61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı tarafından bir forma gönderilen 2015 Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a Trabzonspor tarafından onur üyeliği teklif edildi.

Trabzonspor formasına karşı duyduğu sempati Tüm Trabzonspor camiası tarafından takdirle karşılanan Sancar için Trabzonspor Kulübü hareket geçti.

“ONUR ÜYELİĞİ PAYESİNİ VERMEK İSTİYORUZ”

Trabzonspor Kulübü ve Trabzonspor Divan Kurulu’ndan Prof. Dr. Aziz Sancar’a gönderilen mektupta  “ Siz Anadolu’da başlayan; sınırlı imkanlar içerisinde sınırları hep zorlayan aklın ve bilimin ışığında ilerleyen kişisel serüveninizle gelecek kuşaklara her zaman örnek teşkil edeceksiniz.  Trabzonspor Kulübü olarak sahip olduğunuz bu saygın rolün Trabzonspor misyonu ile örtüştüğünü görebiliyoruz. Emin olunuz ki Trabzonspor camiasının her bir ferdi, sizinle aynı renklere sevgi ve muhabbet beslemekten mutlu ve gururludur. Sizin gibi değerli bir insana “Trabzonspor Kulübü Onur Üyeliği” payesini vermek istiyoruz..” İfadelerine yer veridli.

SANCAR “ONUR DUYARIM”

Amerika’ya giden mektup Aziz Sancar’ın eline geçti.  Uzun mektup karşısında duygulanan Aziz Sancar “Böylesine güzel bir teklif için teşekkür ederim. Büyük onur duydum” diyerek Trabzonspor Onur üyeliğini kabul etti.

TÜRKİYE’YE GELİNCE VERİLECEK

Bu gelişme üzerine Trabzonspor yönetimi kurulu ve Divan Başkanlık Kurulu Aziz Sancar’ın Türkiye’ye geldiği vakitte bir program düzenleyerek Nobel Ödüllü bilim adıma Trabzonspor Onur Üyelik kartını vereceği öğrenildi. 

Öte yandan Bordo Mavilil kulüp Sancar’a üzerinde tüm futbolculardan imzalı bir forma gönderdi. 

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladı.

Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Teksas Üniversitesi'nde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde yaptı. Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. 

1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmaktadır. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk ABD'li Türk olarak tanınır.

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

ABD'de Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesidir. Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor. Aziz ve Gwen Sancar, Carolina'daki Türk Evi'nin kurucuları arasında.

Aziz Sancar’ın geliştirip ismini koyduğu “maxicell” tekniği ile buluşunu yapıp ismini koyduğu “excinuclease/excision nuclease” enzimi terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü'ne girmiştir.