61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta Lig TV'ye konuk oldu... 

Şansal Büyüka soracak Muharrem Usta cevapladı.. : 

BAŞKAN USTA’NIN KONUŞMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Kesin anlaşma sağlandı. Bende Trabzonspor’un bundan sonra ki yolculuğu için hem Ersun hocamıza başarılar diliyorum. Şampiyon bir hocamız var. Şenol Güneş, onu tebrik ediyorum başarılarının devamını diliyorum.

Bence Şenol hoca Türkiye’de tartışılmaz bir isim. Çok önemli bir marka. Şenol hoca bundan  daha fazlasını bugüne kadar hak etti. Türkiye’de tarihe altın harflerle adını yazmış bir hocamızdan bahsediyoruz. En az onun kadar bizlerin de mutlu olduğunu bilmesini isterim. Şenol hoca bizim için hem ağabey hem de bizim takımın efsanesi. Şenol hocalarımızın Trabzonspor camiasında çoğalmasını isterim.

Başarı elde etmek kolay değil. Çileli yollardan geçmeniz lazım. O rakebete kendinizi en iyi seviyede hazırlamanız lazım. Şenol hocam bunu yıllardır yapıyor. Bence camiada iyi bir örnek olarak koymuş biri. Sadece hoca olarak değil futbolcu olarak da.. Onu örnek olarak görmesi lazım..

TRABZONSPOR SON YILLARIN EN AZ BÜTÇESİ İLE YOLA ÇIKIYOR
Teknik direktör konusunda hiçbir camianın bir teknik direktörde mutabık kalması mümkün değil. Hem taraftarda hem de yönetimde böyle olması mümkün değil. Geride kalan sürede çok fazla teknik direktör geçti. Çeşit anlamında 8 olabilir ama sayısal olarak 7.. Yeni bir başlangıcı ihtiyaç var. Acaba Trabzonspor’un içinde bulunduğu durumda kritik soru yerli mi yabancı olmalıydı. Biz seçildiğimiz günden itibaren açıklamalar yaptık. Emin olun olan 5 ay bize çok fazla şey ortaya koydu.
Genel kanaat şu oldu.

UEFA süreci bize şunu gösterdi. Futbolcu bütçesi olarak tarihini  en düşük bütçesi ile mücadele etmek durumuna geldi. Biz göreve geldiğimizde bürüt maliyeti, gelirin yüzde 60’ı geçemiyor. Onun içinden sadece oyunculara ayıracaksak 55 milyon TL futbolcu bütçesi olacak.

LEİCESTER MASAYA YATIRDIK

Harcayamadığınız gibi, 55 milyon Trabzonspor’un son 7-8 yılının en düşük bütçelerinden birini konuşuyoruz. Bunun içine sığmak zorundayız. Onun için de tamam yabancı hoca olsun. Ama bütçeniz bu. Biz geldiğimizde 160 olan bütçeyi 100 milyona kadar düşürdük. Şimdi 55 olacak… oyuncu alamayacaksınız.

55 milyonu aşamıyorsunuz. 55 den aşağı düşeceksiniz. Arada oyuncular geliyor. Anlaştığınız hoca da bu konsepti bilmesi buna göre yeni yolculuk başlaması lazım. Biz hem yabancı ham de yerlilerle konuşurken mihenk taşımız bu oldu. Dar bütçe ile sağlıklı bir yolculuğa çıkmanız gerek.

Biz Ersun hoca ile Leicester'ı masaya yatırdık. Son 5-6 yıl içinde görülmedik kadar küçük bütçe ile başarılı bir süreci girmesi lazım. Yönetim ve hocanın bu konuda mutabık olması lazım. Ben yerli ve yabancı hocalarla bunu konuştuk.


TOPLANTI 4-5 SAAT SÜRDÜ… ORTAK İMZALAR ATILDI
Her halde bir kulübün tarihinde ilk defa 4-5 saat sürdü toplantı. Herkes fikirlerini söyledi. Kime karar vereceksek, oy birliği ile bu masadan kalkacağız istedim. Başarı tartışmaktan geçer ama verilen kararın arkasında durmak gerek. Sonuç itibariyle tüm yönetim kurulu oy birliği ile 2 arkadaşımız yoktu sadece. Geri kalan tümünün ortak imzası ile bu kararı verdik.
Bu imzalar yeniden yapılanıyoruz, yeni yolculuğa çıkıyoruz. Bütün camiada farklı görüşler olabilir. Ama şimdi arkasında durmak lazım.
Ersun hocanın 2 dönemi var. 1. Dönemi ile ilgili olumlu kanaat var. 2. Dönemi olumsuzluklarla ilgili görüş var. Ama biz Ersun ile masaya herşeyi yatırdık. Konuştuk. Burada başarı için biz ve o olarak öyle bir taşın altına giriyoruz ki Ersun bizden daha heyecanlı.

ERSUN YANAL’IN ARKASINDA DURMALIYIZ
Ancak şuan da camiamızda şuna da Ersun’un arkasında durmalıyız.
Tamam yerliye karar verdik. Ersun değil de kim olsun dediğinizde öyle cevap vermek kolay değil. Haliyle Ersun gibi tecrübeli hocayla yarım kalmış hocayla yola çıktık.
Ama bir şartla. Ligin dibindeyiz. Ama şundan herkesin emin olması lazım. Bu kulübe hep birlikte sahip çıkalım. Yönetimin, teknik adamın arkasında duralım. Yönetim de camiayı kucaklasın. Bu durumdan çıkacağız. Beşiktaş’ın yaşadığı o süreci Trabzonspor yaşayacaktır.
Radikal kararlar alma sürecine geldik. Yeni statla birlikte.
Yapacağımız işleri atacağımız adımları Trabzonspor için bundan sonra olmazsa olmaz kararlar olmalı.

ANTALYA MAÇI, SÜRECİN FİNALİ OLDU
Ben bir seferberlik istiyorum. Biz niye başka takımın şampiyonluklarını izleyen kulüp olalım. Ben Beşiktaş’ı tebrik ettim. Bazı taraftarlar yazıyor. “Başkan bizim halimiz ne olacak” Bizim halimiz daha iyi olacak. Ama bugün kulübe sahip çıkma dönemidir. Bizim için de operasyon zamanıdır. Ama operasyon için ligin bitmesi gerekiyordu. Bitiyor. Antalya maçını hiç kimse 1 maç zannetmesin. O uzun süredir gelen sürecin en dibiydi. Bu artık finaldir. Bunu hiç kimse içine sindiremez. Ama hatalar peşi sıra yapılırsa, yapılırsa… Muhteşem bir kalkış yapmalıyız. Bunun için bütün camianın her şeyi unutması lazım. Her şeyi arkaya atması lazım. Bu büyük kulübe sahip çıkarak, mutlu taraftarların olduğu gururlanabildiği bir Trabzonspor’u inşa etme faaliyetini yapmalıyız.

ERSUN’A İNANSINLAR
Ersun’a inansınlar. Onların merak ettiği her şeyi biz 10 defa Ersun ile konuştuk. Ersun hoca ile şu mesele konuşulmuş mudur?.. Ersun heyecanlı. Merak etmesinler. Her şeyi defalarca konuştuk. Onun tabiriyle biz Trabzon’da yarım kalmış işi yapacağız.

ŞENOL HOCAYI GÖNDERİRKEN YANLIŞ YAPTIK
Şenol hoca artık bizim için efsane. Ama biz Şenol ağabeyimize de efsanemize de Trabzon’dan gönderirken yanlışlar yaptık. Şenol hocayı bugün alkışlıyoruz ama o gün de alkışlamalıyız. Hele bu yaşananlardan sonra…

CEVAP VEREMEYEN OYUNCULAR…
Avrupa’da ki en iyi kulüplerde olanları, kondisyon, beslenme ve sağlık üçgeni… Ersun ile şu noktaya geldik. Aslında biz kulübe sistemi kurmanın peşindeyiz. Yarın Ersun’da olmayabilir. Bende olmayabilirim. Önemli olan oraya sistemi kurduğumuzda bunun üstüne gelen zaten başarıyı yakar. Gelecek sene, beslenmesine, kondisyon anlamında beklentilere cevap veremeyen her hangi bir oyuncunun Trabzonspor’da yürüme ihtimali artık yok. 

50 KİŞİLİK KADRO 25’E DÜŞECEK..
25 kişilik kadromuz olacak. Profesyoneller yapılmışlar, kiralıklar şuan da 50 civarında oyuncu var. Bu 25’in 4-5 tanesi gençler olabilir. Alt yapıdan gelenler. 15’inin kesin oynayacak oyuncular olduğunu düşünün. 25 kişilik bir kadro.. Bu sene Trabzonspor’un ne kadar sakatlık yaşadığını gördük. Böyle bir şey olamaz. Bu 25 kişilik kadro bu sene yaşadığı gibi sakatlık yaşarsa gelecek sene kadro kuramayız. Kamp dönemi de dahil… Bu 25 kişi UEFA’dan geliyor. Bu 25 kişi mümkünse en az sakatlık olacak. Onun için kondisyonu yüksek, dayanıklılığı yüksek, beslenmesi en iyi şekilde takip edilen kadro olacak. 

GİDECEK VE KALACAKLAR BELLİ
Bunların tasnifini yaptık. Gönderilecekler belli . KKalacaklar belli. Başlı başına büyük iş. Yollarını ayırmak istediğimiz oyuncularla şunu konuşuyoruz. Bu iş olmadı. Kalırsanız da bu iş olmayacak. Takımın içinde zerre kadar hizipçilik yapacak Allah'ın kulu kalmayacak. En ağır bedel ödemem gerekse de buna müsade etmeyeceğim. Önce takım diyemeyenler kalmayacak. İyi bile olsa takımda artık verimli olma ihtimali olmayan oyuncular var. Bunlar bizden ayrıldığında başka kulüpte başarılı olabilirler. Ama bugüne kadar yaşananlar bize şunu gösterdi. Bu olmaz artık.

FUTBOLCUYA DAYALI DÜZEN...

Futbolculara dayılı düzen. Teknik direktöre dayalı düzen. Yönetime dayalı düzenden bu kulübü kurtarmak zorundayız. Burada kulübe dayalı düzen inşa etmeliyiz ki kulübü garanti altına alalım. Ben bunu yapacağım. Söz veriyorum. Ama bizim arkamızda şu Trabzonspor'un ayağa kalkması için bu durumdan çıkmak için ben bütün camiadan olağanüstü destek bekliyorum. Bize destek var. Ama bu desteğin en üst düzeyde olması lazım. 

BEŞİKTAŞ'I TAKİP EDİN DEMİŞTİM

Gelecek sene sağlam bir iskelet oluşturursak, gelecek sene başarıya koşacak en iyi takımı ortaya koyarız. bunu yaptıktan sonra Muharrem olsa ne olur, Ahmet olsa ne olur Yürüyor bu iş... Beşiktaş örneğini Trabzonspor camiası olarak herkesin irdelemesini istiyorum. Biz bir önceki seçime girmiştik. O seçimi az farkla kaybettim. Ben o seçimi kaybettiğimde sosyal medyadan Trabzonspor yönetimine Beşiktaş'ı takip edin dedim. Bakın bu süreçte Beşiktaş nereye geldi, Trabzonspor nereye gitti. Biz bu süreçte doğru iş yapanların arkasında durmazsak bir 4 sene daha göz açıp kapayıncaya kadar gelir geçer... 

ERSUN YANAL VE YÖNETİM GÖNDERİLECEKLER LİSTESİNDE MUTABIK
Şuna ki kadronun maliyeti 105 milyon TL.. Bizim 55 milyona inmemiz lazım. Önce 105 milyondan 55’e inanacağız. Çünkü UEFA’dan oluşan tablodan bizim bütçemiz bu kadar olabilir.

KALANLARIN BİR ÇOĞU ERSUN HOCANIN TALEBELERİ
55 milyona inmek için bir grupla vedalaşmak zorundasınız. O grubun kim olduğunu taraftarda biliyor. Ersun hocaya liste yap dedik. Biz de yaptık mutabıkız…

BİR EKİP SATILACAKLARLA UĞRAŞIYOR
Bir ekibimiz var. Şuan da ayrılmamız gereken oyuncuların satılması işiyle uğraşacak. Orayı toparlamazsak, bir şey yapamıyoruz.

Biz de scout ekibi kurduk. Türkiye’de scout çok da bir şey ifade etmiyor. Bu ekiple ısrarla devam ederseniz yarım sezonda bir iki tane kaliteli oyuncu yakalarsanız. Bir kısmı ile yolumuzu ayıracağız. Gelecek senenin sonuna en az 1 yıl birebir izlediğimiz oyuncuları alacağız. Şu dakika itibariyle keşke 1 yıldır izlenen oyuncuları alsak. İstemem mi? Haftada 40 maç takip ediliyor. Çocuklar Cumartesi- Pazar Avrupa’da. Ama mutluyum ki elimizde bir şey oluştu.
Bunu daha iyi noktalara taşıyacağız.

HEM SATACAĞIZ HEM KİRALAYACAĞIZ
Hem satmalıyız kiralamalıyız. Yaptığımız boşlukta yeni oyuncular katacağız. Biz birlikte buna karar vereceğiz. Alacağımızı yerler belli. Boşluk yarattık. Kampa kadar bu işlerin çoğunu bitirmek istiyoruz. Çünkü sağlıklı kamp dönemi geçirmek zorundayız ki gelecek seneye sağlıklı başlayalım. 

ONUR İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA..
Trabzonspor’un bu sene çok sağlıklı kadrosu olmazı lazım. Onur burada ki kilit isimlerden. Onur’da dahil olmak kaydıyla Trabzonspor’un almayacağı ve satmayacağeı kimse yok. Onur, bizim için Trabzonspor ile sembolleşmiş isimdir. Ne Onur, ne de başkası bu kulübün üstünde değil. Benim bu söylediğim prensipler içinde önce Trabzonspor’da takım ruhunu kemikleştirecek nokta olmalı. Onur, Şampiyonluğa gidecek Trabzonspor’un içinde sonuna kadar kalmak oyuncudur. Bende bunu istiyorum. Kendi tabiriyle. Artık bundan sonra ki dönem şöyle bir dönem olacaktır. Trabzonspor’un üstünde Allah’ın bir tek kulu olmayacaktır…

N’DİYA’Yİ BASINDAN OKUDUM.. 5 Ve 8 ARASINDA OYUNCUYA İHTİYACIMIZ VAR
N’diaye konusunu bende basından okudum. Türkiye liglerinde ki oyuncular öncelikli oyunculardır. Biz doğru isimler.. Bizim belli bir oyuncu var kafamızda. Dün Ersun hocayla da yine çalıştık. Geniş bir ekiple birlikte. Şuan da bizim belli bölgelerde sorunlu  var. Bizim 5 ile 8 arasında bir oyuncuya ihtiyacımız var… 

ADIM ATIROYURZ 100 KİŞİ KARŞIMIZA ÇIKIYOR
Yeni bir statla birlikte orada yeni bir dünya inşa etmek istiyoruz. Yine UEFA görüşmeleriyle önümüze çıkan tablo var. Bir yerde bir işe ihtiyacınız var. Ben bugün acı gerçekleri konuşmak istiyoruz. Gelir arttırmaya ihtiyacımız var. Yeni statla birlikte kombinelerin satılması lazım. Sponsorlukların başarılı yürütülmesi lazım. Locaların satılması lazım. Ben senede 18 trilyon ödediğim çalışanlardan idari personelden hadi aslanlar gibi götürelim. Bunu kim yapacak çalışacak kadro yapacak. Boş… Bunu Trabzonspor camiası bilmesi lazım. Hatır gönül değil. Ya yeni kadrolar almam lazım. Adım atıyorsunuz 100 kişi karşınıza çıkıyor. Etme gitme falan.. Ben bütün alanlarıyla ilgili camiaya söylüyorum. Yapacaklarımızda kim bizim önümüzde engel olacaksa onları tutun. Bizim önümüzü sizde açın. Bu gelirleri biz de arttırmadığımızda ne olacak. O kadar kadrolar varken yeni kadro nasıl açalım.  

BİZİM GÜVENLİK ŞİRKETİ NEREDEYDİ?
Trabzonspor – Fenerbahçe maçında bir olay yaşadık. Bizim anlaştığımız güvenlik şirketi neredeydi.. Tamam devletin kolluk güvenlik kuvvetleri ayrı bir durum. Bizimkiler nerede? Burayı yeniden kurmazsak olmayacak…
Sadece sportif tarafla ilgili değil. Bilsin bütün camia. Çürüdük. Bu Trabzonspor’u bu nale kimse getiremez. Ben bir başkan olarak ben bu çürümüşlüğün altında kalmam. Buna neşter vurmak için camianın desteğine ihtiyacımız var. Çürüdük. Olmaz.. 

HAMİ’DEN ÖNCE TOLUNAY İLE KONUŞTUM
Bana Hami senin en büyük hatan diyorlar. Ben de o dönem başka hocalarla konuştum ama hiç biri gelmedi. Bana bütün camia Hami hocayı ağırlıklı bastırdı. Niye evladımız. Ben de Hami’ye sahip çıktım. O da bu yapıda bir şey yapamazdı. Daha iyisini biraz daha yapabilirdi, daha kötüsü olabilirdi. Zaten arada konuştuğum hocalar. Ben Tolunay’ı da aradım davet ettim. Ama o dönem Kayseri Belediye Başkanına sözü olduğu için etik davrandı gelemem dedi. Ben onla da görüştüm. Hami sonuna kadar arkasında durdum. Ama artık bize şimdi de şunu diyim birini dayatmaması lazım. 

3 TEMMUZ SÜRECİ
Bu konu sosyologlarla masaya yatırılması gereken konu. Eğer bir Trabzonspor taraftarı olduğunuzu düşünün. Dün akşam Beşiktaş şampiyon olduğunda Trabzonspor taraftarının aklında geçen konu şu.. Trabzonspor’un başında da Şenol Güneş vardı. Trabzonspor camiası bu travmayı atlattı. Bunu görmemezlikten gelmmemeli. Bu kolay kolay atlatılır bir travma değil. Trabzonspor mutlak manada başarılı olarak bu travmanın acısını atlatabilir. Bu konu şu ya da bu şekilde görmezlikten gelinmeye devam ederse, olmamış gibi olursa, bu kemiren kemiren bir yara olarak sönmeden devam ediyor. O zaman şu çıkıyor ortaya. Bunu içine sindiremeyen daha kenarda kalmış, daha radikal olma eğiliminde ki kişilir… Ben bunu kanayan yara olmaya devam edecektir. Biz başarılı olalım ki rahatlama olsun. Çözümlerden kısmen biri olsun. Bu sorun görmemezlikten gelinecek konu değil. Bunu değil Trabzonspor, Türkiye’de hafife almaya kalkanlar, ne olacak gibi sizde susun diyenler bunu başaramazlar. Olmaz çözülmez bir konu. Ben bunu bir sosyolojik bir vaka olarak görüyorum. 

BAŞARI VARSA HERKES BİR YERDE BULUŞUYOR

Trabzon'da bütün insanlar yatıp kalkıyor. Haliyle burada Trabzonspor damarda akan kan. Yenilen içilen gıdadan elde edilen mitavin neyse, Trabzonspor böyle bir şey. Trabzonspor bir ruh... Bu ruhun beslendiği bir tek gıda var. Başarı. Başarı varsa Trabzon'da bütün basın daha iyi satıyor albenisi var. Temelden baktığında onların da dertlerini başarı varsa herkes öyle böyle bir yerde buluşuyor. Biraz sıkıntı varsa tahammül sınırlarını zorlayacak şeyler oluyor. Şuan da gazetelerin bir albenisi yok. Trabzonspor'un bir albenisi yokki.. Hadi gelin el ele verelim. Ama gerçekten benim bugün anlattığım çerçevelerde onlara çok önemli iş düşüyor. 

SALİH DURSUN’UN İSMİNİN CADDEYE VERİLMESİ
Salih Dursun’un iki tane olayı var. Basın toplantısına onu davet etmem.. O geceyi hatırlayın. Ben o gece basın toplantısında şu mesajı verdim. Trabzonspor değildi o gecenin ana teması. Türk futbolu. Şu konuşmayı yatık. Bu düzen değişmeli, Salih’de bir sembol. Orada nasıl onu söylediysem, Salih’in isminin bir caddeye verilmesinin karşı olduğunu söyledim. Salih’e de sen artık gündemdesin, ama sakın olarak kahraman olarak ortalıkta dolaşma. Sen futbolculuğuna bak, çalış uğraş takımda yerini al. Salih o anda yanımda olmasa olur muydu? Salih’e söz vermiş olsaydım.. Şunu yapsaydım ondan pişman olurdum. Hadi Salih, sen konuş. O zaman pişman olurdum. Havaalanında Salih’e mikrofon uzatıldı. Başkan konuştu, bana da söyleme dedi. İsminin caddelere verilmesi bu tasvip edilecek bir şey değil. 

KAYNAK: 61SAAT.COM