Ticari faaliyetlerini nasıl ve ne şekilde yürütmeli.

Futbol dışındaki faaliyetlerinden Trabzonspor’un adını kullanarak nasıl mali gelir elde etmeli.

Trabzonspor, zaten kıt ekonomik alanları olan Trabzon’da rekabete dayalı iş alanlarına girmeli mi..?

TRABZONSPOR KANTARIN TOPUZUNU İYİ AYARLAMALI
Trabzonspor Trabzon’dan yönetiliyor. Yöneticilerin çoğu da Trabzon’da ticaret yapıyor. Kimi ulusal ve uluslar arası şirketlerin Trabzon bayii. Bu şirketlerin ana distribütörleri de Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’da yönetici. (Dikkatinizi bu tespite yoğunlaştırın ve son yıllarda niye masa başında bu üç kulübün yöneticilerine sert tavırlarımız olmadığını daha iyi anlayın)

Hal böyle olunca yani, Trabzon ticari anlamda dar bir alana hapsolunca, Trabzonspor’un mali kaynak yaratmada; ticari alanlar içine bir KİT gibi girmesi çok sağlıklı değil.

Mesela; Trabzonspor bir benzin istasyonu açsa, benzin istasyonu sahibi yöneticisi ile ticari rekabete girecek. Sağlıklı değil.

Mesela; Trabzonspor bir AVM açsa, AVM ‘si olan bir yöneticisi ile ticari rekabete girecek doğru değil.

Mesela; Trabzonspor bir kolej ya da Üniversite açsa bu alanda yöneticisi olanla rekabet içerisinde olacak bu da doğru değil..

PEKİ TRABZONSPOR NE YAPACAK
Trabzonspor’un burada yapacağı çok basit. Bu ticari faaliyet alanlarında ortak olacak. Ortak paydaş olarak Trabzonspor’a gelir getirici yatırımlara girecek.

Eğer Trabzonspor, direkt bu yatırımların içinde yer alsa kendisi bu yatırımların sahibi olsa kısa bir süre sonra o şirket devletin KİK’leri gibi olur.

Basit bir örnekle;

Bugün eğer Trabzonspor, Trabzon Liman’nın sahibi olsaydı tartışacağımız konu şu olacaktı..

Limanın genel müdürü kimin adamı. Hangi yöneticiye yakın. Limana kimler hangi seçim rüşveti için işe alınıyor..

Oysa, Trabzonspor Liman özelleştirildiğinde kendi adına değil de, limanı alacak en etkili isimle ortak olarak bu işe girseydi daha iyi olmaz mıydı?

HES’LER DE DE AYNI MANTIK
HES’ler konusunda da Trabzonspor ağır bir hatalı adım attı.

Sırf kendine ait bir HES kurmak ihaleyi almakla Trabzonspor başını ağırtıyor. Oysa, Trabzonspor tek HES’ten değil Trabzon’da kurulu bütün HES’lerden binde bir pay alsa tek başına kuracağı HES’ten daha çok gelir elde ederdi. Tek HES mi, birçok HES’ten pay mı..? Trabzonspor’u yönetenler birçok HES’ten pay almak gibi zahmetli bir işten kaçtılar HES alıp satarız sonra yan gelir bakarız işi ile işin kolaycılığına kaçtılar..

OPET, KARTAL TESİSLERİ VE VOLKAN KONAK
Trabzonspor’un İstanbul Kartal’da rantı çok yüksek bir yeri var. O tesislerde bir akaryakıt istasyonu da bulunuyor. Bir ara tesislerde sosyal tesis konusunda bir yer vardı işletmecisi de Volkan Konak’tı. Konak az çok işletmesinin kirasını veriyordu. Ne hikmetse Konak’ın üzerine zamanın yönetimi gitti. Kirayı arttır dedi. Konak ile aralarında sorun yaşandı. Öyle ki Volkan Konak bir ara Trabzonspor düşmanı ilan edildi. Hakkında ağır ithamların olduğu pankartlar A.Aker’e astırıldı. Sonuç, Opet ağır tazminat davası açtı. Konak tesisleri terk etti. Çürüyor. Trabzonspor kendisine ait bir iş alanında başarılı olamıyor. Bir zamanlar Rus Pazarı vardı. Trabzonspor’a devir edildi. Orada çalışanlar sorun oldu gelir gider dengesi birbirini karşılayamadı. Rus pazarı geliri rus pazarında çalıştırılanların maaşına bile yetmedi..

SONUÇ

Trabzonspor, ticari faaliyet alanına girmemeli..

Ortaklık payı olarak elini sıcak sudan çıkarıp soğuk suya sokmamalı..