TUFAD Trabzon Şube Başkanı Nurettin Balaban Türk ve Trabzon futbolu ile birçok konuda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Balaban Özellikle Teknik Dikrektör Şenol Güneş’in Milli Takımda çalışması gerektiğini vurguladı.

Trabzon Antrenörünün Türkiye’deki yeri nedir?

Trabzon antrenörünün Türkiye’deki yeri her zaman ihtiyaç duyulan bir konumdadır. Bu gün süper lig, PTT, 2-B, 3.lig, BAL liglerinde sayısız Trabzon’lu teknik adam çalışmakta.

Trabzonspor’un, Trabzonlu antrenörlere verdiği önem sizce yeterli midir?

-Bunların öne çıkması için Trabzonspor destekleyici ve taşıyıcı güç olmalı Galatasaray,Fenerbahce ve Beşiktaş bunu yıllardır yapıyor. Trabzon bunu yapamıyor. Aksine, yabancı futbolcuya ve teknik adamlara inanılmaz bir destek verirken,Trabzon’lu ise şehirden  uzaklaştırılıyor. Bakın Sivas maçına takımda 1 tane Trabzon’lu futbolcu yoktu. Takımda 12 yabancı var. Biz neyi konuşuyoruz.

Şenol Güneş’in istifası sonrası Tolunay Kafkas’ın 2 saat sonra Trabzon’a gelmesi sizce etik mi?

-Tolunay Kafkas bu takımın başına geleceğini son bir yıldır hep söylüyordu ve geldi. Şenol Güneş hoca’nın en son basın açıklamasına baktığımızda daha önce istifa ettiğini ve mutsuz olduğunu söylemiş. Bu süreçte yönetim Tolunay hocayı B planı olarak hazırlamış olabilir. Tolunay hocanın 2 saat içinde Trabzon’a gelişi B planı ile ilgili sorgulanıp, etik olup olmadığı bu pencereden değerlendirilmeli. Şenol Güneş’le konuşarak gelmişse sorun yok.

Tolunay Kafkas Trabzon’da başarılı olabilir mi?

-Bu kadroyla çok zor. Bu kadro yapısından istikrar çıkmaz. Tolunay Kafkas 3,5 yıllık bir sözleşme yaptı. Şampiyonluk planlamasını bu 3,5 yıla göre planlar ve buna kendi hırsını da takıma aşılayabilir  ise bunu başarabilir. Bu yapı kendi öz değerlerinden oluşacak yapı olup, bunu kulübün anayasası haline getirmeli. Bunu için önce zaman ve sabır gerekir. Sonrasında başarı gelir.

Trabzon amatöründen ve Trabzon’dan futbolcu yetişiyormu?

-Türkiye ligi takımlarını bir araştırın her takımda mutlaka 1-2 Trabzon’lu görürsünüz.1461 takımının %80 ‘i Trabzon genci. Bunlar nereden yetişti. Trabzonspor 24 kişilik kadrosunu 12 tanesi yabancı uyruklu olursa bu sorunun cevabını bulamazsınız.

Giray Bulak’ın istifa edip Mersin’le anlaşmasını nasıl buluyorsunuz?

-Giray Bulak öncelikle Trabzonspor’a menejer olarak gelmemeli idi. Bunu ona bizzat ben söyledim. Ama o Şenol hocayı ve yönetimin ısrarını kıramadı. Buna rağmen gelmemeli idi. Nedeni ise; Giray Bulak, Şenol Güneş’ten sonra Trabzonspor’un başına geçecek olan en ciddi adaydı. Menejer olarak  gelirse yıpranacak ve teknik direktörlük şansı yok olacaktı. Spor kamu oyu şunu rahatlıkla söyleyecek idi, teknik adamın menejerlik, yada oyuncu izlemeyle ne işi var. Ve de öyle oldu. Daha içerde iken yıpratıldı ve istifa etmek zorunda bırakıldı. Ancak Giray hoca içerde yaşadıklarını anlatırsa haklı olduğu ortaya çıkar. Yoksa  Mersin’e gitmesini kimseye anlatamaz Ben biliyorum ve kendisine hak veriyorum. Giray hocanın Mersin’e gidişine bir başka pencereden bakarsak, mesela siz diyorsunuz ki; Şota, Soner, Abdullah hocalık yapıyor. O zaman Trabzon antrenörlerini temsil etme adına Giray Bulak’ta Mersin’e gidip hocalık yapması Trabzon antrenörü adına zorunlu gibi görünüyor. O zaman Giray hocaya teşekkür edilmeli.

Şenol Güneş’e ne kadar sahip çıkıldı ve Güneş’e milli takımdan teklif gelmiş bunu kabul etmediği iddia ediliyor, sizce kabul etmelimiydi?

-Şenol Güneş’e bu şehir sahip çıktı. Yazanlar çizenler, konuşanlardan bahsediyorsanız bu bizim şehrimizin en istikrarlı yaptığı şey. Az önce de söyledim kendi teknik adamımıza ve kendi sporcumuza bu sabrı ve sevgiyi maalesef gösteremiyoruz. Şenol Güneş’e Milli takımdan teklif geldi mi bilmiyorum. Gelmişse kabul etmeli. Milli takım onunla başarılı olmuş. Milli takıma en uygun kimlik. Ülkesi adına bu görevi kabul etmeli.

1461 Trabzon hakkında görüşleriniz?

-Trabzon futbolunun yüz akı oldular. Trabzon’da teknik adam ve futbolcularının var olduğu. Bu varlığı oluşturan ekibin Trabzon futbolseverlere 1970-80 li yılları yaşatmaları ise taktire şayan. Ancak Abdullah Karmil, Sercan ve Eren’in satılmamalı idi. Bakın dün oynadığımız Adana maçında onları aradık. Mehmet, Aytaç sakatken Karmil kalmalı idi. Madem Karmil’i düşünüyordular neden Altay’dan stoper aldılar .Hatalardan ders alınmıyor. Bu gibi hamleler hem Mustafa Reşit Akçay’a hem de 1461 Trabzon takımına ve özellikle onu izleyen ve bu takımın başarısından heyecan duyup mutlu olan spor severlere haksızlık yapılmış gibi görünüyor.

Özellikle Transfer başta olmak üzere Sadri Şener çok eleştiriliyor. Bu konuda görüşleriniz.

Sadri Şener bu kulübün başkanı olarak eleştirilmesi gereken ilk isim. Ancak; iddia edilenlere göre eleştirilecek en son isim. Neden derseniz?

-Eğer Trabzonspor’da bunca Transfere ve alınan kararlara ses çıkarmayan  yönetici, teknik heyet ve kulübün içinde halen görev yapan  sözü geçen bunca insan bu transferler ve alınan kararlara ses çıkarmıyorsa veya çıkaramıyor ise  kusura bakmasınlar o insanlara  siz orada neden durdunuz veya halen neden durmaktasınız diye insana sorarlar. Biz TÜFAD olarak en rahat görüştüğümüz, bizi güler yüzü ile dinleyip ortak akıla karşı çıkmayan en uyumlu çalıştığımız Başkanlardan biri Sadri Şener bey.

Son olarak Türk futbolu, Trabzonspor ve antrenörler hakkında söylemek istedikleriniz?

-Türk futbolunun ilerlemesi için yabancı sayısının düşürülmesi ve yabancılara belli bir kriter getirilmeli, Mesela; milli takımında oynayan, yaş olarak genç sayılabilen, heyecanı kaybolmamış  v.b. gibi. Türk futbolunun geleceği TFF genel kurul delege yapısının değişmesinde saklı. TFF yönetim kurulu bu delege yapısı ile istediği kararı alamıyor. Bu gün TFF yönetiminin kaderi spor toto süper lig takımlarının yani kulüpler birliğinin elleri arasında. Bu şekilde Türk futbolu gittikçe geri gider.

-Trabzonspor kulübü ile ilgili ise şunu özellikle söyleyebiliriz. Trabzonspor kulübünü yönetenler 28 yıldır gelmeyen şampiyonluk ve bu süreçte harcanan paralar, son yıllarda yabancıya ve menajerlere verdikleri paralar ile  1970-1980 yılları arasında kendisinin uyguladığı  bugün  ise Barcelonanın uygulamakta olduğu (Kulübün futbol takım kadrosunun %80 i kendi şehrin alt yapısından,%10’u Türkiye sınırları içindeki takımlardan,%10’ u ise diğer ülkelerden) kulüp yapı modelini çoktan kurmuşlardı.Bu yapılanma içerisinde alt yapıdan oyuncu yetişirken Hoca’da yetiştirilmeli, dışarı da hoca aramak yerine kendi hocanı da kendin yetiştirmelisin.

Aslında geç kalmış değiliz.28 yıldır bekledik bir 5 yıl daha bekleyelim. Bu konuda; TÜFAD olarak aylardır üzerinde çalıştığımız  bir projemiz var. Bilindiği gibi 2017 yılı Trabzonspor’un kuruluşunun 50.yılı .Bizde buradan yola çıkarak projemizin adını“50 yıla doğru  nice şampiyonluklara “diye koyduk. Bu proje ortak akılla geliştirilebilir ve uygulanabilir.

-Antrenörlerimizi soruyorsanız, Bu ülkenin kulüpleri ve milli takımlarına yüzlerce yabancı teknik adam geldi. Dünya 3.lüğü 48 yıl sonra Trabzon’lu Şenol Güneş’le geldi. Bu yıl çalışan hocalara baktığımızda Şenol Güneş, Giray Bulak, Metin Diyadin, Hüsnü Özkara, Mustafa Reşit Akçay Tolunay Kafkas, Ogün Temizkanoğlu, Mehmet Birinci, İsmail Batur, Güngör Şahinkaya, Şenol Ustaömeroğlu, Turgay Semerci, Nedim Karadeniz, Ahmet Özen, İlker Erdem, Bülent Demirkanlı, Ayhan Alemdar, Raşit Çalık, Gökhan Uzungüngör, Ufuk İskender ve sayısız Trabzon’lu antrenör sürekli çalışanlar arasında. Hatta kaleci antrenörümüz İbrahim Şota’nı yardımcısı, K.Orhan Rıza Çalımbay’ın yardımcısı, Alpaslan hoca Kayseri’de yardımcı antrenör olarak çalışmakta. Bunların hepsi Trabzon TÜFAD’a kayıtlı.

Kaynak(Günebakış)