61SAAT SPOR SERVİSİ- HASAN TÜNCEL - ARAŞTIRMA

Trabzonspor’da Onur ve Burak krizi derinden hissedilmeye başlandı.

Bordo Mavililer de sözleşmelerini fesih talebi ile TFF’ye başvuru gerçekleştiren Burak Yılmaz ve Onur Kıvrak’ın çektiği ihtarların süresi 4 Ocak’ta sona eriyor.

Aradan geçen zaman zarfında derin ekonomik krizler yaşayan Bordo Mavililer iki oyunuya da ödeme yapamazken akıllara farklı senaryolar gelmeye başladı.

ÖDEME YAPILMAZSA NELER OLACAK

Bordo Mavililerin olası bir ödeme yapmama durumunda iki oyuncu da serbest kalma hakkını elde edip geçmiş ve geleceğe dair tüm alacaklarını talep etme hakkına sahip olacak.

25 MİLYON TL ALACAKLARI VAR

Uzun süredir alacaklarını alamayan iki oyuncunun Trabzonspor’dan 4 milyon Euro (25 milyon TL) alacağı bulunuyor. 

BURAK 32 MİLYON TL DAHA ALACAK

Onur Kıvrak ve Burak Yılmaz’ın 1,5 yıllık daha sözleşmesi bulunuyor.  Trabzonspor’dan yılda 3,5 milyon Euro kazanan Burak Yılmaz olası bir sözleşme fesihi halinde 5 milyon 250 bin Euro’sunu talep etme hakkına sahip olacak. Güncel kur üzerinden bu para 32 milyon TL’ye denk geliyor.

ONUR KIVRAK 21 MİLYON TL ALACAK

Onur Kıvrak ise Trabzonspor’dan yıllık 2 milyon 250 bin Euro kazanıyor. Deneyimli eldiven olası bir sözleşme feshi halinde Trabzonspor’dan 3 milyon 375 bin Euro’sunu talep etme hakkına sahip olacak. Güncel kur üzerinden bu bu ücret 21 milyon TL’ye denk geliyor.

53 MİLYON TL’LİK DARBE

Böylelikle Bordo Mavililer iki oyuncunun sözleşmelerini fesih edip gitmeleri halinde toplamda oyunculara 53 milyon TL ödemeye mahkum olacak. 

PARALARI ÖDENİRSE NE OLACAK

İki oyuncunun 25 milyon TL’yi bulan alacaklarının ödenmesi halinde Trabzonspor olası bir FIFA tehlikesini savuşturup 2 oyuncunun da bonservisinin elde tutulmasını sağlayacak. Transfer döneminde iki oyuncuda ikna edilip elden çıkarılırsa Bordo Mavililer en az zararla bu işten sıyrılmış olacak. 

Konuyla ilgili Bordo Mavililer çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilirken önümüzdeki günlerde sıcak para girdisinin beklendiği gelen bilgiler arasında.

DURSUN KÜÇÜK: İNDİRİME GİDİLEBİLİR

Fesihleri haklı sebeplerden ise alabilirler. Kesin bilgi. Yalnız UÇK’nın ve mahkemelerin bu durumlarda takdir hakkı var indirim yapma hakları var. Örnek 100 lira alacağını %20 ila %80 arası indirebilir.  (Daha önceki emsal kararlara göre söylüyorum)nitekim çalışmadan elde ettiği için. Mesela Fatih Terim de bu oran %40 oldu.  Bir de sözleşmelerinde madde olup olmamasına göre sonradan sözleşme yaptığı Kulüpten alacakları mahsup edilebilir. Örnek; Trabzon’da 100 alıyordu başka takımda 50 alıyor. Tazmin hakkı bu 50’lik kesim için oluyor. Sözleşmesinde pro rata maddesi diyoruz buna. Eğer bu yasaklanmışsa başka Kulüpten aldığı dahi tazminattan düşmez.  

BONUSLARI İSTEYEBİLİR

Sözlerini sürdüren spor hukukçusu Dursun Küçük "Bir de bonus meselesi var. Örnek Trabzon’la sözleşmesinde maç başı varsa başka kulüple oynadığı maç başlarını da alır haklı fesihte. Mesela gitti 3.lig takımıyla anlaştı 20 maçta oynadı ona göre maç başı primi alır. Keza puan bonusu, şampiyonluk bonusu, Avrupa kupalarına katılım bonusu ayrı dava konusu olur. O da kulübün başarısına göre ayrıca sonradan futbolcu veya teknik adam tarafından istenir. Bu tarz durumlarda her zaman karşılıklı anlaşarak bir fesih yapmayı öneririz "

OLCAN ADIN EMSALİ

"Ama FFP, maaş sınırı vs gibi anlaşmalarda feshin türü önemli değildir. Mesela FFP anlaşmanızda maaş yükü tüm profesyonel ekip için 100 lirayı geçmeyecek diye anlaştıysanız ve transfer yapmak istiyorsanız mecbur ya ücretleri düşüreceksiniz ya birilerinin sözleşmesini haklı/haksız olmadan feshedeceksiniz. Geçmiş yıllarda Galatasaray Olcan Adın İçin bunu uygulamıştı. Olcan sonra UÇK’dan kazanmış ve parasını almıştı"

"TEK YETKİLİ UÇK"

"Öncelikli olarak Nisan 2019’a kadar hala tek yetkili Türk futbolcu ve kulüpler için UÇK. Yani olay mahkemeye veya FİFA’ya gitmeyecek. Türk futbolcu İçin (eğer çifte vatandaşlık yoksa) zaten Türk kulübüne karşı FİFA'ya gitme hakkı yok. Transfer yasağını da tıpkı FIFA gibi TFF de veriyor. Farkı TFF transfer yasağı borç ödenince kalkıyor. Hukuki açıdan oyuncuların kadro dışı kalmaları kulübün elini güçlendirmiyor, aksine zayıflatıyor maalesef.

FARKLI YORUM : FIFA'YA İNTİKAL EDERSE...

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız isminin açıklanmasını istemeyen bir spor hukukçusu acı tabloyu açıklarken “Oyuncular sözleşmelerinde bulunan tüm paraları istiyorlar. Artı sözleşmelerini fesih edip gidecekler. Konu ile ilgili ihtar da çektiler. 4 Ocak’a kadar eğer bu ücretler ödenmezse Trabzonspor’a karşı dava açıp dün bugün yarına dayalı tüm haklarını talep edecekler. Fesih olduktan sonra başka takıma gitseler de bu haklara sahipler. Onur’un da Burak’ın da eli yapılan ağır sözleşmelerden dolayı çok güçlü. TFF’ye bulundukları talebin işleme koyulması direkt FIFA’ya intikal edecektir. Oradan da kulübe transfer yasağı gelmesi muhtemel sonuçlardan bir tanesi” ifadelerini kulandı.