UEFA Şampiyonlar ligi statüsünü devam ettiriyor. Ancak bu statünün gereği temiz futbol konusu ile ilgili hassasiyet de devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak kafalara takılan soruların cevabı şöyle;

-Fener’in bu akşam maça çıkması UEFA’nın Fenerbahçe hakkında soruşturmayı durdurduğu anlamındamıdır?

Cevap: Hayır durduğu anlamında değildir. UEFA Disiplin Komitesi ve Kurulu yaklaşık 10 bin sayfayı bulan belgeleri tercüme ettirerek hala inceliyor. Bu arada da Şampiyonlar Liginin aksaksız bir şekilde de devam etmesini istiyor.

-Fenerbahçe rakibini elerse ne olacak?

Cevap: Süreç devam edecek. Fenerbahçe bir üst tura çıkacak

-Bu arada disiplin kurulu kararını verirse?

Cevap. Fenerbahçe bir üst tura çıkıp da Disiplin Kurulu Fenerbahçe’yi kirli bulursa ki öyle olma ihtimali bir hayli yüksek o zaman Fenerbahçe Şampiyonlar Ligin’den atılacak. Elediği takım bir üst tura çıkacak

-UEFA Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Liginden atarsa Trabzonspor’u yerine alacak mı..?

Cevap. Muhtemelen almayacak.Çünkü UEFA bu yılın Türkiye’de lig şampiyonu olarak G.Saray’ı organizasyona çağırdı. Fenerbahçe’yi şampiyonlar liginde diskalifiye ettiğinde yerine bir takım çağırmaya bilir

-Ama geçen sezon çağırmıştı

Cevap: Geçen sezon ile bu sezon arasında fark var geçen sezonun Şampiyonu Trabzonspor’du. Bu sezonun ise Galatasaray.

-Peki UEFA Fenerbahçe Romen rakibini yendi bir üst tura çıktı. UEFA hala kararını vermedi, yeniden bir üst tura cıktı ne olacak?

Cevap. Süreç aynı şekilde devam edecek. Fenerbahçe hakkında karar açıklandığında Fenerbahçe’nin şampiyonlar liginde nerede hangi turda olduğu hiç dikkate alınmayacak.

GEÇEN YIL NELER OLMUŞTU?
bu süreçte geçen sene esas alınarak şöyle bir yorum yapılabilir. Geçen yıl Trabzonspor Şampiyonlar Ligi ön öleme maçı oynadığı sırada elenerek UEFA Ligine katılmak için Atletic Bilbao ile eşleşmişti. Bu noktada İlk maçta İspanya'da berabere kalmış ve düğüm İstanbul'da oynananacak maçta çözümlenecekti. Ancak UEFA'nın son dakika kararı ile Trabzonspor Şampiyonlar Ligi Kurası çekilmeden, Fenerbahçe men edilmiş ve yerine Bordo-Mavili takım alınmıştı.
Fenerbahçe'nin men edilmesi sonrası Bursaspor Ligi Trabzonspor'un ardından 2. olan takım olduğu gerçekçesi ile UEFA'ya başvurmuş ve Şampiyonlar Ligi'ne alınmak istemişti. Ancak UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme maçını Türkiye'den Trabzonspor'un oynadığı gerçekçesi ile Bursaspor'un bu isteğini reddetmişti. Şimdi aynı durum Trabzonspor'un için de geçerli olabilir...  Tabi bunlar muhtemel iddialar... Sonuç itibari ile UEFA'nın nasıl bir karar vereceğini bilinmez... Belki tam tersi olup Fenerbahçe'nin kaldığı yerden Trabzonspor devam edebilir...

UEFA AVRUPA KULÜPLERİNİN BASKISINI AZALTMAYA ÇALIŞIYOR
Ancak UEFA'nın işi bu noktaya kadar uzatmasının en önemli faktörlerinden biri de bu olduğu ileri sürülüyor. UEFA Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden men ettiği takdirdi yerine hiç bir takımı almayarak Türkiye'nin Şampiyonlar Ligi'nde tek takımla mücadale etmesini ve bu noktada Avrupa'da ki kulüplerden gelecek baskıyı da en aza indirmeye çalışıyor. Ayrıca geçen yıl gibi Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor'u alırsa aynı süreçte geçen yıl yediği baskıyı bu yılda yemek istemeyen UEFA'nın böyle bir taktik uygulamayacağı ve Fenerbahçe'yi elediği taktirde Trabzonspor'u yerine almayacağı ileri sürülüyor.