61SAAT HABER SERVİSİ -  75-84 arası, şampiyonluklara el koyan o müthiş kadronun özellikle ilk şampiyon kadronun aldığı transfer ücreti sonunda o takımın önemli ismi, Cosmos Engin olarak anılan Egin Çınar tarafından, geçenlerde Karadeniz Gazetesi’inde kaleme aldığı yazı ile ortaya çıktı.
İbrahim Cevahir’in Trabzonspor için son derece önemli bir sima olduğunu işleyen yazıda, Trabzonspor’un efsane kadrosunun ne kadar ücretle oynadığını da kaleme aldı.

İşte Cosmos Engin’in konu ile ilgili yazısının  konu ile ilgili bölümü..
“1970 yıllından bu yana Trabzonspor’un efsane kadrosunun yaratıldığı dönemde Ahmet Suat Özyazıcı Teknik Direktör, Salih Erdem Başkan idi. 1973 yıllarında, Trabzonspor’un efsane oyuncularından Şenol 30 peşin 90 bin lira, Ali Kemal 30 peşin 90 bin lira, Kadir 25 peşin 75 bin lira, İhsan, Aziz, Bekir, Necati Türkiye amatör şampiyonu Gençlerbirliği’nden 25 peşin 70 bin liraya, ben genç takımdan Engin 10 bin peşin 60 bin lira, Karabükspor’dan Hüsamettin bonservisle birlikte 400 bin lira, Selahattin, Hüseyin, İlyas Erzurumspor’dan 30 peşin 90 bin lira, Ali Yavuz Rizespor’dan amatör olduğu için imza parası ile birlikte toplam 160 bin lira.

Bu kadroyu yaratan teknik adam Ahmet Suat Özyazıcı da ayda 3 bin lira’dan 2’şer yıllık imza atmıştı Trabzonspor’a. Darboğazdan geçen Trabzonspor’da bu paraları ödemede zorluklar çeken Sayın başkan Salih Erdem, Genel Kaptan Suat Akçay, Yönetici Ergin Kulaçoğlu, Nizamettin Algan, Eczacı Ruhan Ergün ve Hikmet Onur Trabzonspor yönetiminde olan değerli insanlardı. Bu insanlar ne zaman başı sıkışsa İstanbul’dan İbrahim Cevahir’i arar, ondan yardım isterdi. İbrahim Cevahir İstanbul’daki bütün işadamlarını toplar, Trabzonspor’a geceler yapıp, katkı sağlardı. Yine bir gece; ilk şampiyon olduğumuz yıl İstanbul’da Gar Gazinosu’nda bütün işadamlarından para toplarken, sahneye çıkıp mikrofonu eline alıp Trabzonlu işadamlarını tek tek anons edip yardım isterdi.
Hiç unutmam en büyük inşaatçılardan 15 bin, demircilerden Cesur ailesinden 15 bin, herkesten 15’er bin lira toplardı. Gestafolar’dan Dündar Kılıç, İsmail Hacısüleymanoğlu’ndan 250’şer bin lira toplayarak, Trabzonspor’un oyuncularının hepsinin parasını ödemek için yıllarını vererek mücadele etmiştir..”.
Evet, transfer ücretlerine dikkat. Bizzat Cosmos Egin olayın içinde olduğu için verdiği rakamlar tam yerinde ve doğrudur.

Şöyle diyebilirsiniz, o zamana göre iyi paraydı,

Hiç de değil o parayla ancak Trabzon’da apartman konumunda site hüviyetinde ilk kez inşa edilen ve Beşirli sahilinde, Trabzon’un en lüks daireleri diye yapılan Kancalar Sitesinde o parayla ancak bir daire alabiliyordu futbolcular. Şimdi, sitenin tümünü alıyorlar.