Türk vatandaşlarının en zor vize aldığı ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngilizler, vize başvurusu yapan kişilerin pasaportundaki Ay-Yıldızı görünce her türlü zorluğu çıkarıyor. İngiltere Premier Lig takımlarından Liverpool'un formasını giyen milli futbolcumuz Nuri Şahin'in babası Savaş Bey ile annesi Nezaket Hanım da tam 3 aydır İngiltere vizesi alamıyor. 25 Ağustos'ta Real Madrid'den Liverpool'a transfer olan Nuri, eşi ve minik oğlu Ömer'le birlikte İngiltere'ye yerleşti.

3 AYDIR GÖREMİYOR

Yoğun maç trafiği nedeniyle Almanya'da yaşayan anne ve babasıyla yalnızca telefon ve internet aracılığıyla irtibat kurabilen Nuri, onları Liverpool'a çağırdı. Ancak İngilizlerin vize problemi çıkaracağını nereden bilebilirdi ki... Üç aydır vize alabilmek için çabalayan ve 3 girişimden de eli boş dönen baba Savaş Şahin, İngilizlerin bu anlamsız tutumu nedeniyle bir hayli öfkeli:

MİLLİYETÇİ BİRİSİYİM

"Ben yıllardır Avrupa'da yaşıyorum. Vatanıma olan sevgim yüzünden Alman vatandaşlığına geçmedim. Milliyetçi bir insanım ve Türkiye Cumhuriyeti'nin pasaportunu gururla taşıyorum. İngiltere vizesi alabilmek için yaklaşık 2 aydır uğraşıyorum. Torunumuz Ömer'i özledik, adeta burnumuzda tütüyor."

İLK ADIMINI GÖRMEDİK

"Hanım dedi ki, 'Torunumuz yürümeye başlamış, ilk adımlarını göremiyoruz. Ben çocuğumu, gelinimi ve torunumu çok özledim. Ah bir sınırı geçebilsek...' Bu İngilizler, vize konusunda Türklere çok zorluk çıkarıyor. Alman vatandaşlığımız olsa bizden vize istemeyeceklerdi."

Hollanda polisine anlat!

Nuri Şahin'in kayınpederi ile kayınvalidesine de İngilizlerin zorluk çıkardığını ifade eden baba Savaş Şahin, 'Ancak sert kayaya çarptılar. Çünkü onların çifte vatandaşlık hakkı var' dedi. Savaş Şahin, ilginç olayı şöyle anlattı: "Onlar Hollanda vatandaşı. İngiliz pasaport polisi, onlara da zorluk çıkarmaya kalkmış. İngiliz Konsolosluğu'nda bacanağımın doğum yeri hanesinde, Ankara'yı görünce 'Siz Türksünüz. Ülkemize giremezsiniz' demişler. Bacanağım (Nuri'nin kayınpederi) kızmış ve demiş ki; 'Evet, ben Türk'üm ama aynı zamanda Hollanda vatandaşıyım. Bir problemin varsa git Hollanda polisine anlat. Muhatabınız onlar.' Bunun üzerine İngiltere'ye giriş izni almışlar."

2011'de çifte vatandaş oldu

Nuri Şahin, Almanya'da doğup büyümesine rağmen Türk pasaportu taşıyan ünlülerden. Çifte vatandaşlık hakkını ise 17 Mayıs 2011 tarihinde elde etti. Nuri, Borussia Dortmund formasını giydiği dönemde bu hakka kavuştu. Milli futbolcu, Alman vatandaşlık belgesini düzenlenen törenle Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau verdi.

Almanya'da 'seç' baskısı Alamnya'da vatandaşlık hakkı kazanan göçmenler 23 yaşına kadar tercih yapmak zorunda. 'Ya Alman vatandaşı ya da tabi olduğu ülke vatandaşlığını seç' diyorlar. Gurbetçilerimiz çoğunlukla Türk vatandaşlığını seçiyor ve Alman vatandaşlığı hakkını kaybediyorlar. Onların oturum hakkı var.