Futbol Federasyonu Genel Kurul'u Perşembe toplanacak. Buradan çıkacak karar TFF Yönetim Kurulu'nun şike-teşvik soruşturmasındaki yol haritasını belirleyecek. Peki; sonrasında süreç nasıl işleyecek? Öne çıkan soruları eski bir TFF hukukçusu yanıtladı.

1- Şike-teşvike karışan takımlara bir kez olmak üzere puan silme, para cezası, Avrupa'dan men gelirse Süper Lig'de neler olacak ?
Ligde mevcut takımlar adına bir sorun yok. Ancak asıl sıkıntı geçen sezon küme düşen Konyaspor, Bucaspor ve Kasımpaşa ile yaşanacak. Bu kulüpler şimdiden lige geri alınmaları ve zararlarının tazmini yoluna gideceklerini açıkladı. Bu takımların TFF Yönetimi'nden istedikleri karar çıkmazsa, Tahkim Kurulu'na başvuracakları da kesin. Geçen sezon düşenlerin lige geri dönme ihtimali yüksek; ayrıca bu sezon düşecekler de itiraz edebilir. Doğrusu gelecek sezon kaç takımla oynanır, bilemiyorum.

2- Etik Kurulu'nun ilk raporu ne olacak ?
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Etik Kurulu raporunun yeniden yazılacağını kulüplere açıkladı. Bunu da dosyadaki isimlerin savunmalarını aldıktan sonra yapacak. TFF Yönetim Kurulu, bu raporu inceleyip dosyayı Profesyonel Disiplin Kurulu'na gönderecek. Çünkü artık tüm disiplin kararları PDK'ya geçti. PDK, bu rapora göre de karar alabilir; gerekli görürse kişilerin savunmalarını yeniden de alabilir.

3- PDK kararı hemen uygulanacak mı ?
Hayır! PDK'dan ceza alacak kulüp ve kişilerin Tahkim Kurulu'na başvurma hakları var. Tahkim Kurulu da 93 kişinin savunmasını alacak. Bazı savunmalar duruşmalı olabilir. Tahkim Kurulu'nun vereceği karar kesin olacak.

4- Kulüpler mahkemeye gidebilir mi ?
Tüm kulüpler TFF ve kurumlarının kararlarını mahkemeye götürmeyeceklerine dair taahhütname verdikleri için gitme şansları yok. Sadece Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gidebilirler.

5- 58.maddede değişiklik yapılması halinde uygulama ne zaman olur ?
Değişikliğin yapılıp yürürlüğe girmesi 2012-2013 sezonu için olacak.

6- Olası puan silme cezaları play-off'a yetişecek mi?
Uygulanırsa nasıl bir sonuç çıkabilir? TFF'nin en yetkili ağızları play-off'a kadar işlemin tamamlanacağını, UEFA'nın "Mart sonuna kadar bitirin" talebine dayanarak dile getiriyor. Galatasaray dosyada yok. Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Sivasspor, Eskişehirspor, Mersin İdmanyurdu ve Belediye dosyada adı geçenler. Bunların hepsinin ceza aldığını düşünün. Galatasaray, ciddi bir farkla ligi lider bitirip play-off oynanmadan şampiyon olabilir. Ayrıca, verilecek cezalara göre örneğin Gençlerbirliği Şampiyonlar Ligi şansı yakalayabilir. Ayrıca bir puanı bile silinen takımı UEFA'nın Avrupa Kupaları'na almayacağını tekrar hatırlatalım.