Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi, Trabzonspor'un 2010-11 sezonun tescili ile ilgili FIFA, TFF ve Fenerbahçe'ye karşı yaptığı başvuruyu reddetti.

Bu açıklamanın Türkçe’ye çevrilmiş metini İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu tarafından yayınlandı. 

Yayınlanan bildirilde “CAS heyeti , Trabzonspor’un yaşadığı  mağduriyet durumunu teslim etmekle birlikte, iş bu davadaki yargılama yetkisinin TFF ve FİFA tarafından kabul edilen kuralların uygulanmasıyla sınırlı olduğunu not etmektedir.” İfadelerine yer vererek skandalın ne boyutta olduğunu yazdı.

CAS yaptığı açıklamada, görülen davanın Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında 2010/2011 futbol sezonunun sonunda ortaya çıktığını kaydetti. Açıklamalarına devam eden CAS, TFF'nin Mayıs 2012'de, üç Fenerbahçe yöneticisine ceza verildiğini vurguladı. CAS açıklamasında, "TFF'nin şikeye teşebbüs eylemlerinin kişiler tarafından yapıldığını, kulüple ilgilendiremeyeceği gerekçesiyle kulübü cezalandırmamıştı". sözlerine yer verdi.

Bunun yanı sıra Trabzonspor'un FIFA'ya bu konuya müdahale etmesi için düzenli olarak başvurduğunu kaydeden CAS, "Trabzonspor, FIFA disiplin Komitesi'nin 17 Nisan 2018 tarihli ve FIFA Temyiz Komitesi'nin 27 Nisan 2018 tarihli mektuplarıyla FIFA Disiplin Komitesi'nin bu konuya müdahale edebilecek pozisyonda olmadığı ve daha spesifik olarak ise FIFA Temyiz Komitesi tarafından FIFA Disiplin Talimatı uyarınca FIFA Temyiz Kurulu'na temyiz başvurusunda bulunabilmek için aranan şartlardan olan temyiz edenin ilk derece makamı önündeki süreçlerde de taraf olması koşulunu karşılamadığı, zira TFF ile Fenerbahçe arasındaki bu uyuşmazlıkta Trabzonspor taraf değildir yönünde bilgilendirilmiştir" denildi.

CAS, Trabzonspor'un 8 Mayıs 2018'de, FIFA Disiplin Komitesinin 17 Nisan 2018 ve FIFA Temyiz Komitesinin 27 Nisan 2018 tarihlerinde verdiği kararlara karşı Spor Tahkim Mahkemesi'ne tahkim başvurusunda bulunarak diğerlerinin yanı sıra, anılan kararların iptal edilmesini, Fenerbahçe'nin 2010/2011 sezonu için küme düşürülmesini, Trabzonspor'un 2010/2011 sezonunda birinci olarak ilan edilmesini, Fenerbahçe'nin 2010/2011 sezonu şampiyonluğunu iade etmesine karar verilmesini ve şampiyonluk ünvanının Trabzonspor'a verilmesini talep etmiştir. 

CAS, 15 Mart 2019'da CAS Genel Merkezi'nde tarafların katılımıyla CAS hakem heyeti yönetiminde CAS tahkim duruşması yaptığını belirtti.

CAS'ın yaptığı açıklamada, "Kanıtları göz önünde bulunduran CAS heyeti, Trabzonspor'un FIFA Disiplin Komitesi önünde dava/taraf ehliyetine sahip olmadığı ve dolayısıyla FIFA Temyiz Komitesi önünde de temyiz/başvuru ehliyetine sahip olmadığına karar vermiştir.CAS hakemleri ilk olarak, FIFA Disiplin Talimatı'na göre FIFA'nın kişilere veya kurumlara karşı dava açma ve yaptırımlarda bulunmasını doğrudan talep etmek yönünde bir hak olmadığını belirtmiştir. İkinci olarak CAS içtihadi gereği, hukuka aykırı bir eylem iddiasıyla ihbarda bulunan kişi ya da kuruluş, söz konusu ihbardan kaynaklanan uyuşmazlık sürecinin bir tarafı haline gelemez. 
Nihayet, eğer FIFA 1- uyuşmazlığın esası hakkında dava açmaya karar vermiş olsaydı, 2- Fenerbahçe'ye yaptırım uygulanması için TFF'ye talimat vermiş olsaydı veya Fenerbahçe'ye doğrudan kendisi yaptırım uygulamaya karar verseydi, dahi bu durum Trabzonspor'u doğrudan etkilemeyecekti. Zira TFF veya FIFA'nın Türkiye Süper Ligi'nde birinci olan takım men edilse dahi ikinci olan takımı oyomatikman şampiyon olarak ilan etmesine cevaz/yetki veren bir yasal hüküm bulunmamaktadır. Trabzonspor TFF veya FIFA müktesebatında/mevzuatında böyle bir karara temel oluşturabilecek bu tip yasal hükmün varlığına delalet eden herhangi bir kanıt sunamamıştır" denildi. 

CAS Heyeti sonuca varırken davanın esası, TFF'nin konuya yaklaşımı ya da TFF'nin tasarrufta bulunma veya bulunmama yönündeki tutumuna ilişkin hiçbir görüş belirtmemektedir. CAS Heyeti, Trabzonspor'un yaşadığı mağduriyet durumunu teslim etmekle birlikte, iş bu davadaki yargılama yetkisinin YFF ve FIFA tarafından kabul edilen kuralların uygulanmasıyla sınırlı olduğunu not etmektedir.

Öte yandan CAS yaptığı açıklamada, "Sonuç olarak Heyet, Trabzonspor'un 17 Nisan 2018 tarihli FIFA Disiplin Komitesi (FIFA DC) mektubuna/kararına ve 27 Nisan 208 tarihli FIFA Temyiz Komitesi (FIFA AC) mektubuna/kararına karşı yaptığı başvurunun reddedilmesi gerektiğine karar vermiştir" açıklamalarına yer verdi ve yaptığı açıklamayı noktaladı.