Usta, AA muhabiri Selçuk Kılıç'a yaptığı açıklamada, darbe girişimine yönelik düşüncelerini aktararak, "Ülkemizin darbe tarihindeki en önemli operasyonlardan birisi. Türkiye Büyük Millet Meclisinin dahi bombalanmasından bahsettiğimiz darbe girişimi. Demokrasiye kasteden, normal hayatın kesintiye uğramasına sebep olan böyle bir girişimi şiddetle kınıyorum." dedi.
Darbe girişimine Türk insanın verdiği tepkinin önemli olduğunu vurgulayan Usta, "Türkiye'de bütün insanların görüş farklılığı gözetmeden sokaklara dökülmesi, bu operasyonun başarısız olmasının en büyük etkeni olmuştur. O nedenle bireyleri olağanüstü katkılarından dolayı tek tek tebrik ediyoruz. Gerçekten acı bir durum, 21. yüzyılda Türkiye'de böyle bir şey olmasını insan hiçbir şekilde kabul edemiyor. Çok üzücü bir durum. Kendi meclisini, kendi insanlarını bombalamayı göze almış bir yapı. Nefretle kınıyorum." diye konuştu.

- "Meclis, Demokrasi Müzesi olsun"

Usta, sosyal medyadan da daha önce paylaştığı "TBMM'ye atılan bomba demokrasimizi perçinlemeli. Hasarlı yerler ve eşyalar müzeye çevrilerek ziyarete açılmalı." şeklindeki ifadelerle yaptığı önerisine ilişkin şunları kaydetti:
"Dünyanın dört bir tarafında böyle tarihi olaylarla ilgili yerler korunur. Gelecek kuşaklara bir ülkenin tarihinde neler yaşandığını göstersinler diye adeta özel korumaya alınır. Bunun adına ister müze, ister demokrasi müzesi deyin, adına ne derseniz deyin. Meclis, bu ülkede milli iradenin temsil edildiği yer. Böyle bir yeri darbecilerin bombalanmasından sonra buranın gerçekten korunması, alelacele izlerin ortadan kaldırılması yerine bunların hepsinin eşyalarla birlikte korunması ve adeta demokrasi müzesine çevrilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah böyle bir şey olsun ki 50, 100, 200, 500 yıl sonra yaşayan insanlar, kendi ülkelerinde daha önce yaşayanların meclislerine yapmış olduğu bu saldırıyı görsünler. Tarih bunu yazsın, orası da bu şekliyle korunsun. İnşallah böyle bir şey yapılır, bunun kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum."

- Spor kulüplerine etkisi

Muharrem Usta, darbe girişiminin spor kulüplerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin şunları ifade etti:
"Tabii ki etkiler. Çünkü Türkiye'nin imajıyla ilgili gerçekten olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız ama bunun hasarlarını en aza indirerek geçiştirmeli, geçmeli, bunun için uğraşmalıyız. Biliyorsunuz, biz bu girişim sonrası ilk tepkiyi veren kulüp olduk. Burada demokrasiyi kastedenlere karşı hep birlikte mücadelenin gerekli olduğuna kesinlikle inanıyorum. Elbette bazı alanda negatif etkileri olacaktır ama bunu da en az hasarla atlatabilmek için hepimizin, bütün spor kulüplerinin iş birliği yaparak altından kalkmasını da sağlamamız lazım."