“Ülkede yeterli sermayenin mevcut olmadığı durumlarda yatırımlar dışarıdan kaynak kullanmak suretiyle gerçekleştirilir, döngü borçlanma yoluyla sağlanır" diyen Ban, "Çarkın bir şekilde döndürülmesi şarttır, pedal çevrilmediğinde bir süre sonra bisikletten düşmek kaçınılmaz hale gelir. Yatırımları futbolcu ve teknik personel, üretilen nihai malları ise başarılarıdır. Futbol kulüpleri ulusal ve uluslararası alanda başarı elde edebildikleri takdirde yeni yatırımlar için kaynak bulabilirler. Başarı gelmediğinde ihtiyaç duyulan kaynağı borçlanarak sağlamaya bakarlar” dedi.

AVRUPA'NIN EN BORÇLU KULÜPLERİ

Ban, spor magazin ve araştırma sitesi The Richest’ın geçtiğimiz hafta yayınladığı "Avrupa'nın en çok borcu olan futbol kulüpleri" hakkındaki araştırma sonuçlarını hatırlatarak, “ Net borç üzerinden yapılan sıralamada, birinciliği 569 milyon dolar ile Manchester United aldı. İkinci, üçüncü sıralarda ise 384 milyon ve 382 milyon dolarlık net borç seviyeleri ile Arsenal ve Schalke 04 var. Bu iki kulübü, 374 milyon dolar ve 366 milyon dolar borç seviyeleri ile Valencia ve AS Roma izlerken, 2014 yılı Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid ise 165 milyon dolar borçluluk düzeyiyle 10. sırada yer aldı” diye konuştu.

KULÜPLERİMİZİN BORÇLARI

Bu listede bizdeki dört büyük takımın da olduğunu belirten Ban," Borçluluk durumları açısından Avrupalı futbol kulüplerinin yer aldığı listede bizdeki dört büyükler de vardı. Galatasaray: 7. sıra, 300 milyon dolar, Beşiktaş: 9. sıra, 265 milyon dolar, Trabzonspor: 14. sıra, 107 milyon dolar, Fenerbahçe: 17. sıra, 81 milyon dolar” dedi.

KULÜPLERİN PİYASA DEĞERİ

Net borçluluk düzeyi açısından birinciliği Galatasaray'ın aldığı sıralamayı futbol kulüplerinin piyasa değeri açısından da inceleyen Ban, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilindiği üzere, dört büyük futbol takımımızın hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Kulüplerin piyasa değerlerini hissenin işlem gördüğü fiyat üzerinden hesaplayabiliyoruz.

Bu kapsamda, net borçluluk açısından ilk sırada yer alan Galatasaray'ın 452,4 milyon liralık piyasa değerine sahip olduğunu görüyoruz. Beşiktaş'ın 616,8 milyon, Trabzonspor'un 107 milyon ve Fenerbahçe'nin ise 843,8 milyon liralık piyasa değerlerine sahip olduğunu gözlemliyoruz. Öte yandan, 2013 dönemi sonu itibariyle Galatasaray 117,5 milyon, Beşiktaş 143,9 milyon, Trabzonspor 50,9 milyon ve Fenerbahçe 128,1 milyon lira zarar etmiş.”