61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel-Sinan Kalaycı

Trabzon'un önemli iş adamlarından Celil Hekimoğlu spor müdürümüz Hasan Tüncel'e dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Düzyurtspor'u satın alan Celil Hekimoğlu yeni takımı Hekimoğlu Trabzon FK ile 3. Lig 1. grupta mücade ediyor. 

Kadrosuna Sadi Tekelioğlu, Serkan Ünver gibi tecrübeli isimleri katan Hekimoğlu Trabzon FK geride kalan 5 haftada 2 galibiyet 3 beraberlik alarak lige iyi bir başlangıç yaptı. 

Sezon başında Trabzonspor'dan yaptığı transferle dikkatleri üzerine çeken Hekimoğlu Trabzon FK'nın geleceğe dair hedeflerini başkan Celil Hekimoğlu ile konuştuk. 

Hekimoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda siyaset, Trabzonspor ve Trabzonspor Basketbol kulübünde yaşanan sorunlar yer aldı. 

SORU:  Trabzon FK’nın en uç hedefi nedir?

Hekimoğlu: Trabzon’a en güçlü bir pilot takım olmak istiyoruz. Bence Trabzonspor’un PTT’de bir takımı olması gerekiyor.
Bizim hedefimizi önce 2. Lig ardından da PTT 1.Lige çıkıp orada kalıcı olmaktır. 

SORU: Trabzon’da tesisleşme konusunda neredesiniz?

Hekimoğlu "İyi şeyler yaptık. Trabzon’da en büyük sorun yer, Büyükşehir Belediyesi’nden 32 dönüm yer kiraladık. Merkezi bir yerde Değirmendere’ye 5 dakika mesefade 32 dönüm yeri 30 yıllığına kiraladık.  Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyorum. Spora önemli katkı yapmıştır. Yer olmayınca istediğiniz kadar ekonomik imkanınız olsun başaramazsınız. Sanırım 1 ay sonra dümdüz bir alana gelecek. Biraz engebeli bir arazı belediyelerimiz bize makina desteği verdi. 2019’da Temmuz’da yeni tesislerimizde açmak. Bir tane çim saha yapacağız, nizami sentetik saha etrafına en modern kamp ve eğitim konaklama tesislerini kuracağız. Ciddi maliyetli bir yatırım bu, Temmuz 2019’da başlayacağız. Takribi 10 milyon liraya mal olacağız. Kendi imkanlarımızla yaptığımız için uyguna yapmaya çalışıyoruz, güzel bir şey yapacağız. "

SORU: Okullardan futbolcu bulunacak mı?

Hekimoğlu "A Takımda Sadi hocamız var, altyapıda 8 hocamız çalışıyor ekol gibiyiz. Trabzon’da 3-4 kulüp bu işe önem veriyor. Emek veren kulüplere teşekkür etmek gerekiyor. Altyapıyı büyüteceğiz Hekimoğlu Trabzon FK bütün kategorilerde play off seviyesinde. Halı saha şartlarında bunları yapıyoruz. Tesislerimiz bitince daha iyi imkanlar olacaktır. Okullar en büyük kaynaktır, kullanamaya devam edeceğiz. "

SORU: Salı günleri toplantılarda hangi sistemi kullanıyorsunuz? 

Hekimoğlu: Ben daha önce Trabzonspor’da yöneticilik yaptım, şirket yönetiyorum. Yönetim kurulumuz ii iş adamlarından bürokratlardan oluşan ekip ve kurumsal düzene hazır zaten.  Toplantılarda gündemi takip ediyoruz, tesisleşmeyi, seyahatleri, takımımızı konuşuyoruz, yatırım süreçlerini konuşuyoruz. Hiç bir şeyi eksik olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. İşi yakışır gibi yapmak lazım. Profesyonelce işler yapıyoruz, hedeflerimiz yukarıda olduğu için ona göre davranıyoruz. 

SORU: Genel menajer Serkan Ünver’in hedefleri ve Hekimoğlu’nun hedefleri ortak bir noktada buluştuğu takdirde 5 yıl sonra ve 10 yıl sonra Hekimoğlu Trabzon FK’yı nerede görüyorsunuz?

Hekimoğlu: Serkan Ünver çok tecrübeli bir arkadaşımız. Trabzonspor’da ilk işe alanlardan birisi benim. Hayrettin bey, Cahit Bey ve Ben Trabzonspor’da çalıştığımız dönemde olmuştu. ASKF’de çalışmalarını bildiğimiz için Sadi Hoca’nın yanında menajer olarak aldık. Yine üçümüz 10 yıl sonra buluşmuş olduk. Sadi Hoca ve Serkan Ünver Trabzonspor’da Süper Lig’de çalışmış insanlar onları bu seviyede çalıştırmak kolay değil. Bizim projemize inandılar, Trabzonspor’a destek vermek için proje sunduk pilot takım olmak için şartlar sunduk. Talipleleri var ama bizden başkasını göreceklerini düşünmüyorum.

SORU: Kadroya bakılınca (2 oyuncu dışında) 22 yaş ortalamasının yakalandığını görüyoruz. Olası bir şampiyonlukta oyuncu grubu dağılacak mı?

Hekimoğlu: Bu kadro dağılmaz iyi ve tecrübeli kadro kurduk. Emrullah yaş ortalamamızı yükseltiyor ama 22 gibi oynuyor. Allah nazardan saklasın, kaliteli insan çok iyi sporcu sadece Emrullah değil, gerçekten öyle tertemizler. Sporcuların hataları vardır geçen hafta toplantı yaptık ve yüzlerine söyledim inançlı çocuklar. Bizim hedefimiz var şampiyonluk daha yaşa bakmadık işin doğrusu 2’ye gelelim oradan çıkalım dediğiniz kritere uyacağız. Şu an önümüzde şampiyonluk hedefi var, bu hedef için illa yaşa takılmamız lazım. Batman’a gidiyoruz, Erbağa’ya gidiyoruz,Nazilli’ye gideceğiz bu ligde genç oyuncularla başarılı olmak kolay değil genç çocuklarla çıkamayız.

SORU: 2. Lige çıkmanız halinde bazı oyuncular boşta kalacak, bir havuz yapılanması planlıyor musunuz?

Hekimoğlu: İzleme komitemiz var, şu an hocamız çalışıyor. Geleceğin oyuncularına bakıyoruz. Hocamız, menajerimiz izleme komitemiz 4-5 maç izleyecek. Uzun vadede düşünüyoruz. Bu sene şampiyon olamayabiliriz. İlk yılımız, takım oturmamış önümüzdeki seneyi planlamamız lazım. İyi şeyler olacaktır.

SORU: Düzyurtspor’dan 12 oyuncu kadroda tutuldu, lige bakıldığı zaman iyi skorlar alınıyor, bir kaynaşma durumu mevcut bunu neye bağlıyorsunuz?

Hekimoğlu: 12’de kalmadı, sonradan ayrılmak zorunda kaldığımız isimler aldı. 8 oyuncu kaldı. Hala kaynaştığımızı düşünmüyorum 3 beraberlik kaynaşma olamamasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Son maç 27 maçtır kaybetmeyen rakibimizi o bir motive etti ama kaynaşmayı tamamlayamadık. Bunun bir sorunu tesisimizin olmamayışı. Bir hamle yaparak Şana’da sporcularımıza apartman kiraladık, orada bütün takımı kamp yaptırıyoruz. Bugünü böyle geçmek zorundayız. 3 Ligde misafir olmak istiyoruz. 4-5 takviye ile gidebilirdik. Adaptasyon problemimiz var ama 3-5 maç sonra bunu aşacağız. Oyuncularımızın bazıları tecrübeli ve şampiyonluk yaşadılar. Küme düşmüş takımlardan oyunculardan oyuncular önerdiler ama kabul etmedim. Ben prensip olarak kabul etmiyorum. Eskiden beri çok sevmem, olabilir oradan özel oyuncular çıkabilir. Oyuncularımız tecrübeli olduğu için çok fazla sorun yaşamayacağız. 

SORU: Trabzonspor’dan bir çok oyuncu aldınız, bu transferlerde nasıl bir yol izlediniz, kimler yardımcı oldu,?

Hekimoğlu: Trabzonspor çok yardımcı oldu, Trabzonspor’a pilot takım olmak istiyoruz. Bazı çocuklar oynamak istemedi. A Takıma çıkamayınca eziklik hissettiler. Özkan Sümer, Haluk Şahin, Cahit Erdem ile güzel görüşmeler yaptık ve kiralık aldık. Son maçta bir şansızlığımız oldu. Furkan Ödemiş sakatlandı, Savaş Çakır oynadı. Ünal Karaman’a söyledim gel izle takip et dedim bu çocuk Trabzonspor’da oynamalı dedim o da maçları geliyor. Bu çocukları oynatarak Trabzonspor’a hazırlıyoruz. Misyon buydu yerine geldi, başta eleştiri aldım bu konu ile ilgili ama Trabzonspor’da doğru yaptı biz de doğru yaptık. Oyuncular Trabzonspor’un malı sezon sonu geri dönecekler. 

SORU: Özkan Sümer ile ilgili düşünceleriniz nedir?

Sümer bize çok sıcak davrandı, mantıklı baktı kendisine teşekkür ederim. Bizim bu sporcuları kiralama zamanında Özkan hoca ve Hayrettin abi pozitif davrandı. Trabzonspor’un yanında olan insanları her zaman bunu bilen ve anlayan insanların böyle yapması lazım.

SORU: 1461 Trabzon ve Hekimoğlu Trabzon FK’nın 1.Lige aynı anda çıkması halinde ne yapacaksanız?

İyi olur ama ikisinin çıkması zor olur. Trabzon bunu kaldıracak tesise sahip değil. Rekabetten zarar gelmez. Orada Haluk abi var. Erzurum’da kampta beraberdik emek veriyor 1461’de iyi şeyler olacaktır. Genç takımları var bizim gibi hedefe yatırım yapmadılar. İyi gidiyorlar inşallah başarırlar.  Süper lig hedefimiz yoktur. 

SORU: Hekimoğlu Trabzon FK’nın gelirleri ne durumda, Düzyurtspor size borç bıraktı mı?

Hekimoğlu: Kulübü temiz aldık. Mütevazi kadrolarla iyi işler yaptılar. Alırken bir bedel ödedik çünkü şirket satın aldık. Hedefli bir takım yaptık bütçemiz yüksek, yüzümüz kararmadı ödemelerimizi günü güne yapıyouz. 1,5 2 milyon İddaa, Federasyon Spor Toto’dan gelen para var paket halinde geliyor. Bu parayla ligde mücadele edebilirsiniz. Bizim gibi hedefiniz varsa bizim bütçemiz 7 milyon lira 5 milyon lira daha harcayanız. Sponsorumuz Hekimoğlu’dur. Yöneticilerimizin çalıştığı şirketlerden kendilerinin karşıladığı reklamlar var. Saha kenarlarına aldığımız reklamlar 1 milyon Liradır. Kollarımızda reklamlarımız bulunuyor. Kolay kolay hiçbir takım sağlayamaz.  Bizim yönetim kurulumuzun ekonomik güçlerinden faydalanıyor. Bu yüzden daha rahat yönetebiliyoruz kulübümüzü.

SORU: Trabzon’da saha yetersizliği var, bununla ilgili bir çalışmanız oldu mu?

Hekimoğlu: Oynadığımız Ahmet Suat sahası çok yetersiz. Sayın spor bakanımız ile görüşme yaptım. Sahanın zeminin yenilenmesi ve trübün için ödenek çıkarttı. Sayın Mehmet Kasapoğlu bize sıcak baktı. Bugünlerde ihaleye girmesini bekliyoruz. O sahayı devletimiz bugün doğru zaman olmayabilir ama o sahanın komplike bir saha haline getirilmesi gerekiyor. O zeminin çim olması ve profesyonel kulüplerin top oynaması gerekiyor. Saha yok, grupta en kötü sahada biz oynuyoruz. Saha çok ciddi maliyetler 10 milyon lirayı bulur ama devlet çok rahat yapabilir. Sayın spor bakanını enerjik gördüm teşkilattan gelme inanıyorum ki tekrar görüşüp sahayı daha iyi bir hale getireceğiz.

SORU: Hekimoğlu Trabzon FK sadece bir futbol kulübü mü olacak?

Hekimoğlu: Kısa vadede böyle bir planımız yok ama bir boksumuz var. Ciddi yatırımlarımız var yapacağımız tesise boks tesisi yapmayı planlıyoruz. Ciddi yatırımlarımız var bittikten sonra belki bir basketbol hamlesi yapabiliriz. Çok ciddi yatırımlar yaptık, Trabzon’da basketbolun kapanmasına inanılmaz içimiz yanıyor. Bizim de bir gücümüz var. Basketbolun katılamamsı bizi çok üzdü. Her zaman yönetenler sorumludur. İyi niyetlidir, Abiş bey ciddi bir mücadele verdi. Trabzonspor’da kaynak aktaramadı oraya keşke olmasaydı da devam edebilseydi. Abiş bey daha önce bir kongre kararı alıp bırakabilse doğru olurdu. Kongre kararı almadan bırakması iyi olmadı. Adaylar konuşuluyordu, çok bilmiyorum bu konuya da girmek istemiyorum.

SORU: Trabzon’da 3. sınıf çocuklara yetenek taraması ve yapıldı ve Trabzonlu çocuklar hız ve çeviklik alanında Türkiye birincisi oldu. Hız ve çeviklik denilince akla futbol geliyor. Trabzon bu faktörü ne kadar kullanabiliyor. Hekimoğlu Trabzon FK bu durumu kullanacak mı?

Hekimoğlu: Bu dediğiniz durum çalışarak elde edilen bir durum değil. Coğrafi yapı ile ilgili Trabzonspor’un da katkısı vardır. Kullanacağız bu durumu kullanacağız da bilimsel çalışma da yapılabilr. Tesiis kurduğumuz zaman eğitim ve geliştirme şubesi kuracağız. Spor okulu da kuracağız. Bizim yönetim kurulumuz da Hakan Sağlam var en büyük hedefi spor okulu kurmayı hedefliyoruz. İyi şeyler düşünüyoruz. 

SORU: Maçlarınızdaki ortamlar nasıl, beklediğiniz desteği görebiliyor musunuz?

Hekimoğlu: Tribünlerimiz ful doluyor, bu hafta fuldü. Hatta misafirlerimizi ağırlayamıyoruz, tribünleri büyütmemiz lazım bir an önce. Takım iyi gittikçe daha çok seyirci gelecek. Taraftar grubumuz da var, çok heyecanlı oluyor maçlarımız. Bu takım Trabzon’a tamamen iyi niyetle hizmet etmek isteyen bir takım. Çok iyi maçlar çıkartacağız burada. PTT Ligi’nde bir Trabzon takımının olması, Trabzon’a çok ciddi bir heyecan getirecektir. Basketbol takımı da kapandı görüyorsunuz… 

SORU: 3. Lig’deki takımların kanayan yarasıdır, hakemlerle ilgili bir sorun yaşadınız mı?

Hekimoğlu: Valla 6. maçı yaptık, Allah’a şükürler olsun hiçbir sorun yoktu. Biz hakemlerden hiçbir şey istemiyoruz, sadece dürüst maç yönetsinler. Çok şükür 6’da 6 iyi gidiyor. Hiç gündemimizde bile yok hakemler, inşallah olmaz. Futboldur bir gün bir yerde başımız yanabilir, ama çok az olursa mutlu olacağız. Ama iyi gidiyoruz çok şükür. Ben hakemlerin de artık kendilerini geliştirdiğini ve daha düzgün maç yönettiklerini düşünüyorum. Çünkü hakemler de maç yönettikçe para kazanıyorlar, gelirleri ona göre artıyor. O da onu yapmak için daha düzgün maç yönetmek zorunda. İyi kontrol ediyorlar şu anda. Federasyon, gözlemci, temsilci bir mekanizma işliyor burada. 
BAL Ligi çok kötüydü, ora biraz çünkü görüş dışındaydı ama burası öyle değil. Burada yapı çok daha düzgün gidiyor.

TRABZONSPOR KONUŞMADAN OLMAZ

SORU: Trabzonspor’da yeni bir yönetim var, ekonomik hamlelerle dikkat çekiyorlar sizce doğru yoldalar mı?

Hekimoğlu: Kesinlikle doğru yolda. Benim daha önce Trabzonspor kongresinden önce 2015 yılında Trabzonspor divanında bir konuşmam var. Bu kulüp uçuruma gidiyor, hem de doğanla kartalla değil Ferrari ile ile gidiyor. Dört yıl önce söyledim. O günlerden ders alınsaydı bugünlere gelmezdik. Ama alınmadı… Ondan sonra herkes şampiyona yapacağım diyerek geldi, bugünlere geldik. Borçlanma şampiyonu olduk.

Kulüpte ekonomik durum çok kötü.  Başkan her şeyi söyleyemiyor, başkan çok iyi niyetli. Yönetim Kurulu da iyi niyetli. Şu an Trabzonspor bence çok ehil ellerde. Ben gerçekten bu yönetim kurulunu sonuna kadar destekliyorum. Olur ufak tefek hata yapacaklardır, hepimiz yapıyoruz zaten. Kulübün çok sorunları var. 

Sahadaki sonuçlar bence çok çok iyi bu şartlarda. Çünkü ekonomi o kadar kötü ki. Bu takımı sahaya çıkartıp, bu motivasyonu sağlayıp oynatmak bile çok zor. Ekonomik tablo her geçen ağırlaşıyor, çok büyük banka borçları var, gelirler giderlerin 3/1’ini bile karşılamıyor. O yüzden ne diyeyim, Allah yardımcılarını olsun diyor. 

SORU: Muharrem Usta’nın 36 milyonluk kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yapacağı başka bir şey yoktu yani bağımsız denetleme kurulu bunu belirlemiş. Bundan sonra mahkeme süreci her iki tarafa da zarar verir. Hatırlarsanız ben kongrede ‘’kulübü mahkemeye vermem’’ demiştim çünkü kulüp zarar verir. Aklıselim bir davranış sergilemiş doğru yapmış. Ama keşke olmasaydı bunlar da kulüp borçlanmasaydı. O borçlanmanın getirdiği faiz yükü de var Trabzonspor’a.

Bence 36 milyon lira değil, Muharrem Bey’in içerde alacağı olan 50-60 milyon lira alacağının tamamından vazgeçmesi lazım. Çünkü o yaptığı hatalı harcamalardan dolayı doğan bir de finansman maliyeti de var. Bence Muharrem Bey içerdeki tüm alacaklarından vazgeçmeli ve helalleşmeli. 

SORU: Bundan önceki yönetimler için ne düşünüyorsunuz?

Daha geriye gitmeyelim, çok geriye gidersek bunun sonu gelmez.

SORU: Bundan sonraki yönetimler için bu denetlemeler devam etmeli mi?

Tabii ki etmeli, Trabzonspor’un borçlandığı süreçleri incelemek lazım. Trabzonspor kötü yönetildi… Maalesef kötü yönetildi. Geçmişi bırakalım. Ben bundan sonra Trabzonspor’a hiçbir şekilde aday olmayacak bir insan olarak, artık kendi kulübüm var. Projem budur… Trabzonspor’un çok iyi bir taraftarıyım sadece. 

SORU: Sizin için Trabzonspor defteri kapandı mı?

Hekimoğlu: Bitti kesinlikle kapandı… Bir taraftar olarak devam edeceğim sadece. Şu an Ahmet Bey ve ekibi doğru bir yoldalar ama geç kaldılar. Onların kabahati değil bu. Keşke benim kaybettiğim kongrede, Ahmet Bey girip o kazansaydı. O kazanabilirdi seçimi ve bugünkü icraatlarla borç 500 milyon daha az olurdu. O zaman da bu kulüp ligde şampiyonluğun en büyük adayıydı. 
Bizim söylediğim tasarruf projeleri o gün uygulansaydı kulübün borcu artmazdı, bütün İstanbul kulüpleri de borç batağında. Fenerbahçe’nin durumu ortada… Galatasaray da Beşiktaş da bitik vaziyette. Burada ekonomisi sağlam takımlar şampiyonluğa oynar…
Benim bir iddiam var onu da söyleyeyim… Çok yakın bir gelecekte Anadolu takımlar şampiyon olacak. Geçen hafta Galatasaray’ın kongresini takip ettim, perişan durumdalar ve hepsi aynı durumda. Borçsuz Anadolu kulüpleri şampiyonluğun en büyük adayı olacak. Keşke Trabzonspor da aynı durumda olsaydı. 

Alanyaspor olabilir, Akhisar olabilir bunlar borçsuz kulüpler ve doğru işler yapıyorlar. Büyük kulüpler her an bir yer patlayabilirler. Şu an tüm umutları hükümet… Hükümet para verecek, bunlar har vurup harman savuracaklar. Ha Trabzonspor’un desteğe ihtiyacı var mı? Var… Keşke Trabzonspor destek alabilse ama hükümet de artık ne tarafa para yetiştirecek onu da bilmiyorum yani.

SORU: Aralık’taki kongre için görüşünüz nedir?

Hekimoğlu Bence hiç değiştirmeye gerek yok, Ahmet Bey devam etmeli. Şu anda oturmuş bir sistem var. Olaya alıştılar ve iyi de götürüyorlar. Bu zor şartlarda başka birinin gelip sisteme adapte olması zor. Başka birinin de aday da olmaması lazım,  maceraya gerek. Şu an Trabzonspor’un macerayı kaldıracak bir hali yok. Allah kolaylık versin, işleri gerçekten zor destek olmak lazım.

İş hayatınızda ve futbol yaşantınızda başarılar dileriz. 

Hekimoğlu: Teşekkür ederim, bizde size başarılar diliyoruz.