Türkiye Futbol Federasyonu yabancı futbolcu transferinden alınacak “Teşvik Payı” uygulamasında kulüplerden gelen talep üzerine indirim yapma kararı verdi.
Kulüpler Birliği Vakfı ile TFF arasında bir süredir devam eden görüşmeler sonrasında yabancı oyuncu transferinden tahsil edilmesi planlanan teşvik paylarının bu sezondan itibaren yüzde elliye yakın bir oranda düşürüleceği ve kulüplere önemli bir mali destek sağlanacağı öğrenildi.

Futbol Federasyonu tarafından yapılan çalışmanın önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması beklenirken, teşvik payı havuzunun bozulmayacağı, burada toplanan paranın yine yüzde 70’inin çeşitli teşvik kalemleri adı altında kulüplere yönlendirileceği kaydedildi.

Bilindiği gibi TFF 2015-16 sezonundan itibaren Süper Lig kulüplerinde yabancı oyuncu sayısındaki kısıtlamayı kaldırırken, her transfer için alınacak ücretleri de açıklamıştı. Buna göre ilk yabancı oyuncu için 100 bin liradan başlayan rakam 14. yabancı oyuncuya lisans çıkarılması halinde kulüplere 4 milyon liralık bir yük getiriyordu. Yapılacak yeni düzenlemeyle Kulüpler Birliği Vakfı’nın isteği doğrultusunda 14 yabancı transer edilmesi durumunda ortaya çıkan toplam rakamın yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor.

Teşvik fonu nedir?

TFF tarafından oluşturulacak ve yabancı oyuncuların tescil işlemleri sırasında tahsil edilecek paraların toplanacağı Teşvik Fonu’nun kullanımı şöyle devam edecek: Yüzde 70’i kulüplere başarı payı, kalan yüzde 30’un yarısı “millilik geri ödeme payı”, bunun diğer yarısı ise “Gençlik gelişim programları” adı altında kullanılacak. Teorik olarak 18 Süper Lig kulübü 14’er yabancı alırsa bugün için geçerli olan rakam üzerinden 71 milyon toplanacak, bunun 50.4 milyonu kulüplere lig performanslarına, kalan bölümü ise belirtilen kriterlere göre dağıtılacak.