Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay 61saat.com ekibi ile bir araya geldi. 

61saat.com imtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan, Yayın Danışmanımız Ali Savaş, Spor Müdürümüz Hasan Tüncel ve Genel Koordinatörümüz Tayfun Çöpçü’nün katıldığı sohbette Çalımbay adeta içini döktü.

Yaklaşık 1 saat boyunca Trabzonspor’u konuştuğumuz Rıza hocanın kişilik olarak kaliteli bir insan olduğunu belirtmek isteriz. İnsana ve yaptığı işe önem veren Çalımbay gününün neredeyse tamamını kulüpte geçiriyor. 

Bülent Albayrak, Ayhan Tenbeloğlu ve Kerem Atılmaz sürekli yanında. Eski teknik direktör Ersun Yanal'ın bıraktığı izlerin bir bölümünü temizleyen Çalımbay eski teknik adamın bıraktığı verilerden de faydalandığını söyledi. Tesislerin gelişen teknoloji ile yetersiz olduğunu ara sıra gezme fırsatı bulduğunu da belirten Yanal, sabah 8'de geldiği kulüpten personellerden sonra çıkıyor. Deneyimli teknik adamın en çok üzüldüğü konu ise bitmek tükenmek bilmeyen eleştiriler. Yomra'da tek başına yaşayan Çalımbay antrenör arkadaşları sayesinde bir an olsun yanlız kalmıyor.

ÇOK ELEŞTİRİ ALIYORSUNUZ SİZCE NEDEN?

Trabzonspor’un son durumunu 61saat’e değerlendiren Çalımbay “Takım olarak iyi yoldayız. Taraftarımızın gerçek anlamda bize sahip çıkması gerekiyor. Gerçekten ülke düzeyinde inanılmaz bir kitlemiz var. Ancak saha içerisinde garip durumlar da yaşanıyor. Oyun içerisinde istifa sesleri veya oyuncuyu protesto etmek çok yanlış. Sahadaki oyuncu bundan etkileniyor ve gereken reaksiyonu veremiyor. Futbolculuk dönemimde rakip tribünler tezahürat yaptığında daha çok etkilenirdik ve iyi oynardık. Burada da böyle olması gerekiyor. Taraftarın bizi rahat bırakması lazım. Değiştirmemiz gereken çok nokta var.

YUSUF’UN PERFORMANSI NEDEN DÜŞTÜ?

Yusuf genç ve yetenekleri üst seviyede olan bir arkadaşımız. Taraftar baskısı nedeni ile bu hale geldi.  Topu ayağına aldığı anda homurdanmalar veya protestolar bu hale getirdi. Ara sıra duyuyorum genç arkadaşımıza akıl almaz eleştiriler geliyor. Hali ile etkileniyor. Daha yapıcı olmak gerekiyor. 

NOVAK’I BEĞENDİNİZ Mİ?

Gelişi ve oynama süreci çok hızlı gelişti. Arkadaşlarını yeni yeni tanıyor. Şu anda gösterdiği performans bizden ayrılan Mas ile aynı seviyede, üstüne çıkamadı.

VOLKAN ŞEN VE BONGONDA'YI NEDEN GÖNDERDİNİZ?

Volkan buraya geldiğinde garip bir hali vardı. Kafasına göre hareket etti. Hatta antrenmana bile çıkmadı. “Beni oynat” deyip durdu. Gönderme konusuna gelince ben göndermedim oynamak istemediler bizde yollarını açtık. 

YANAL’DAN FARKINIZ NEDİR?

Yanal’ın döneminde burada bulunan işimize yarayan istatistiki bilgileri kullanıyoruz.  Fitness salonunu iyi geliştirmiş işimize yaradı.  Ben hem alaylı hem mektepli birisiyim. İngiltere’de eğitim aldım.  Yardımcım Bülent Hoca Ersun Yanal’ın sınıf arkadaşıdır. Futbolun içinde gelen teknik adamım ama bilimsel veriler ve uygulamalar ile kendimi yoğuruyorum. 

TRABZONSPOR’UN ŞAMPİYON OLMASI İÇİN NE GEREKİYOR?

Üzerinde durulması gereken konuların başında geliyor.  Trabzon şehrinin şampiyonluk yaşaması için öze dönüş operasyonunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Tabi bu olay düşündüğünüz gibi altyapı oyuncuları ile olmayacak. Oradan da alacaksın ama genel olarak takım aç oyunculardan kurulu olacak. Doymuş oyuncu bir yere kadar getirebiliyor. 2-3 sene bu durumu yaptığımız takdirde buradan kimse puan bile alamaz. Seri şampiyonluk yaşarız. 

ÖRNEK ALDIĞINIZ TEKNİK ADAM VAR MI?

Kariyerim boyunca hep yabancı teknik adamlarla çalıştım. Beşiktaş’tan Gordon Milne’yi örnek alırım. Antrenman metodları olsun, motivasyonu olsun müthiş bir kişilik. Zaten Beşiktaş’ta bunu sahaya yansıtarak şampiyonluklar yakaladı.

FORMSUZ OYUNCU OYNATMAM DEDİNİZ NEDEN KUCKA, BERO, OLCAY OYNUYOR

Şahsen oyuncularımın gösterdiği performanstan mutluluk duyuyorum. Kucka formsuz değil oyununu gayet iyi şekilde sahaya yansıtıyor. Orta saha oyuncularının işi pas yapmak ve top kazanmaktır. Bunları yaparken hatalar yapabilirler. Bero olsun diğer Slovak oyuncular olsun işini en iyi şekilde yapan isimlerin başında geliyor. Oyunculara şans vermemiz gerekiyor. Oynatmadığınız zaman yüzü asık bir şekilde kulübede oturuyorlar. Hali ile düşüşe geçiyorlar. 

EN ÇOK İSTEDİĞİNİZ TRANSFER HANGİSİYDİ?

Transfer döneminde sayın başkanımız ile müthiş derecede bir efor sarfettik. Kendisi özverili bir insan kampa geldi orada transferleri bitirmek için uğraş verdi ancak olmadı. En çok istediğim transfer Loic Remy ismiydi. Anlaşmaya varmıştık gelecekti.  Herşey tamamdı. Ancak maddi ve manevi olmayan sorunlar nedeniyle transfer yattı. Ne olduğunu sormayın. 

SÜREKLİ İYİ YERDE BİTİRMEK İSTİYORUZ DİYORSUNUZ İYİ YER NERESİ ?

Trabzonspor’u ilk ele aldığımızda adeta toz duman içerisindeydi. Gerekli hamleler ve galibiyetler ile bir noktaya kadar getirdik. Hala düzelmemiş yerler var. Bunu çabasını veriyoruz.  Beraberlikler alıyoruz, şanssız beraberlikler. Buradan galibiyetler de çıkarabilirdik. Hedeflerimiz hala devam ediyor. Takımı gereken en iyi yere taşımak istiyoruz Avrupa kupaları hedeflerimizin arasında. 

MAÇ SONLARINDA OYUNCULARINIZI UYARIYOR MUSUNUZ?

Maç sonunda asla oyuncumla konuşmam.  Biraz zaman geçmesi gerekiyor, geçen süre zarfında oyuncularım ile toplanarak maçı yorumluyorum.  Tüm oyunculara kişisel olarak gösterdikleri performansların CD’lerini vererek “işte busun”  diyorum. Bunu sürekli yapıyoruz.