61SAAT HABER SERVİSİ - Özyurt, “Hatırlanacağı üzere Trabzonspor 2016 yılı Mayıs ayında UEFA ile 3 yılı kapsayan anlaşma yaptı. Bu çerçevede mali yükümlülükleri yerine getireceğini taahhahüt etti. Bu cezanın söz konusu anlaşmanın yükümlülüklerine dair 5 Temmuz 2019 tarihinde UEFA tarihinde tespit edilen ihlalden dolayı verildiği anlaşılıyor.
Ancak Trabzonspor’un 2019 yılı Mali Tabloları ile alakalı UEFA ile mutabakatsızlık olduğu, cezaya dayanak husus neyse söz konusu yıla ilişkin mali tablolara işkin veya bir takım işlemlere ilişkin sonuca varabiliyoruz” dedi. 

UEFA İLE YAPILAN ANLAŞMA
Özkurt, sözlerine şu şekilde devam etti: “Trabzonspor’un yönetimi çok profesyonel, sporu bilen insanlardan oluşuyor. Ahmet Ağaoğlu sporun içinde gelen isim. 

Gözlerinden bir şeyin kaçtığını düşünmüyorum. Şaşırtıcı bir gelişme olarak ortaya çıktığı kesin.
Unutmamak lazım, burada geçmişte şöyle bir dönem yaşandı:
Hatırlayın 7 Temmuz 2019 tarihinde sayın Ahmet Ağaoğlu’nun verdiği beyanat var. Orada da UEFA’dan gelen daha evvelinde bir yaptırım vardı.
O yaptırım da “15 Ekim 2019’a kadar Trabzonspor’a eksiklikleri tamamlanması için süre verdik, 1 yıllık müsabakalardan men cezası verdik. bunu erteledik. 15 Ekim’e kadar karşılanması kaydıyla…”
Öyle anlalaşılıyor ki bu anlaşma süreci içinde ya UEFA, Trabzonspor’dan gelen veriler ve mali tablolarla ilgili 2. kez üzerinden geçti.
Bazı rakamlarla alakalı farklı değerlendirmelerde bulunma yoluna gitti.
Ancak bu değerlendirmeyi kestirmek mümkün değil.
Trabzonspor’un yapacağı açıklamaları ve gerekçeli kararı beklemek lazım.
Önümüzdeki günlerde bu konunun biraz daha netleşmesini tahmin ediyorum. 

MEN CEZASI KESİN DEĞİL, SON SÖZÜ CAS SÖYLEYECEK
Şunu söyleyelim, şu an önümüzde olan bu karar Trabzonspor’la ilgili kesin bir karar değildir. UEFA’nın kararı Trabzonspor tarafından CAS’a taşınabilir. Bu yaptırım karşısında ceza kesinleşmiş değil. Sön sözü CAS söyleyecek. 

AĞUSTOS AYI ORTASINDA KARAR VERİLEBİLİR
Trabzonspor CAS’a başvurup bu cezanın kaldırılmasını talep edeceğini duyurdu. CAS’ta dosyanın hızlandırılmış bir yargı süreciyle yürütülmesi mümkün. Benim tahminim, tecrübelerime bakarak baktığım vakit Ağustos ayı içinde, Trabzonspor ile alakalı nihai karar verilmiş olur. Tekrar vurglayalım. Trabzonspor’un cezası kesinleşmiş değil Trabzonspor’un cezasını CAS verecek” dedi. 

NEDEN BU TARİHTE KARAR AÇIKLANDI
UEFA’nın kararı açıklama tarihi ile ilgili gelen eleştirilerle ilgili de konuşan Özkurt, “UEFA’nın Fair Play ile ilgili yaptığı açıklamalar ve değerlendirmeler bu tarihlerde yapılır. Normal şartlar altında 31 Mayıs’ta lig bitecekti. Ligler bittikten sonra bu karar açıklanacaktı. Ligler koronavirüs nedeniyle sarktığı için UEFA’nın normal tarihinde yaptığı bu açıklama liglerin başlamasından önceye  geldiği için moral bozucu algılandı. Ancak normal tarihlerde bu karar açıklandı. 3 gün evvel Polonya takımı ile ilgili açıklama yapıldı” ifadelerini kullandı. 

FİNANSAL FARKLILIKLAR MI VAR?
Özkurt, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Normalde, Trabzonspor’un mali tablolarına baktığımızda kar açıklayan ve oyuncularına karşı her hangi bir mali yükümlülüğü olmayan, ödemelerini yapan kulüp.  Dolayasıyla işi ilginç kılan, soru işaretlerin arttıran husus bu. Normalde 4 işlem ve matematik, hukuk gibi yoruma açık alan değil. Bilimsel verileri olan saha. Acaba UEFA’nın değerlendirmeleriyle, Trabzonspor’un değerlendirmeleri finansal girdiler veya çıktılar arasında rakamsal fark mı var? Bunları bilmek mümkün değil. Dosyanın detayına hakim olacak avukat, hukukçu ve finans uzmanları bunu bilecektir” dedi. 

TFF’NİN TRABZONSPOR’A DESTEĞİ
TFF’nin Trabzonspor’a desteğiyle ilgili olarak ise Özyurt, “Ceza verildikten sonra hukuk konuşur, yasalar konuşur. Dolayısıyla ev yandıktan sonra küllerini toplamanın çok faydası olacağını düşünmüyorum” derken, “Şikayet üzerine böyle bir karar alınıp alınmayacağı” sorusuna ise, “ 

ŞİKAYET ÜZERİNE BU KARAR ALINABİLİR Mİ?
“UEFA değerlendirmelerini yaparken kurallara ve bu kuralların ihlal edilip edilmediğine bakar. Eğer ortada ihlal edilen kural varsa bunun cezasını verir. Kim şikayet ederse etsin, eğer rakamlarda bir hata yoksa, ordan negatif sonuç çıkmaması gerekir. Biz Ahmet Ağaoğlu’nun açıklamaların da 6 ay evvel ki tekrar okudum. Orada gördüğüm kadarıyla pozitif, “bütün yükümlülükleri yerine getirdik artı değer ürettik” şeklinde açıklamalar vardı” ifadelerini kullandı.