Trabzonspor eski başkanı Sadri Şener’e yönelik açılan davayla ilgili herkes konuşuyor ancak iddianamedeki para trafiğinin nedenlerinin mutlaka ortaya çıkması gerekiyordu

Avukatlara sadece imza karşılığı alacakları ödenip KDV’den kurtulma planı olarak bu para trafiğinin yaşandığı ortaya çıktı. Daha sonra ise yanlışları düzeltilme yoluna gidildi.

 13 MİLYON 904 BİN LİRA

Sadri Şener'e Trabzon 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik' suçlarından açılan davanın detaylarına ulaşıldı. Ajans Trabzon sitesinin haberine göre Savcı Yüceler Arslan'ın hazırladığı iddianamede, Trabzon'dan aylık ortalama 434 bin lira avukatlık ücreti ödendiği, toplam 13 milyon 904 bin lira avukatlık harcaması yapıldığı vurgulandı. Şener adına 195 nolu avans hesabındaki tespitler sonucunda avukatlara ödenmiş gibi gösterilen harcamalarla kulübe olan 3 milyon 939 bin liralık borcun kapatıldığı iddia edildi. İddianamedeki bazı önemli kesitler şöyle: 

ŞAŞIRTICI BİR PARA TRAFİĞİ

28.02.2013 - Avukat Mehmet Helvacı hesabına 386.760 lira havale edildi. Bir sonraki gün Sadri Şener adına banka aracılığıyla Trabzonspor'a olan borcu kapatıldı. Mehmet Helvacı bu havaleyi, "avans kapama bedeli" şeklinde gönderdi. Yapılan incelemede 1 Mart 2013 tarihi itibariyle Helvacı'nın Trabzonspor'a ne borcu ne de alacağı olduğu belirlendi. 01.03.2013 - Avukatlar Hasan Ölçer ve Levent Bıçakçı'ya 667.500 lira ödeme yapıldı. Aynı gün Sadri Şener adına banka aracılığıyla Trabzonspor'a olan 97.050 liralık borcu kapatıldı. 

ŞENER ADINA BORCU KAPATILDI

04.03.2013 - Avukatlardan Hasan Ölçer'e 347.878 lira ödeme yapıldı. Sonraki gün Sadri Şener adına banka aracılığıyla Trabzonspor'a olan 200 bin liralık borcu kapatıldı. 08.03.2013 - Avukat Ali Çelik'e 250 bin liralık ödeme yapıldı. Üç gün sonra Sadri Şener adına banka aracılığıyla Trabzonspor'a olan 200 bin liralık borç kapatıldı.  20.03.2013 - Avukat Ali Çelik'e 432.500 lira ödeme yapıldı. Bir sonraki gün Sadri Şener adına banka aracılığıyla 201.358 liralık borcu kapatıldı.  30.04.2013 - Sadri Şener tarafından yapılan 145.000 liralık avans kapamasını, avukat Ahmet Fidanoğlu'nun avukatlık serbest meslek makbuzunun ibrazıyla yapması dikkat çekti. 

 SADRİ ŞENER ADINA YATIRILDI

22.05.2013 - Sadri Şener İnşaat'ın muhasebe müdürü Nazan Dikmeçli, Sadri Şener'in avans kapaması olarak Trabzonspor Derneği'nin hesabına 650 bin lira yatırdı. Aynı tarihte Trabzonspor Derneği, Trabzonspor Futbol A.Ş'nin aynı bankadaki hesabına 600 bin lirasını transfer etti. Trabzonspor Futbol A.Ş, TS Ticari Ürünler A.Ş. hesabına bu paranın 550 bin lirasını gönderdi. Bu hesaptan avukatlar Necdet Budak'a 300 bin, Hasan Ölçer'e 250 bin lira havale edildi. 23.05.2013 - Nazan Dikmeçli tarafından Trabzonspor Derneği'nin bankadaki hesabına, Sadri Şener'in avans kapaması olarak 500 bin lira elden yatırıldı.

 GİRİŞ ÇIKIŞLARIN ZAMANLAMASI

Dernek, Trabzonspor Futbol A.Ş'ye 500 bin lirayı havale etti. Sonrasında, Trabzonspor Futbol A.Ş, Bordo Mavi Enerji şirketine 300 bin lira gönderiyor. Devamında avukat Necdet Budak'a 300 bin lira ödeme gerçekleştirildi. Bir sonraki gün Trabzonspor Futbol A.Ş hesabında olan 200 bin lira Bordo Mavi Enerji hesabına transfer ediliyor. Bu transfer öncesinde saat 09.42'de avukat Necdet Budak'a 200 bin lira ödeme yapılıyor. Ancak 09.43'te Bordo Mavi Enerji'nin hesabında 200 bin lira ödeme yapabilecek hesabı yoktu. 

 TAV’A BORÇ ÖDEMESİ YAPILMIŞ

24.05.2013 - İsmail Hakkı Tok tarafından Sadri Şener'in avans kapaması olarak 332.270 lira Trabzonspor Derneği'nin bankadaki hesabına yatırılıyor. Sonrasında 314 bin lira olarak Trabzonspor Futbol A.Ş'nin hesabına transfer ediliyor. Aynı tarihte Trabzonspor Futbol A.Ş, 313 bin lira Trabzonspor Sportif A.Ş hesabına gönderiliyor. Devamında TAV İşletme Hizmetleri A.Ş hesabına borç ödemesi olarak yapılıyor.Savcı Arslan, iddianamesinin son bölümünde şu görüşlere yer verdi: "Avukatlara yapılan ödemeler masraf olarak gösterilmiştir.

 ÇOK AĞIR SUÇLAMALAR VAR

Müfettişlerin incelemelerinde bu ödemelerin masrafa değil, iş avansı hesabına kaydının yapılması istenmiş, akabinde şüpheli kulüp başkanı bunu bu şekilde uygulamıştır. Ardından avukatları alacaklı gösterip, kulübün hesabından avukatlara havale çıkartmış ve tekrar kendi hesabına havale ettirmiştir. Trabzonspor kontrolündeki paraları kendisinin yararına kullandığı, bunları sahte avukatlık sözleşmeleriyle yaptığı ortadadır. Bu suretle güveni kötüye kullanmış, zincirleme bir şekilde özel belgede sahtecilik yapmış ve kulübü 3 milyon 939 bin 202 lira zarara uğratmıştır."

 TÜM BUNLAR NEDEN YAPILDI?

Peki tüm bu para trafiğinin sebebi neydi. Şener gerçekten sahtecilik mi yapmıştı, yoksa başka bir amaçla mı böyle bir olay gerçekleşmişti. Türkiye’de ayrıcalıklı muamele gören spor kulüplerinin büyük bölümü devlete vergi ödememek için elinden geleni yapıyor. Buna Trabzonspor’un da dahil olduğu ilgililer tarafından biliniyor. Sadri Şener’in bu para trafiğinin ana nedeninin ise KDV ödemek istenmemesinden kaynaklandığı kaydedildi. Şike, Borsa’da şirket birleştirme, eski yönetici ve futbolcuların alacaklarıyla ilgili açtıkları devasa büyüklükteki ekonomik davalarla ilgili tutulan avukatlara sadece imza karşılığı para ödemesi yapıldı. Böylece, devlete KDV ödemesi yapılmasının önüne geçilmeye çalışıldı.

 DENETLEMEDE UYARILINCA!

 Daha sonra denetim şirketleri bunun usulsüzlük olarak düşünüleceğini ve Borsa’ya kote bir kulüp olarak mutlak suretle işlemin yasalara uygun hale getirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bu uyarıdan sonra da avukatlara ödenen paranın KDV’si tutarındaki paralar, yine aynı avukatlar tarafından kulübe gönderilirken, Sadri Şener’e avans olarak isimlendirildi. Böylece ödenen paralar vergilendirilmiş oldu. Bu para trafiğiyle ilgili olarak İbrahim Hacıosmanoğlu ve yönetiminin mahkemeye gitmeden önce birkaç kaynaktan olayı araştırması halinde bu gerçeği görerek, Sadri Şener hakkında, ‘sahtecilik’ suçlamasına gerek kalmadan, durumu basit bir şekilde çözebileceğine işaret edildi.

KUZEYEKSPRESS