Trabzonspor’un efsane futbolcusu Hami Mandıralı, bu akşam Kanal 24’de ‘Güzel Oyun’ adlı programa konuk oldu. Çarpıcı açıklamalar yapan Mandıralı, 1996 yılında Fenerbahçe’ye kaybedilen Şampiyonluk sonrası yaşadıklarını, Trabzonspor’dan ayrılış sürecini ve Jübilesi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
İşte Hami Mandıralı’nın o röportajı:

Arsin’de doğdum. 7 yaşında Faroz Mahallesine geldim. Orada çok önemli oyuncular çıktı. Mahalle arasında başladım. Her çocuk gibi.. 8 yaşında top oynarken Necati abinin babası benim elimden tutup seçmelere getirdi. Bizim futbolcu olmamızın yegane sebebi Ziyabey Tesisleridir. Bizim yaş grubumuz özeldi. Bizi özleyen kitlemiz vardı. Bazen bizden büyük ağabeylerimiz vardı onları bile izlemezdiler.
Hamdiler, Lemiler, Sonerler bunlar Büyük Hamdiler Metin Diyadinler belki yaş olarak küçük Tugaylar hep beraber büyüdüğümü kişiler. Yetenek olarak önemli gençlerdiler. Beraber bir grubun içinde oluyorduk o zamanlar.


ALİ KEMAL ABİ YANIMDAN GEÇERKEN BENİ SEVERDİ
Hayalim, Ali Kemal abi Trabzonspor’un en popüler oyuncusu. Uzun saçları ile yanımdan geçerken hep severdi beni. Söylerdiler ikisine bu çocuk iyi futbolcu olacak. Biz tabi hayranlıkla bakıyorduk. Maçlara giderken onları izliyorduk. Böyle bir hayal vardı tabi hayalin sonu Trabzonspor’da oynamak. Ben hayalimi gerçekleştirmek için çok çalıştım. Okula giderken bile hayalimde topu doksanlara atıyordum. A çok iyi futbolcu oldu mu olmadı mı onu benim yorumlamam çok doğru olmaz. Şükürler olsun güzel şeyler yaptık. Trabzonspor tarihine girmek orda isminizin geçmesini bilmek insan için en güzel hazinedir. Şükürler olsun ki arkamızdan kimse şöyle böyle demiyor.


FAROZ’DA DUVARLARDA ÇALIŞIRDIK
Faroz’da küçük bir arsamız vardı. Etrafından taş duvarlar vardı. Kale çizdik oraya vuruyoruz. İki tane kesik topumuz vardı birini kesip ona koyuyorduk. Ben topa her yerden vuruyordum. Ayaklar çok ince. Gidiyor gol oluyorduk. Sonra A takım. Vuruyorum uzaktan goller atıyorum ama o zaman baraj yok. Arkadaşlarına vuruyorum korkuyorsun. Sonra baraj geldi ve o şekilde vurmaya başladım. Bir gün Danimark ile milli takım maçı oynuyoruz. Vurdum top 90’a gitti. Ondan sonra karar verdim. Daha çok çalışmam lazım. Allah vergisi yetenek. Çok çalışmak. Kimse tesadüfü başarılı olamaz. Bir gün İngiltere ile milli maç oyuyoruz. Orta sahaya yakın bir yerden vurdum. Buradan olmaz demeyin. Olur üç tane vurursun ağuta atarsın. 4.’de maçın kaderini değiştirirsin.


GAZETEDE İLK RESMİNİN ÇIKMASI
87-88 yılları arasında başladım. Artık ismim yavaş yavaş duyulmaya başladı. O dönüm genç oyuncunun gazetede resminin çıkması. O forma o ağabeylerle idman yapıyorsunuz. Ben Şenol Hoca Turgay abi ile oynadım ama onların son dönemleriydi. Benim orda olmam bir olaydı kendi adıma. O ağabeylerimle çok iyi kaynaştık. 3-4 sene sonra benim için artık oldu, en büyük aday gibi konuşulmaya başladı.


ŞAMPİYONLUĞUN EKSİKLİĞİNİ HİSSETTİM
Ben o kadar bireysel güzellikleri atan bir oyuncu olarak kariyerimde şampiyonluk olsun isterdim. Ama olmadı. Trabzonspor tarihine girmiş bir oyuncu olarak bu eksikliği hep hissettim. Ancak bu şampiyonluklar takım olmaktan geçtiği için bir yerde eksiklikler yaptık.


LYON MAÇINDAKİ SEVİNCİ
Lyon maçına gittik. Öyle bir şahane maç oldu ki. Biz o dönem askerdik. Kendimize iyi bakıyorduk. 4-3 yendik. Ben 2 tane gol attım. O gol sonrası sevinç spontane gelişti. Planlanmış bir şey değildi. İnsanların hoşuna gitti ve bunu yapanlar da oldu.


ASTON VİLLA ZAFERİNDE ETKİNSEN SAKIZI YUTTU
Trabzon’da ben orta atıyorum Orhan kafayla vuruyor. Onların hocası Etkinsen. Devamlı sakız çiğnerdi. Baskı altılan almışlardı bizi. Müthiş bir karakterli insandı. Küçük Orhan sahneye çıktı. O noktada net hatırlıyorum hoca sakızı yuttu. O maçtan sonra görevine son verildi.


MACARİSTAN’I 36 YIL ARADAN SONRA YENMEMİZ
Beşiktaş stadının oralarda otelde kalırken, maç saati yaklaştı. Ben hocamızın arkasında oturuyorum. Sağlı sollu bayraklar. Şunu söyledim hocama inşallah dönüşümüzde böyle mutlu olur. Ve gittik 36 yıl aradan sonra yendik. Ben güzel orta attım. Hakan Şükür iki tane gol attı. Olağanüstü bir galibiyetti. Zaferdi. Dönüşümüz öyle muhteşem olunca hani hocayla d diyalogumuz olunca mutluluk daha da arttı. Milli takımda oynamak çok keyifli. Ondan daha büyük bir mutluluk yok.


96 FACİASI VE SAHADA DOLAŞAN KURBANLIK

METİN TOKAT UYDURUKTAN FRİKİK VERDİ

ŞEHİR MAÇTAN ÖNCE SİNDİRİLDİ

15-20 DAKİKA MAÇ BİTTİKTEN SONRA KULÜBEDE OTURDUM

BELKİ GİDERSEM TRABZONSPOR ŞAMPİYON OLUR

SEZON SONU İKİMİZDE TRABZONSPOR’DAN KOVULDUK

TRABZONSPOR İLE AYRILIRKEN BAŞKAN ÖZKAN SÜMER İLE ARASINDAKİ DİYALOG

HAMİ MANDIRALI’YA TRABZONSPOR BİR VEDA YAPMADI

BİZ KENDİ BAŞIMIZA BÜYÜĞÜZ



DEVAMI 2. SAYFADA

KAYNAK: 61SAAT.COM

HABERİN KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR...
EMEĞE SAYGI LÜTFEN...



96 FACİASI VE SAHADA DOLAŞAN KURBANLIK
7 hafta yenmişiz, 8. Hafta Konya maçı. Sahada kurban dolaşıyor, kurban kesiliyor. 1-0 mağlup olurken penaltı kaçırıyorum. Topa öyle hızlı vurmuşum ki top üst direğe çarpıp orta sahaya düşüyor. Ve biz o maçı 1-0 kaybediyoruz.
Geliyoruz 96 yılına. Müthiş bir performans müthiş bir takım. Bana göre Trabzonspor tarihinin gelmiş geçmiş en büyük kadrolarından bir tanesi. Biz Fenerbahçe’den 1 hafta önce Van maçımız var, yine kurban sahada. O dönem kaptanımız Ünal ağabey Biz toplandık hep beraber bütün oyuncular karar aldık, kurbanı kesmeyelim diye. Öyle içimizden öyle geldi. Ünal ağabey de gitti söyledi ama kurban kesildi. Ve biz 20-0 bitecek maçı yine 1-0 mağlup kapadık. Erkan golü attı ve o sezon da Beşiktaş’a transfer oldu. 1 defa geldiler 20 küsür pozisyonumuz var ama olmayınca olmuyor dedik napalım.


METİN TOKAT UYDURUKTAN FRİKİK VERDİ
Maça olağanüstü başladık. iyi başladık Fenerbahçe kalemize gelmiyor. Abdullah gol atıyor 1-0 öne geçiyoruz, beraberlik bize yarıyor. Ama ne oluyor bir şeyler oluyor. Metin Tokat bana göre uyduruk bir frikik veriyor. Orda Abdullah’ın yaptığı bir şey yok. Orda endirekt serbest atış veriyor. O frikik gol oluyor Oğuz ağabey gol atıyor. O zamana kadar frikikten gol atmamış. Yani sanki bağlanmış. Benim olağanüstü frikiklerim var. Ama Rüştü devleşiyor. Bana göre Fenerbahçe tarihi değişti. Ben uzaktan vurdum. Millet bana diyor onları nasıl kaçırdın. Onları kaçırma olmaz, uzaktan vurdum. Gol diye havaya kalktığım pozisyon var ki gol almadı. Nasip bu olacaksa oluyor. Çok çalıştık çok emek verdik, ama Fenerbahçe’ye maçı verdik.



ŞEHİR MAÇTAN ÖNCE SİNDİRİLDİ
Maçtan 1 gün önce idman yapılıyor. Aygün’ün diye bir oyuncu vardı onun kafasında bir şey yok falan filan. Onun kafasına o kırmızı tentürdiyot falan sürmüşler. O dönem Fenerbahçe’nin Başkanı Ali Şen. Ben şunu anlatmak istiyorum; “Bütün şehrin havası alındı. Sindirildi”
Yani biz müthiş top oynuyoruz, ama taraftar girmek istiyor işin içine giremiyor bir türlü. Tabi bu durumda etkili oldu. Müthiş futbol ama giden şampiyonluk, giden uzun yıllar. Hepimizin emeği boşuna gitti. 20 küsur yıl geriye gittik. O şampiyonluk olsaydı Galatasaray’ın o peş peşe kazandığı şampiyonlukları bir iki transferle biz gerçekleştirecektik. Çok isterdik ama olmadı.


15-20 DAKİKA MAÇ BİTTİKTEN SONRA KULÜBEDE OTURDUM
Ben 15-20 dakika saha içinde kulübede oturdum. Hiç birimiz inanmadık. Eğimiz alındı sanki alın terimiz çalındı sanki. Ama topu ağlara atacaksınız. Bazı güçleri de yeneceksiniz. Bunu da yenebilecek yer sahaydı. Olmadı Rüştü’yü geçemedik. O dönem olağanüstü maç oynadı. Ben çok pozisyon vurdum. Gol diye havaya kalkıyorum. Eli değmiş. Rüştü Fenerbahçe’yi şampiyon yaptı orada.
Herkes hayatı unutmuş. Bizim oradan tesislere gidişimizi hatırlamıyorum. Nasıl gittim hatırlamıyorum. O maçtan sonra lig devam ediyor. Diğer maçları nasıl oynadık onu da bilmiyorum.


BELKİ GİDERSEM TRABZONSPOR ŞAMPİYON OLUR
Ben şunu hissettim herhalde benim varlığımla Trabzonspor Şampiyon olamıyor. Beni de satmak istiyorlar. Birden çıktı ortaya. O zaman gidiyim de Trabzonspor şampiyon olsun. Hani olursa bende dışarıdan bir taraftar olarak alkışlar sevinirdim. Baktım gittim olmadı. Benle ilgili değilmiş. Çocukluğumda sevdiğim takımda Shalke. Orda 1 sezon oynadım. Herşey 4 / 4’lüktü. Kendime yakışan golleri son dönemde attım”


SEZON SONU İKİMİZDE TRABZONSPOR’DAN KOVULDUK
Almanya macerasının ardından Trabzonspor’a dönüşünün ardından yaşadıklarını aktaran Hami Mandıralı;
“Müthiş başladık. Sadi Tekelioğlu hocamız, Özkan Sümer Başkanımız… Tabi Ben 3-4 defa masaya yatırılıyorum gitsin mi kalsın mı driye? Sadi hoca ve Serdar ağabey baskı yapınca kalıyorum. Çok iyi oynuyorum Bursa maçında. 90 artı küsür ben topu göğsüme alıyorum arkadan Murat Hacıoğlu geliyor ve benim kolum kırılıyor. O dönem Trabzonspor sıkıntılı. Ben 4 ay sonra devam ediyorum. Ben ortalıyorum Osman atıyor. Ben ortalıyorum Osman atıyor ve ben atıyorum Trabzonspor rahatlıyor sezon sonu ikimizde kovuluyoruz.


ÖZKAN SÜMER İLE AYRILIRKEN ARASINDAKİ DİYALOG
O dönem Başkan Özkan Sümer. Şunu dese, ‘Tamam oğlum senin zamanım doldu.gel sana Jübileni yapalım’ dese eyvallah. Öyle bir şeyde yok. Biz seni düşünmüyoruz diyince. Yani kendimi de iyi hissediyorum, biraz daha top oynama isteği var. Zaten orda bırakma şeysi vardı ama onu da bana layık görmediler. O dönem Ankaragücü gittim. Keşke gitmeseydim. Belki hayatımda yaptığım tek yanlıştı oldu. Ama öyle bir teklif gelmeyince böyle bir duygu oldu ve gittim. Ama o benim futbol hayatımın en büyük hatası. Ama bu durum benim Trabzonsporluluğumdan götürmez. Trabzonspor güzeldi ama niye böyle olduğunu anlamış değilim. Bazı oyuncular vardır ki camialar için sahiplenmek lazım. Bugün bana yapılır, yarın başkasına. Ama bu oyuncuları gerçekten korumak lazım. Trabzonspor benim camiam asla laf söyletmem. Ama benim arzu ettiğim jübileyi bana yapmadılar. Detaylarına girmeyeceğim. Detaylarına girersem çok insanın canı yanar.


HAMİ MANDIRALI’YA TRABZONSPOR BİR VEDA YAPMADI
Asla Trabzonspor’a kırgınlığım yok. Her yerde namusumuz gibi koruyacağım. Çünkü onun sayesinde adam gibi piyasada dolaşıyoruz. Hami Mandıralı’ya Trabzonspor’un bir veda yapması lazımdı. Bunun parayla eş değer olduğunu düşünmüyorum. Ben asla paraya önem vermedim. Ben para canlısı bir adam olsaydım çok çok para kazanırdım.


BİZ KENDİ BAŞIMIZA BÜYÜĞÜZ
Benim nefes almam böyle mutlu dolaşmamın sebebi Trabzonspor’dur. Aha Trabzonsporlu Hami dediklerinde bu bana yetiyor. Çok maddiyattan daha önemli. Trabzonspor bir destan benim için. Bende onların bir parçası olduğum için benim içinde bir destan. Biz kendi başımıza bir büyüğüz. Diğer büyükleri sorun yapmamamız lazım. Bize büyüklüğü kimse vermedi. Anadolunun en küçük şehirlerinden biridir Trabzon. Bu şehir bu güzelliklere imza atmışsa, bu ayrı bir büyüklük.
Futbol adam gibi yaparsanız Türkiye’ni en güzel sporu”





KAYNAK: 61SAAT.COM

HABERİN KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR...
EMEĞE SAYGI LÜTFEN...