İstanbul Movenpick Otel'deki basın toplantısına MHK üyesi Zihni Aksoy ile birlikte katılan Zekeriya Alp, "Ülke olarak değerlerimizi kullanmıyoruz. Yok etmek için ekstra güç sarf ediyoruz. Hakemleri kıyasıya eleştireceğimize, onlardan rol modeller çıkaralım. Birçok çocuk Cüneyt Çakır olmak istesin” dedi.


MHK olarak haftada 142 maçla meşgul olduklarını belirten Zekeriya Alp, “4605 hakem, 1810 gözlemci, 397 mentör, 198 eğitimci ile sezona hazırız. Gerek FIFA kokartlı hakemlerimizi gerekse de üst klasman hakemlerimizi mümkün olduğunca gençleştirmeye çalışıyoruz. Üst Klasman hakemlerimizin yaş ortalamasını 37'den 36'ya çektik. Bu gençleştirme ulusal ve bölgesel hakemlerde daha da radikal oluyor” diye konuştu.


Yeni sezon öncesinde, MHK içindeki gelişmeler de değinen Zekeriya Alp, "MHK Başkanı olarak da görev yapmış ve 30 yılı aşkın bir süredir hakemlik müessesine hizmet eden Oğuz Sarvan, 1 Ağustos itibari ile MHK içinde yapılandırdığımız eğitim bölümünün başında oldu. Ayrıca hakemliğimizin gelişiminde önemli katkıları olan Sayın Jaap Uilenberg ve Sayın Jorn West Larsen bu sezon da bizlerle olacak. 2012-2013 sezonunda yardımcı hakemlerimizin eğitiminden de İtalyan eğitimci Giovanni Stevanato sorumlu olacak. Uzun yıllar FIFA kokartlı yardımcı hakemlik yapmış olan Stevanato, 2007'den bu yana UEFA'da yardımcı hakem mentörü olarak çalışıyor. EUR0 2012 öncesindeki eğitimlerde yardımcı hakemlerden sorumlu eğitimcilerden biri olarak görev aldı” şeklinde konuştu.

“YENİ HEDEF, DÜNYA KUPASI”


16 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası'nda görev alan ilk Türk hakemi olan Cüneyt Çakır olmak üzere Bülent Yıldırım, Hüseyin Göçek, Tarık Ongun ve Bahattin Duran ile gurur duyduklarını belirten MHK Başkanı, "Grup maçlarında da, Donetsk'teki yarı finalde de pırıl pırıl Türk gençlerinin geldiği noktadan, hakemliğimizin eski itibarını kazandığını görmekten sadece bizler değil 74 milyon Türk vatandaşı onurlandı. TFF'nin kurulduğu 1923'ten bu yana geçen 89 yıllık süre içerisinde bir Türk hakemi ilk defa Avrupa Şampiyonası'nda yarı final yönetti ve finalde görev aldı. FIFA U20 Dünya Kupası'nda Türk hakemlerinin yer almasını sağlamak, en önemli yeni hedefimiz.

FIFA'nın bu ikinci en büyük turnuvasına 1 yıl sonra Türkiye ev sahipliği yapacak. Ülkemizdeki bu şampiyonada, en az bir hakemimizin olması için eğitim ve hazırlık çalışmalarını artırdık. Bir diğer hedefimiz de Brezilya'daki 2014 Dünya Kupası. Bu kupa için Avrupa'dan belirlenen 18 aday hakem arasında yer alan Cüneyt Çakır evladımızın Brezilya'ya Avrupa kıtasını temsilen gidecek 9 hakem arasına girip giremeyeceği Ocak 2014'te belli olacak. Buna ulaşacağına eminiz” ifadelerini kullandı.


“SON 1 AYDA, HAKEMLERİMİZE 13 MAÇTA GÖREVLENDİRME OLDU”

Zekeriya Alp şöyle devam etti:

"Son 1 ayda; hakemlerimize 13 maçta görevlendirme oldu (3 milli maç, 2 Şampiyonlar Ligi, 8 Avrupa Ligi), gözlemcilere 13 maçta görevlendirme oldu. Serdar Akçer ve Arda Ergene plaj finallerinde görev aldı. Ozan Soykan futsal finallerinde görev aldı. Burçin Keskin, 3. kez CORE eğitimcisi oldu ki, şu ana kadar 3 kere eğitimcilik yapan başka kimse yok. Kısacası, 1.5 aylık kısa ve de göreceli olarak sakin sayılacak dönemde, FIFA listesinde olan tüm hakemlerimiz, gözlemcilerimiz görev alma başarısı gösterdi. Futbol ailesi içinde bu kadar çok uluslararası deneyimi olan ve gün geçtikçe bu tecrübesini artıran başka bir grubun bulunmadığını da belirtmek isterim."

“GÖZLEMCİLERE OTO KONTROL SİSTEMİ

Bu sezon öncesinde gözlemciler için de önemli bir çalışma yaptıklarına değinen Zekeriya Alp, "Artık yeni sezonda, gözlemciler için oto kontrol sistemi oluşturacağız. Her gözlemcinin maç sonrası hakem için hazırladığı rapor, bir üst kurul tarafından değerlendirilecek ve incelenecek. Böylece bir nevi gözlemcilerin de gözlemcisi olacak ve hakemlerin performansı 2 ayrı koldan incelenmiş olacak. Bu raporlar bize hem hakem hem de gözlemci atamalarında önemli ışık tutacak” açıklamasında bulundu.

"AVRUPA'DA BAŞKA TÜRKİYE'DE BAŞKA OLMAMALI"

Takımlarımızın Avrupa'daki maçlarında hakeme itiraz etmediklerinin de altını çizen MHK Başkanı, "Kenardaki teknik heyetler de itirazda bulunmuyor. Türkiye'deki maçlarla Avrupa'daki maçlardaki tutum ve davranışları çok farklı. Onlardan beklentimiz, yurtdışında nasıl davranıyorlar, burada da bizim hakemlerimize de öyle davranmalarını istiyoruz, bekliyoruz. Bunlara asla taviz vermeyeceğimizi, sıfır tolerans göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye kaydetti.

Zekeriya Alp şöyle devam etti:

"Çünkü üst klasman hakemi kolay yetişmiyor. En az 10 yıllık çok detaylı ve özel bir hazırlık gerekiyor. Bu kişiler sıradan insanlar değil. Binlerce kişi arasından buraya gelmiş 38 hakemden bahsediyoruz. Üstelik Türkiye standartlarının üzerinde bir eğitime sahip, yabancı dil bilen, pırıl pırıl bir insan topluluğu söz konusu. Biz de bu değerlerimizin tüketilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

"HER KULÜBE EĞİTİME GİDEBİLİRİZ"

Bir hakemin maç içinde ortalama 350-400 karar verdiğini söyleyen Alp, “Bu kararların sadece 1 tanesini cımbızla çekip, bilgi eksikliğinden kaynaklanan yorumları bu yıl duymak istemiyoruz. Tüm kulüplerden ricam, Futbol Oyun Kuralları kitabını detaylı olarak incelemeleri. MHK olarak, kulüplerden gelecek eğitim/bilgilendirme taleplerine son derece açığız. Bu toplantıdan sonra Zihni Aksoy, Beşiktaş takımına eğitime gidecek” dedi.

"İTİRAZA SIFIR TOLERANS"

Hakemler olmadan futbolun oynanmayacağını anlatan Zekeriya Alp, “Türk ulusunun ismini tüm Avrupa'ya duyuran bir gurura, hakemimize yapılan son hareketi bize hiç kimse anlatamaz. Bu durum, oyuncunun kendini anlık kaybetmesi ile açıklanamaz. Bir futbolcunun bir hakeme fiziki temasa yeltenmesine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. 2012-2013 sezonunun; kulüplere, teknik adamlara, futbolculara, yayıncı kuruluşlara, taraftarlara hayırlı olmasını, hem hakemlik hem de futbolumuz açısından reform niteliğinde olmasını dilerim” şeklinde konuştu.