilecek divan başkanlığı ve yönetimi olarak camiayı kenetleme doğruları savunup yanlışları ikaz etme görevini layıkının ötesinde yerine getirdiğine inanıyorum. Divan Kurulu bizim anlayışımıza göre bir futbol kulübünün en üst noktasıdır, çatısıdır. Kulüp başkanları her zaman için yanlış yapabilir, hata da yapabilir. Bunları en doğru şekilde yönetimlere aktarmak, yönetimlerin dikkatini bu noktaya çekmek daha fazla sıkıntı yaşamadan buraya dönülmesi noktasında camia adına görev yapan, akil insalar topluluğudur. Geldiğimizden beri Divana karşı her zaman farklı bir bakış açısıyla saygı çerçevesinde divanın ikazalarını, önerilerini, camianın en üst noktasında görev yapan insanların tavsiyeleri olarak değerlendirmiş ve hareket etmişizdir.

Sayın başkanımızın seçimde göreve devam etmeleri ben ve yönetim kurulu arkadaşlarımızın görüşüdür. Bugüne kadar verdikleri destekten, hizmetten dolayı divan başkanımıza, kurul üyelerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu hizmetlerin artarak devam etmesi artarak devam etmesi en büyük temennimiz.

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI...

Pandemi öncesi lig lideri olarak başladığımız süreç ve orada yaşanan sıkıntılar arzu edilmeyen saha sonuçları neticesinde takımımız ligi 2. olarak tamamladı. ZTK kazanarak kulübümüzün müzesine bir kupa armağan etme şansı bize nasip oldu, kazanılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Emek veren herkese doktorundan malzemesine kadar teşekkür ediyorum. Pek fazla üzerinde durulmadıysa 9 sene üzerine kulübümüzün müzesine giren ilk kupa, 2004 yılında ligi 2. tamamlayarak kupa almıştık, bu da 16 yıllık süreçtir. Pandemi nedeniyle pek alışık olmadığımız bir süreç yaşadık. SIkıştırılmış bir transfer dönemi ve sıkıştırılmış hazırlık dönemi. Daha önce de ifade ettim uygulanacak programın açıklanacak takvimin son derece hassas ve özellikle de spor hekimleri, bilimcileri tarafından açıklanması gerektiğinin konusunda ciddi şekilde ısrarcı olduk. Bir sezonda futbolculara 3 yükleme yapmak zorunda kaldık, devrede yapılan yükleme Mart’ta kesintiye uğraması Mayıs ayında 2. yükleme sezon başlangıcı 12-15 Eylül öncesi 3. bir yükleme bu şekilde devam edecek olan Trabzonspor olarak baktığımız zaman 55-58 maçlık bir maraton. Bunu normal şartlar altında yeteneği ne olursa olsun futbolcunun kaldırması mümkün değil. Olası sakatlıkların önüne geçmek amacıyla hassas açıklanması gerektiğini konuştuk ama bu süreç yine federasyonun sıkıştırılmış bir takvim koymasından öteye gitmedi.

VİTOR HUGO TRANSFERİ...

Transfer döneminde 4 oyuncu vardı, Marlon, Flavio, Trondsen ve Plaza’ydı. Açılır açılmaz bu 4 transferi gerçekleştirdik. Stoper konusunda camianın beklentisi vardı. Yaklaşık 1 yıl süren bir hazırlık vardı. Hocanın da değerlendirmeleri doğrultusunda Yusuf Yazıcı’nın transferi sonrası kulübümüze dahil olan ancak yabancı oyuncu fazlalığı nedeniyle kiraladığımız Edgar ie kadromuza dahil oldu. Stoper konusunda uzun zamandır üzerinde çalıştığımız hem teknik heyetin hem izleme ekibinin olumlu rapor verdiği Hugo transferi 1,1,5 ay aldı. Burada en önemli sıkıntı Hugo’nun kulübünün talep ettiği bonservis ücretiydi. 4 milyon Euro da Trabzonspor’un karşılayabileceği bir rakam değildi. Askıya aldığımız ifade edince 4 milyon Euro’dan 2,5 milyon Euro’ya kadar indirler. Onu da 4 yıl vadelendirdiler. Yumuşama oldu, oyuncu da kendi ücretinde fedakarlık yaptıktan sonra dönem kapanmadan dahil ettik. Baker orta sahada Newton’un 12 yaşından beri takip ettiği oyuncusu, Chelsea’dan kiralık olarak dahil ettik, herhangi bir kiralık ücret ödemiyoruz. Oyuncunun maaşının bir bölümü de karşı kulüp tarafından karşılanıyor. 1 yıllık maliyeti 700 bin Euro oldu.

Teknik heyet değişikliği oldu. Newton’la devam etme kararı aldık, hocanın 6 aydır yardımcı hoca olarak görev yapmış olaması, kulübü tanımış olması, kente uyum sağlamış olması. Süper Lig'e yabancı değil. Chelsea’da görev yaptığı sürece Chelsea’nın kiralık oyuncularını takip eden ve maçları izleyen bir konumda da görev yapmıştı. İsmi Avrupa futbolunun önde gelen isimlerin yardımcılığı yapmış olması gibi nedenlerden dolayı Newton ile devam kararı aldık.'' ifadelerine yer verdi.

BANKALAR BİRLİĞİ İLE ANLAŞMA...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu açıklamalarında ''Bir de bankalar birliğiyle bize yarar sağlayan 5 yıllık yapılandırmanın 2+7 yıla çıkarılma çalışması başlatıldı. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde çalışamlar sona erecek. İlk 2 sene anapara ve faiz ödemesiz. Takip eden 7 senede ana para ve faiz ödemesiyle kulüplerin borçları bir kez daha yeniden yapılandırılacak. Rahat konumda bulunan takım Trabzonspor Kulübü’dür. Bir devasa borç yüküyle karşı karşıyayız. Gelmiş olduğumuz gün, Trabzonspor’un borcu 185 milyon Euro’ydu. Kredi anlaşmalarının önemli bir bölümünü Euro faizinin düşük olması, kur farkının son derece sığ olması nedeniyle böyle bir düşünce olması nedeniyle verilmiş karar olabilir. Böyle bir kredi sözleşmesini imzaladıkları için eleştirmekten imtina ediyorum. İlk yapılandırmada kredi borçlarını TL’ye döndük. 1 yıllık süreç içerisinde Trabzonspor’un elini rahatlattı. Önümüzdeki 3 sene sağlıklı ekonomik yapıya kavuşması sürdürebilir bir başarı için 3 seneye 4 seneye ihtiyacı var. Bütün planımız bu doğrultuda, bu da şu anlama gelmemeli Trabzonspor zirve yarışında yer almayacak, Trabzonspor her zaman yarışın içinde kalacak. İleriye dönük başarılar için herkesi tatmin eden bir görüntüye kavuşması için 3-4 seneye ihtiyacı var demiştik. Mali yapının düzeltilmesiyle işe başladık. 14 ay sonra oyuncuların ve çalışan personellerin aylık ödemelerini günü gününe yapan yapıya kavuştuk. Bana göre yönetim başarısıdır. '' ifadelerine yer verdi.

TRABZONSPOR'UN BORCU....

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamada ''Trabzonspor’un yükselme trendine girmesiyle rahatsız olan ve başarılarımız üzerinden toplumu yanlış bilgilendirenlere bu ve benzeri grafiklerle cevap vermek gerekiyor. 2010 yılında 53 milyon Euro, 2011’de 40 milyon Euro’ya düşüyor. Şampiyonlar Liginden gelen gelirin 2012’de 56, 63, 105,176, 182 milyon Euro borçlar tarihi zirvesini yaptığını görüyoruz. Görev aldıktan sonra 2018’de 157 milyon Euro daha sonra 130 milyon Euro bugün itibariyle net borç 928 milyon TL yani 99 milyon Euro’ya inmiş durumda. Geçtiğimiz hafta içerisinde Trabzonspor’un borcu 1,2 milyar tl çıktı denilse de Trabzonspor’un net borçu 928 milyon TL’dir.'' ifadelerine yer verdi.

ZİRVENİN İÇİNDE...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda ''Rakam azaldıkça bu politika devam ettikçe borçlarının tamamından kurtulacaktır. Bu verdiğimiz sizlerden birisiydi. Ben ve arkadaşlarım bunun dışında ifade kullandığımızı zannetmiyorum. Aynı zamanda Trabzonspor Kulübü’nün hiçbir şekilde bu politikayı uygularken küçüldük dersiniz ekonomik olarak rahatladıktan sonra devam ederiz dersiniz. Biz bunu yapmadık. Trabzonspor’un yapısı Türk futbol kamuoyunda bıraktığı iz şudur, Trabzonspor her zaman zirvenin içinde yer alan forması dahi ilk 4’de mücadele eden kulüp olarak kalır.'' ifadelerine yer verdi.

EĞER YAPINIZ SAĞLAM İSE...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda ''Düşmenin olmayacağını bazı ligler şampiyonalarını ilan edeceklerini sıralamaya göre gideceklerini bazılarında küme düşmenin olmayacağını, bir tek Fransa vermişti. Yargıya götürüldü. İlerleyen süreçte La Liga, Premier Lig, Seria, Bundesliga pek çok ülke de kaldığı yerden başlayarak takvim doğrultusunda liglerini oluşturdular. Yer yüzünde 2. bir örneği yoknki bu maçlar oynatılsın, küme düşme kaldırılsın sadece ligin tepesi şekillensin, çok sert kullanmış olduğumuz ifadeler vardır. Aldığımız cezalar kamuoyunun malumudur. Bu süreç maalesef sadece Türk futbolunu değil, her kulübü etkilendiğinden daha fazla etkilediği aşikardır. Liderliği şampiyonlukla taçlandırmak en büyük hedefimizdir. Camiamızda şöyle bir korku var, şampiyonluğa oynayıp da kazanamadığımız her senenin ardından ciddi bir travma yaşadığı irtifa kaybettiği 2020-21 sezonunun da aynı travma ile geçeceği gibi düşünce vardı. Yapınız sağlamsa plan ve program dahilinde gerçekleştiriyorsanız endişelere mal olmaması lazım. Liverpool’un şampiyonluğu, City olmuştu. Takip eden sene 24 maçlık yenilmezlik serisiyle şampiyon oldu. Travmaya kapıyı açarsanız yaşanır, bu tür olumsuzluklara camia olarak kapınızı kapattıysanız asla yaşanmaz. Gelediğimiz gün ne yaptıysak aynısını yapmaya çalışıyoruz. Bize verilen görev süresi içerisinde bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Beklentiler, arzular da vardı, hiçbir şekilde Trabzonspor Kulübü bu tür beklentilerin gerçekleşeceği kulüp olma durumundan çıkmıştır. Örnek vermek hoş değil ama geçen sene sansasyonel şampiyonluk yaşayan Liverpool takımı Aston Villa’dan 7 gol yedi, futbolun içinde hepsi var. Her yaşanmışlıktan bir ders çıkararak mücadelenizi bir adım öne çıkarıyorsanız o zaman başarılı olursunuz. Bir maçı kaybetmek, sezonu kaybetmek başarısızlık değildir. Ne zaman umutlarınınzn tükendiğini ifade etmeye başlarsanız o gün kaybedersiniz. Profesyonel kadro olarak böyle bir düşünce içinde olmadık neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Yükün ne kadar ağır olduğunu biliyoruz. Hepimiz büyük özveriyle sizlerin vermiş olduğu görevi yerine getirmek için çalışıyoruz, kimsenin şüphesi olmasın. Özel hayatımızı, iş hayatımızı arkaya attık. Zamanımızın tamamına yakın bir bölümünü Trabzonspor’a hizmet için geçiriyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

KREDİ KARTINA 4 TAKSİT İLE...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda ''Geçtiğimiz dönem içerisinde, 3 senelik 21 milyon Euro maliyeti olan oyuncularımız vardı. Trabzonspor Kulübü hiçbir şekilde böyle bir maliyeti karşılayamaz. Senelik maliyeti, bonservis, menaj maaş 7 milyon Euro vergisiyle birlikte. Bugün itibariyle onun üzerine vergilerle bugün gerçekleşmiş olsa 27 milyon Euro seviyelerine çıkıyor. Trabzonspor böyle bir maliyeti karşılamayamaz. Hugo transferinde direnç gösteren bu şartlar altında ödeyemeyiz deyip teklifi geri çeviren Ertuğrul Doğan’a bahsettiğiniz çerçeve içerisinde sosyal medya üzerinden ağır hakaretler geldi. Ertuğrul Doğan’ın orada göstermiş olduğu direnç ile 3.2’ye kadar gerileyip 4 yıllık taksidi kabul etmek zorunda kaldı. Trabzonspor’un her kuruşunu hassas olarak harcama dışında yetkimiz yoktu. Sansasyonel transfer bizde yapardık, sonra da tabloyu yukarı zıplatırdık, ihanet olurdu. Tekrar artmasına sebep olmak Trabzonspor’un geleceğine yapılmış en büyük ihanet olurdu.Ben şöyle diyorum Vitor Hugo'yu kredi kartına 4 taksit ile aldık.'' ifadelerine yer verdi.

MUSLUKLARI BİZ KAPATTIK...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda '' Yapılan her hatadan ders çıkardık. Kadromuzun yetersizliği doğrudur. Taraftarımız şampiyonluk istiyor, 60 milyon Euro’luk kadrolarla mücadele eden 15 milyon Euro ile müsade eden takımdan şampiyonluk istiyor. Muslukları açalım demedik o muslukları biz kapattık. Tahahütnameyi biz verdik. Türk futbolu önümüzdeki aylarda çıkarılması gündeme gelen kulüpler yasasındaki değişiklikte, Trabzonspor Genel Kurulu’nun, kurul başkanlarının onay vermesiyle birlikte Türk Futboluna örnek vereceğini söylemiştik.'' ifadelerine yer verdi.

İLAVE SPONSORLUK...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda '' Ekonomik olarak baktığımız zaman seyirci gelirinden mahrum kaldığını, ürün satışında yüzde 50 oranında düşüş söz konusu oldu. Sponsorluk, ilave sponsorluk 1 firma ile oldu.  Kripto para markasıyla atılım yaptık. 22 Eylül tarihinde dünya genelinde satışa sunduk, 5 milyon TL gelir elde ettik. Buradaki toplam hedefimiz 15 milyon Euro. Bu sene itibariyle baktığımız zaman sponsorluk gelirlerimiz 15-20 milyon TL ile sınırlı kaldı. Çok büyük bir mücadele veriyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

YAYINCI KURULUŞ...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda ''Geçen sene yayıncı kuruluş Türkiye’deki faaliyetlerinden ciddi zarar ettiğini maliyeti karşılamak bir tarafa milyon dolar zarara uğradığını ciddi bir indirim talebiyle TFF’ye Kulüpler Birliği’nin oluşturmuş olduğu kurula talebini iletti ve direndi. Geçen senenin rakamları üzerinden yüzde 13’lük indirimde bulundu. Anadolu kulüplerinin tamamınına yakın bölümünü naklen yayın gelirlerlerinin oluşturduğunu 3-4 sene bankalara temlik edip kredi kullandıklarını ciddi sıkıntı yaratacağını görüşmelerde sürekli olarak dile getirdik. Yüzde 13’de mutabık kalındı ve ödeme onun üzerinden yapıldı. Bu sene tekrar indirim talebiyle geldi, biraz da agresif olarak gelmeye başladı. Her sezon başı ödenen yüzde 25 var, daha sonra aylık muntazam ödemeler yapıyor. Bu sözleşme indirim talepleri karşılanmadığı takdirde avans ödemesi yapmayacaklarını söylediler. 3. Maçımızı oynadık hala avans yok ortada, kulüpler de ciddi tepki gösterdi. Anadolu kulüpleri dayanmaz da evet derler tüm kulüpler aynı direnci gösterdi. TFF’de ihtar çekti, 14. Gün 500 milyon civarında ödeme yaptılar. Kendi kafalarındaki yüzde 25’i olarak yaptılar. Yüzde 25 olarak kabul etmediğimizi ifade ettik. Yayıncı kuruluş ile pazarlıklar devam ediyor. Çarşamba günü 8 başkanın fiiline katıldığı diğer başkanlarında online olarak katıldığı toplantıda indirim talebini kabul etmeyeceğini bildirelim ve noktayı koyalıM. Hukuki haklarımızı neyse peşinden gidelim, geçen sene yüzde 13, bu sene 33 oranında indirim, zaten seyirci hasılatı 0, ürün satışı azalmış durumda, sponsorluk gelirleri hiçbir şeyine çare olmayacak seviyeye düşmüş kulüplerin elinde kalan tek elle tutulur dişe dokunur yayıncı kuruluşun para kazanamadığını zarar ettiğini ileri sürmesi. Yayıncı kurulusun CEO’suna bunu ifade ettim “o benim değil sizin probleminiz” dedi. 2 sene önce 500 milyon dolarlık sözleşmenin altında imza atıp yerine getirmek senin problemin bizim değil. '' ifadelerine yer verdi.

TRANSFERE NE KADAR HARCANDI?

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamada ''Kadroya giren ve çıkan oyuncu sayısı 23 değil 26 oyuncudur. Bir taraftan sayın başkanın eleştirisine hak veriyorum. Ligin mücadele seviyesinin gelmiş olduğu noktada mücadele ederek beklentileri karşılayacak yerli futbolcu yoksa yukarıdaki zirve lafını ağzınıza almamız gerekir. Daha fazla yatırım yapılarak dünya futbolunun gerçekleri doğrultusunda önümüzdeki yıllar içerisinde karşılığını alabileceğimiz bir plan program. 1 yetiştirerek, 2 geliştirerek transfer ettiğiniz futbolcuyu piyasa değerini arttırıyorsanız bugün endüstriyel futbol denilen şey budur.  Trabzonspor Kulübü 26 yabancı transfer etmiştir. Ödediği bonservis miktarı 13 milyon Euro, satmış olduğu futbolculardan gelir de 44 milyon Euro’dur. Bir futbol kulübü futbolcu alır satarken ya kazanır ya batırır. O transferlere ne kadar para ödediniz, satarken ne kazandınız. Her sene yaklaşık olarak 30 milyon Euro azalma göstermesindeki etken bu transferlerdir. Bugün itibariyle aldığımız oyunculara %60’lık bölümüne değer kattık. Sörloth aldığımız zaman 6 milyon Euro’ydu giderken 20 milyon Euro. Ekuban aldığımız zaman 300 bin Euro’ydu bugün 5.5 milyon Euro, Hosseini 600 bin dolara alındı 2 milyon Euro değeri Nwakaeme 1 milyon Euro’ya alındı 5. 500 milyon Euro, Edgar bedelsiz geldi 2.2 milyon Euro sezon sonunda çok çok üstüne çıkacaktır. Mali getirisini görmeden 56 futbolcu alabilseydik, bütçe neye elveriyorsa onu yapmaya çalıştık. Yüzde 100 doğru yapamazsınız. Trabzonspor para kaybetmedi, para kazandı. 5-6 milyon Euro veripte yüksek rakamlara çıkan hangi oyuncununzu 5-10 katı üzerine satma şansına sahip oldu. Olsaydık bu rakamlara çıkmazdı borç. Endüstriyel ve finansal açıdan değerlendirilmesi iyi niyetli ve sağlıklı bakış açısı olur. Eleştiriye açığız, sıkıntı yok. Dozu artarak yapılacağını biliyoruz, farklı şekillerde eleştiriler olacağını biliyoruz. Bu görevin zorluğunu bildiği için insanlar geri durmaya çalışıyor. Girdikten sonra yangın sönene kadar bütün bedenini yakmak zorundasın. Ceket yandı da kurtarayım yok. Girmişsin bir kere ateşin içerisine…  Bir djital projemiz daha var. Trabzonspor Kulübü’ne gelir sağlayacak bu projelere Trabzonspor’a özgün gayrimenkul gibi projeler değili, hemen hemen her ligde kullanılan projeler.'' ifadelerine yer verdi.

Ne oldu şampiyonluğu bıraktık sorusunu cevaplandıran Ahmet Ağaoğlu: Farklı açıdan bakalım bu sene şampiyon Başakşehir bir önceki sene Başakşehir son 2 maç kala, 5 senedir mücadele verdi ve oldu. Şampiyon olmak farklı bir şey, mücadelesini vermeden şampiyon olma şansınız yok. Herhalde taşındı ki mücadele verildi ki konuşuyoruz. Pandemi bizim için çok büyük sıkıntı oldu. Malatya, Gazişehir, Başakşehir maçı hakem kimdi? 50 günlük lig tatili başladığımız zaman çok önemli şamiyonluğa taşıyacak önemli oyuncular vardı. 8 maçlık süreçte kilit oyuncular vardı. Bunlardan en önemlilerinden birisi Sosa diğeri Novak bir diğeri de Ekuban’dı. Sosa pandemi sonrası çalışmalar başladı sakatlandı 4 maç hiç yararlanamadık. Sonraki 4 maçta da pandemi öncesi perforrmasına yanaşamadı. Tony’in sakatlık sonrası forma düşüklüğü aynı Tony ZTK finalinde de oynamadı. Aynı şekilde de Ekuban. Diğer oyuncular olağanüstü performans sergilediler. Benim üstüme düşen ayrı bir şey benim performansım düşükse, gerektiği gibi mücadele edememişsek bu sorun sadece beni ilgilendirir. O müsabakayı yönetmek için eline bayrak alıp düdük alıp sahaya çıkan, o teknolojiden takip edipte adaletsizlikten söz eden insanların işi değil. Camiamızda da üzülerek takip ettiğimi “canım siz ne oynadınız da Gazişehir maçında son dakikada verdiği penaltı” ben ne oynadım bunu camiam söylüyor. 1-0 galibim ezildim mi? Kötü mü oynadım yok. Ama şu dikkatinizden kaçıyor hayatı boyunca kırmız görmemiş oyuncumuz Flavio 4 maçta 2 kırmızı kart görüyor. Bende ikisinin de kayıdı. MHK Eğitim danışması Uilenberg’in yayıncı kuruluşta yayınlanan programı herhalde izlediniz. 2 kırmızı kartta haksız. Dönüyorsunuz pandemi maçlarına bunlarda bir faktör. Kırılgan bir takımımız vardı, o baskıyı hiç yaşamamış oyuncular vardı. Maalesef orada bu söylediğim nedenlere ilave olarak da pskolojik olarak kaldıramadık. Direnç gösterebilirdik sakat olan formsuz oyuncularımızdan doğan boşlukları doldurabilecek, onlardan oluşan boşluğu doldurup üst seviyeye taşıyacağımız yerde oluşan baskıda neden oldu. Netice itibariyle bizden kaynaklanan bizim dışında da nedenlerden dolayı kaybedilmiş bir şampiyonluk var. Farklı ifadelerde kullanıldı. Sattınız ifadesi kullanıldı. Bu tür ifadelerle karşılaşmak hoş deği. Bu tür ifadelerle karşılaşmayı bu tür ifadelere muhatap olmayı da bir şekilde kabulleneceksiniz. Bizim aldığımız terbiye de oydu, taraftarı, sevdalı oldu camiaya bu şekilde aşağılamaması gerekiyor. Hasretle özlemle beklediği bunu başarmak için göreve gelen insanlara itham, beceriksizlikle suçlayabilirsiniz. Geldiğimiz zaman neyin sözünü verdik.

Lige ara verilmeseydi farklı tabloyla karşılaşırdık, dış etkenler olmaz mıydı kesinlikle olurdu. 2 sende 4 MHK değişipte tartışılmaların kesilmediğine göre sadece sıkıntı MHK değil. Sıkıntının nedeni farklı. Arabanın motorunda arıza var durup duruş tekerleri değiştiriyorsunuz.