Atay Aktuğ ve Sadri Şener yönetimiyle Trabzonspor'da 2 döneme imza atan eski başkan yardımcılarından Muammer Saka, Bordo-Mavili takımın son yıllarda içinde bulunduğu durumu ve Türk futbolunu değerlendirdi. Saka, Trabzonspor'da 7-8 nisan tarihlerinde gerçekleşecek başkanlık seçimine de yönelik düşüncelerini belirtirken ligin 27. haftasında pazar akşamı Ali Samiyen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadyumu'nda oynanacak Galatasaray maçıyla ilgili de yorum yaptı.

İşte Muhammer Saka'nın açıklamalar:

Başkanım ülke futbolumuzun artık seyir zevki vermediği konuşuluyor. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

"İnsanlar haklı çünkü Türk Futbolu iyi yönetilmiyor. Bunu sadece ben değil ( Basın, yönetici, taraftar) herkes söylüyor. Yani tüm spor paydaşları Türk futbolunun kesinlikle yanlış yönetildiği konusunda ortak bir fikre sahip."

Herkes biliyorsa bu durum neden düzelmiyor?
"Söyleyeceklerimi lütfen siyasi olarak algılamayın. Ülkemizde son yıllarda her konuda büyük mesafeler kat edildi Futbolda ise o istediğimiz mesafeyi kat edemedik. Evet spor alanlarında çok büyük atılımlar yapıldı dünya da eşi benzeri olmayan stadyumlar, pistler, kapalı spor salonları hizmete girdi. Biz bu yapılan hizmetin karşılığını alabildik mi? Bir örnek, olimpiyat oyunlarında istenilen seviyeye gelebildik mi? Hayır. Ne dünyanın gözbebeği futbol da ne Dünya kupası ne de Avrupa kupasın da hedeflediğimiz noktaya henüz gelemedik. Sadece kulüp takımlarımız ferdî olarak Avrupa kupalarında bir yere kadar gidebildi ama onun dışında yine yokuz. Futbolcu ihraç edebiliyor muyuz, edemiyoruz. Sadece ithal edebiliyoruz. Çok az futbolcu ihraç edebiliyoruz. Yeni düzenlenen futbol yasası hazırlanıyor fakat bakanlar kurulundan geçipte yürürlüğe bir türlü sokulamadı."

Tüm bu sıraladığınız sorunların üstesinden gelmek  için ne gibi bir adım atılmalı?

"Biz Türkiye’yi tek takım olarak bütün görmeliyiz. Özellikle mali konularda yöneticileri kesinlikle sorumlu tutmamız gerekiyor. Bakın bu konu çok önemli ciddi bir düzen getirilmeli. Bunu yapabiliriz çünkü buna herkes hazır. Neden derseniz biz artık futbolda dibe vurduk. Burdan çıkmamız lazım. Ben çıkabileceğimize inanıyorum çünkü Türkiye'nin çok ciddi potansiyeli var bu potansiyeli kullanabilirsek  başarabiliriz. Çünkü yabancıya yapılan onca yatırım bizim. Bu ülkenin parası. İşin maddi boyutuna baktığınızda bu paraların hepsi çöpe gidiyor. Bu paraların kazanca dönmesi için bizim yerli çocuklarımızı geliştirip, onlara daha çok şans verip, ihraç etmemiz gerekiyor. kısacası Altyapı'ya formalite olarak değil gerçekten ağırlık vermemiz lazım."

Yani yabancı oyuncu mu gelmesin?

Hayır tabi ki gelsin. Gelsin ama kriterlerle beraber gelsin.Tabi ki yabancı gelecek ama kriterli gelecek. Sayısı belli olacak. 

Hangi kriterlerden bahsediyorsunuz?

Milli oyuncu olma ve yaş kriterleri getirmeliyiz. Yani oyuncu 40 yaşında olup benim ülkemdeki takıma gelecekse en az yaşı kadar Milli olması lazım. Bir de büyükşehirlerimizdeki belediye takımlarına olimpiyatlara oyuncu yetiştirme kriteri koymalıyız.

Geçmiş yıllarda Trabzonspor'da iki döneme imza attınız. Bordo-mavili takımda mevcut başkan Muharrem Usta yönetimi bir seçim kararı aldı. Genel olarak ele alırsak siz Trabzonspor'un içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 "Dünya'da iki şehirde başka takımın şampiyonluğu kutlanmaz. Bir Barcelona diğeri Trabzon. Türkiye’de bir çığır açmış, şampiyonluğu Anadolu'ya getirmiş, birçok kupa kazanmış, İstanbul’daki 3 büyük takımın saltanatına son vermiş ama bunu sürdürememiş bir kulüpten bahsediyoruz. Bu kulüp kendi özünden kopup yabancılaşmaya başladığı zaman bu kriterlerden kopmuş. Trabzonspor bir an önce kendi özüne dönmeli. Bu yabancı hiç oyuncumuz olmasın demek değil. Olsun ama fazlasından kaçmak lazım. Kulübün başına gelecek yeni başkan ise bana göre popülist politikalarda uzak durmalı. Kamuoyuna rant elde etmek adına şampiyonluk tarzı vaadlerde bulunmamalı. Bu kulübün artık girdiği ekonomik boyut olarak bu tarz söylemlere tahammülü kalmadı. Yani işin özü 'Deniz bitti kara göründü.' 
Biz kendi dönemimizde takımı hem şampiyonluğa oynattık, 82 puanla ikinci yaptık. Hem de 17 maç üst üste kazandık. Kaldı ki bunları standart ekonomik futbol bütçeleri ile beraber yaptık. Yani şimdiki yöneticilerin bir sezondaki değil,  sezon içinde bir menajere verdikleri para ile biz bir sezon tamamladık. Hepsinin rakamları vardır. Açık ve şeffaftır. Şimdi ise hiç biri şeffaf bile değil."

Ekonomik anlamda sıkıntı yaratan özelliklşe menajerlere ödenen bilançonun önüne geçmek için ne yapmak gerek?

"Ben tüm kulüp ve menajer hesaplarının irdelenmesinden yanayım. Şu anda Türkiye’de menajerler üzerinden çok büyük vurgun yapılıyor. Kimseden çekinmiyorum ve Trabzonspor’un da buna dahil olduğunu açık açık söylüyorum. Kim suçluysa cezasını çeksin. Eğer bunlar yapılmaz ise biz Türkiye’de temiz futbolu unutalım. Mesela ben şimdi bu kadar borç yükünü bile bile Trabzonspor’a gidip nasıl başkanlık  ya da yöneticilik yaparım? Tabi ki benim gönlüm ve nefsim ister Trabzonspor’da başkan ya da yönetici olmak ama düzgünsen, dürüstsen, popülist politika değil gerçek bir insansan gidip o göreve imza atamazsın.

Eski yöneticilerden Ahmet Ağaoğlu başkanlık için adaylığını açıklayan tek isim oldu. Size bir teklifle gelirse oluşumun içinde yer alır mısınız? Geriye dönüp baktığınızda Muharrem Usta'nın yönetim şekli hakkında neler söylersiniz?
"Biz popülist politika sahibi olmayan her başkan adayımıza destek vermeye hazırız. İnşallah Trabzonspor için hayırlı olur.  Ama az önce bahsettiğim Türk futbolunun ve Trabzonspor’un içinde bulunduğu şartlarda biraz zor. Ben popülist bir insan değilim, benim sonuç almam lazım. Muharrem Usta'ya gelince ilk 6 aydaki yönetimini çok beğeniyorum gerçekten  inandığımız gibi bir yönetim şekli uyguladı." 

Sonra ne değişti peki?
"Zaten onu anlamış değilim. Şaşkınım. Kendisinden önceki yönetime yaptığı suçlamaların hepsini kendisi de yaptı. Şimdi de, ' Ben, kendi dönemimdeki borcumu öderim' diyor. Eeee... öde o zaman, öde biz de gidip Trabzonspor'a kol kanat gerelim. Usta borcunu öderse Trabzonspor ayağa kalkar. 

Trabzonspor'un ligdeki duırumu belli... Pazar günü kritik bir Galatasaray deplasmanına çıkıyor. Hem bu maçla ilgili hem de teknik patron Rıza Çalımbay'la ilgili yorumunuz nedir?

Rıza Çalımbay Türk futboluna büyük hizmetlerde bulunmuş bir spor adamıdır. Makul bir seçim diyebiliriz. Lige gelince de bu sezon şampiyonluğa da oynayan takımlar çok fazla git geller yaşıyor. Galatasaray’a baktığın zaman oyuncu kalitesi ve oyun performansı olarak bizden önde fakat derbi maçlarda bizim de değişik bir motivasyonumuz var. Gerçekçi olursak bizim şu anda Galatasaray'ı yenmemiz oldukça zor gibi görünüyor fakat olası bir galibiyet Trabzonspor'un Avrupa umudunu kuvvetlendirir.

Kaynak:TürkiyeHaberMerkezi