Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, hamsi sezonunun başlaması için hava sıcaklıklarının 16-17 derecelere inmesi gerektiğini söyledi.

Geçen sene 23 Ekim ciddi hamsi avının olduğunu hatırlatan Mutlu, “Geçen sene 22-23 Ekim’de hamsi olmuştu ama bu yıl mevsim buna müsait değil. Şuanda hava sıcaklığı 25, su sıcaklığı 22. Bu sıcaklıkla hamsinin olmaması normal. Havaların soğuması, sıcaklıkların 16-17 derecelere inmesi gerekiyor. Ama Marmara’da Marmara hamsisi 2 aydır tutuluyor. Karadeniz hamsisi iklime bağlı hava soğumadan hiçbir şey söyleyemeyiz” dedi.

Palamut avının bu yıl çok olmasının hamsi stoğunu etkileyeceği iddialarını ise Mutlu, "Böyle bir bağ kurmak mantıklı değil" derken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün 'Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı için Karadeniz'de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması Projesi' kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen hamsi stoğunun belirlenmesi çalışmaları ile ilgili olarak ise " Araştırma gemisi ile Karadeniz’de hamsi stoğu ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Ama ben bu araştırmaya sağlıklı bulmuyorum. 2-3 gelip burada kendilerini göstermeyle bu iş olmaz" şeklinde konuştu.