Alp’in açıklamalarını yorumsuz ve aynen yayınlıyoruz.

Alp bu açıklamalarını NTV Spor radyoya yaptı..


Bülent Tuncay ile Editör Masası programına konuk olan Alp, çarpıcı bilgiler verdi.


İşte sözlerine "oy çokluğu ile alınan kararların oy dağılımını açıklayamam" diye başlayan Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu Üyesi Yusuf Reha Alp'in açıklamalarının tam metni:

Spor programlarının bitmesini beklemedik tabii ki
Dün ölen 16:00 gibi başladı toplantı ve gece 02:30'da bitti. Spor programlarının bitmesi, gazetelerin basılmasını beklememiz gibi bir gündemimiz yoktu.Oy birliğiyle alınamayan kararlar üzerinde uzun süreli tartışmalar yaşandığı doğrudur.Kurulda çoğunlukla aynı görüşte olmadığım için, görüş belirtmemin bir önemi yok. Kişilerin eylemlerinin kulüpleri bağlamaması noktasında, kuruldaki diğer arkadaşlarım da aynı düşünmüyorum. Ama çıkan karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Çıkan karar "Fenerbahçe hakkında ceza tayinine yer olmadığına..." kararıdır.

Evet talimatla hareket ettik..
Bu yedi kişi 1 martta göreve geldi ve iki aydır evini-çocuğunu bıraktı ve doğru kararı verebilmek için elinden geleni yaptı. Kimse oraya "Fenerbehçe'yi cezalandıracağım" ya da "aklayacağım" diye gelmedi. Yedi erkeği iki ay bir yere kapatırsanız, mutlaka tartışmalar çıkacaktı; çıktı da ama kimsenin niyetinden, kimsenin şüphesi olmasın. Talimatla hareket ettiğimiz iddia ediliyor. Evet talimatla ama disiplin talimatıyla.. Çoğu karara muhalefet ettim ama bu durum ne onların kararının yanlış olduğunu da benim her düşüncemin doğru olduğunu da göstermez.

Etik kurulu raporuna bağlı kalmadık
Etik kurulu raporları mütalaadır, bağlayıcılığı yoktur ama önemlidir. Neticede değişmeyen tek kuruldur etik kurulu. Raporuna bire bir bağlı kalmadık, onlarla uyuştuğumuz taraftalar da vardı uyuşmadıklarımız da. Ama faydalandık.

UEFA olacaksa tahkim sürecinin de tamamlanım kesin kararın çıkmasını bekliyor
İbrahim Akın'ın işlediği suçun karşılığı yeni disiplin talimatına göre ömür boyu mendir. Eski talimata göre ise 3 yıl hak mahrumiyetidir. Böyle durumlarda talimatnamenin ilgili yaptırımlarının hangi hali tanık lehineyse o uygulanır. İbrahim Akın'a verilen cezanın karşı tarafında bulunan Yusuf Turanlı lisanssız menajerdir ve federasyonun kurulu tarafından cezalandıramaz, kendisini ancak adli makamlar cezalandırır. Yusuf Turanlı'ya da parayı Ahmet Çelebi'nin verdiğini düşündüğümüz için, Ahmet Çelebi'ye de ceza verdik. He "Ahmet Çelebiye'ye parayı kim verdi" derseniz; orasını bilemiyoruz.

UEFA'nın disiplin kurulu ve tahkim kurulumuzun verdiğimiz kararları beklediğini biliyoruz. Tahkim süreci olursa ve o aşama da tamamlanıp dosya kesinleşince UEFA'ya iletilecektir kararlar.

Niyet başka olsaydı Aziz Yıldırım'a da ceza verilirdi
Ben kaçmam. Hep buradayım. Her soruya cevap veririrm. Ne karar çıkarsa çıksın, birileri memnun olmayacaktı. Ama belki de şimdi hiç kimse memnun değil; onu da bilemiyoruz. Yüzde yüz kişilerle kurumları ayırma gibi bir niyet olsaydı; Aziz Yıldırım'a da ceza verilir "kişiler ayrı kurumlar ayrıdır" da denebilirdi.

Yusuf Reha Alp yeni çıkan kitabı "Talkın" ile ilgili bir hatırlatma üzerene ise "Türkiye'de artık futbol konuşmayalım; edebiyat konuşalım" ifadesini kullanarak, yayından ayrıldı.