14 Nisan 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren E-Bilet Projesi ile ilgili bugün (Perşembe) bilgilendirme amaçlı bir basın toplantısı düzenlendi. Hüseyin Avni Aker Stadı’nda gerçekleştirilen toplantıda Asset Genel Müdür Yardımcısı Atıl Aykan basın mensuplarına sunum yaptı.
Aykan’ın sunumu şöyle:

TBMM’den geçen 6222 sayılı kanun, özellikle stadyumlardaki şiddet ve benzeri olumsuzluklar karşısında “kişisel sorumluluk” ilkesini ön plana çıkartmaktadır. Bu kanunla, hem sorumlu kişilerin müsabaka seyir alanlarına girişinin ve olayların tekrarının önlenmesi hem de mevcut uygulamalar çerçevesinde verilen stadyum kapama cezaları neticesinde suç fiiline karışmamış binlerce taraftarın maddi ve manevi kaybının önlemesi amaçlanmaktadır.

Kanun çerçevesinde tarif edilen sistem “kişisel sorumluluğun tespiti” açısından gerekli unsurları barındırmaktadır. Stadyumlarda maç seyretmek isteyen her taraftar resimli bir kimlik kartı ile sisteme kayıt olmakta ve sadece bu kartla seyir alanlarına girebilmektedir. Giriş kapılarında kart ve kişi eşleştirmesi yapacak altyapılar kurulmuştur. Maç esnasında tribünlerde çıkan olayları yasal delil olarak kabul edilecek çözünürlük ve formatta kaydeden sistemler (kamera, server odaları, kayıt ve depolama sistemleri, fiber optik altyapılar) oluşturularak kulüp ve emniyetin kullanımına sunulmuştur.

Kısaca şiddet ve benzeri olumsuzluk içeren fiilleri gerçekleştiren kişiler kamera ile eşgal tespiti yapıldıktan sonra giriş kapıları ve kart bilgileri ile tespit edilebilmekte ve doğru kişilere müsabakadan seyir men cezası verilebilmektedir. Bu cezaları alan kişilerin kartları kara listeye alınmaktadır ve kapılardan girişi önlemektedir. Kara listeye alınmış bir kişinin başka bir kişinin kartı vasıtası ile müsabakalara girişi durumunda ise hem kendisi hem de kartını kullandığı kişi ceza almaktadır. Görüldüğü üzere sistem herhangi bir teknik açık bırakmadan istenen kontrolü sağlamaya haiz bir altyapıya sahiptir.

Taraftarlar passolig.com.tr üzerinden veya gişelere bizzat giderek PASSOLİG Kart başvurusunda bulunabilirler, gişelerdeki başvuru sırasında anında basım ile kartlarını alabilirler. Başvuru sırasında kişinin fotoğrafının sisteme aktarılması gerekmektedir, gişede fotoğrafın aktarımı kişinin geçerli kimliğinin taranması veya getirdiği vesikalık fotoğrafın taranması ile yapılır, web’den başvuruda ise kişi kendi fotoğrafını sisteme yüklemekte ve bu fotoğrafların sistemsel kontrolleri yapılmaktadır; fotoğraf aynı zamanda kişinin kartının arkasına da basılır. Her turnike geçişinde karta yüklü fotoğraf ile turnike kamerasının çektiği fotoğraf karşılaştırılır. PASSOLİG Kart kişinin TC Kimlik Numarası ile ilişkilendirilir ve geçerli bir Mobil numara ile e-posta adresi kullanılarak iletişim bilgileri tamamlanır.

Taraftarlar kartlarını Kredi Kartı, Banka Kartı veya Ön Ödemeli Cüzdan kartı şeklinde diledikleri kulübün logosu ile veya TFF logolu olarak alabilirler. Ön ödemeli cüzdan kartı tipinde birden fazla kulübün kartı alınabilir, tüm kartlar TC Kimlik Numarası ile ilişkilendirildiği için taraftar istediği kartla müsabakalara bilet alıp giriş yapabilir. Stadyumlarda tüm turnikelerde geçiş kontrol sistemi için okuyucular ve geçiş ekranları kuruludur bunların yönetilmesi ve geçiş raporlaması için yine stadyum sistem odalarında sunucu, IP veri şebeke elemanları ve depolama sistemlerinden oluşan BT altyapıları tesis edilmiştir. Bu altyapılar geniş band fiber bağlantı üzerinden merkezi veri merkezine ve İstinye’deki Futbol Federasyonu Maç Operasyon Merkezi’ne bağlıdır. Stadyumlarda geçiş kontrol sisteminin yanı sıra tribün ve çevresel izleme amacı ile kurulu yüksek çözünürlüklü özel üretim kameralar ile tesis edilen gözetleme altyapısı da mevcuttur. Bu sistemin de yönetim ve depolama bileşenleri stadyum sistem odasında yer almakta olup aynı genişband fiber bağlantı üzerinden merkeze ve Federasyon’a bağlanmaktadır.

Kart başvurusu ve ödemesi tamamlanan kartlar başvuru kanalına göre anında kişiselleştirme ile kişiye teslim, kurye ile adrese teslimat veya PTT/Stad Gişesinden teslimat ile kişilere ulaştırılmaktadır.

PASSOLİG Kart, yıllık e-bilet bedelleri üzerinden tahsil edilen tutar üzerinden banka sadece kart plastik bedelini tahsil etmekte, geri kalan tüm bedel kulüplere gelir olarak kaydedilmektedir. Yıllık e-bilet bedelleri kulüpler tarafından belirlenmektedir. GS-BJK-TS için bu tutar 25 TL, diğer kulüpler için 15 TL’dir. Banka payı düşüldükten sonra GS-BJK-TS 17,05 TL, diğer kulüplerse 7,05 TL kazanmaktadır. (Federasyon payı hariç).

500,000 aktif PASSOLİG Kartına ulaşmış bir Anadolu kulübü yıllık 5.6 milyon TL gelir elde etmektedir. 2 milyon karta ulaşan 4 büyükler ise 10.6 milyon TL yıllık gelire ulaşmaktadır.

Taraftarlar için PASSOLİG Kartı 15 günde bir stadyuma girişte kullanılan bir plastik olmaktan öte, stadyum içinde ve dilerse tüm yaşantısında kullanabildiği bir enstrümandır. Her bir başvuruda taraftarlar kullanacakları PASSOLİG Kartın özellikleri arasında seçim yaparak kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli (prepaid) kartlardan birini tercih etmektedir.

Bütün bu kartların hepsinin ortak özellikleri olarak kart sahipleri; Türkiye’nin en büyük markalarında kendilerine özel fırsat ve kampanyalardan yararlanmaktadır. PASSOLİG, aralarında Burger King,

Arbys, Migros, Petrol Ofisi, Digiturk, İstanbul Akvaryum, Baklavacı Güllüoğlu, Tatilbudur.com, Sportive, Budget rent a car gibi pek çok firmanın yer aldığı her gün genişleyen bir üye iş yeri ağında kart kullanıcılarına 100 TL’nin çok üzerinde fayda sağlamaktadır.

Kayseri, Kütahya, Düzce, Gaziantep ve Aksaray illerinde PASSOLİG Kartları ile toplu ulaşımda seyahat edebilmektedir. Ankara çok yakında PASSOLİG’in toplu ulaşım ağına katılacaktır. Diğer illerle görüşmeler devam etmektedir.

Yıllık 15 (bazı kulüpler için 25) TL e-bilet sistemi kullanım bedeli karşılığında kredi kartı üyelik aidatı, hesap işletim ücreti gibi ücretler ödemeden seçtikleri kartın finans ve bankacılık dünyasındaki sunduğu hizmetlerden yararlanabilmektedirler.

Kulüpler açısından PASSOLİG programı, her yıl düzenli ek gelir sağladıkları bir program olmasının yanısıra taraftarları ile ilişkilerini bir seviye yukarıya taşıyacak bir “taraftar kart programı” imkanını da kendilerine kazandırmaktadır. Tek bir kulübün sağlayabileceği imkanlara kıyasla 36 kulübün katıldığı bir programın hem taraftarlara hem de kulüplere çok daha uygun koşullu katma değerler sağlayacağı aşikardır. Aktif Bank bu ekosistemin kurulması, üye işyerlerinin sisteme dahil edilmesi ve gelirlerin arttırılması konusunda platform sağlayıcısı görevini yürütecektir.

PASSOLİG ile birlikte Kağıt bilet devri sona erdi. Yeni sistemde, TCKN bazlı elektronik bilet tanımlaması yapılmaya başlandı. Stadyumlara girişlerde herkesin bir elektronik kartı olması gerekiyor ve alınan elektronik bilet bu karta tanımlanıyor. 2013-2014 sezonu sonuna kadar ise bu sezon için kulüplerinden kombine kart almış olan taraftarlar bu uygulamanın kapsamı dışında bırakıldı. Elektronik kartlar bir TC Kimlik Numarası’na bağlı ve her Kimlik No’ya sadece bir adet bilet tanımlanıyor. Kişiler birden fazla bilet alıp geçerli elektronik kartı olan bir başka TC Kimlik No’ya bileti transfer edebiliyorlar. Satın alınan bilete ilişkin bilgiler kişiye SMS ve e-posta yoluyla bildiriliyor, herhangi bir yerden bilet teslim alınmıyor. Benzer şekilde gelecek sezondan itibaren kombineler de PASSOLİG Kartlara tanımlanarak girişlerde tek kart uygulamasına geçiliyor. Kombine sahipleri istedikleri maçlarda kombine haklarını başka bir PASSOLİG sahibine kolayca devir edebiliyorlar.

PASSOLIG KARTI VE ELEKTRONIK BILETIMI NASIL ALIRIM?

Türk futbolu için yeni bir dönem başladı. Stadyumlara girişlerde artık kâğıt bilet yerine elektronik bilet kullanılıyor. Türkiye’nin yeni elektronik bilet platformu PASSOLIG Kart, tüm stadyumlarda kullanılacak. Kulüplere ve taraftara büyük fırsatlar ve ayrıcalıklar sunan PASSOLIG Kart ile Türk futbolu maddi kazancın yanı sıra, tribün huzurunu ve güvenliğini de maksimum seviyeye çıkararak, yaşanmış olan pek çok olumsuzluğun da önüne geçmeyi hedefliyor. Artık bilet kuyruğuna girmeden, stat turnikesinde kartınızı okutarak giriş yapabilir ve maçın keyfini çıkartabilirsiniz.

PASSOLIG Kart Nedir?

14 Nisan 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak yeni yönetmelikle kâğıt biletler tamamen ortadan kalkacak, maçlara artık sadece PASSOLIG Kart ile girilecek. Kartlı sistemin başlamasıyla kâğıt bilet

derdi sona erecek, maçlar elektronik biletlere tanımlanarak müsabakalara çok daha hızlı bir şekilde, beklemeden girmek mümkün olacak. PASSOLIG Kart sahibi olan sporseverlerin maç biletleri, kartlarına otomatik olarak yüklenecek. Kombine biletler de artık PASSOLIG Kart’larına tanımlanacak. Satın alınan maçın bilgisi, tüm detaylarıyla kart sahibinin e-posta adresine ve cep telefonuna gönderilecek.

Kâğıt Bilet Dönemi Kapandı

Elektronik Bilet sistemiyle birlikte yasadışı bilet satışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca projenin tam olarak yayılmasıyla birlikte kâğıt bilet dönemi de kapanacak. Taraftarlar PASSOLIG kartları ile sadece bilet de almayacak. Taraftarlar PASSOLIG kartıyla toplu tasıma hizmetlerinden faydalanırken her noktadan bilet satın almak, stadyum içinde nakit para kullanmadan hızlı alışveriş yapmak mümkün olacak.

Stadyumlarda Bilet Sistemi Nasıl Olacak?

Maçlara girmek isteyen taraftarlar www.passolig.com.tr internet sitesi veya özel satış noktalarından PASSOLIG Kartlarını alabilecek. PASSOLIG Kartları kişiye özel olacak ve satın alınan elektronik maç biletleri bu kartlara yüklenecek. Taraftarlar kartlarını stadyum kapılarında bulunan elektronik okuyuculara okutarak içeri daha hızlı girebilecekler ve kendi koltuklarında oturabilecekler.

PASSOLIG Kart Nasıl Alınıyor?

PASSOLIG kartlarını ister internet üzerinden, isterseniz cep telefonunuzdan www.passolig.com.tr’ye girip kolayca alabiliyorsunuz. PASSOLIG Kartını alabilmeniz için başvuru formunu doldurup, fotoğrafınızı yükleyip, ödemeyi gerçekleştirmeniz yeterli. Daha sonra PASSOLIG Kartınızı isterseniz kurye ile adresinizden, isterseniz de stadyum gişeleri ya da belirli PTT şubelerinden teslim alabilirsiniz.

Maç Bileti Nasıl Alınıyor?

PASSOLIG Kart sahibi iseniz isterseniz www.passo.com.tr bilet satıs sitesi üzerinden, isterseniz stadyum gişesinden, isterseniz de Türkiye genelindeki binlerce satış noktadan kartınıza maç bileti yükleyebilirsiniz.

Kombine bilet sahibiyseniz, PASSOLIG kart sahibi olduktan sonra kombinenizdeki kalan maçları kartınıza tanımlayabilirsiniz. Satın aldığınız maçın bilgileri, tüm detaylarıyla birlikte kayıtlı e-posta adresinize gönderilecek ve cep telefonunuza mesaj olarak iletilecek. Eğer PASSOLIG Kart sahibi iseniz, stadyumlarda, maç günleri konumlandırılacak el terminalleri aracılığıyla bilet bilgilerinin yazılı çıktısını alabileceksiniz.

Kısacası, PASSOLIG Kart sahibi iseniz, karta yüklediğiniz maça ilişkin her türlü detaylı bilgiye (koltuk no, maç saati, maçın oynanacağı tarih, maçın oynanacağı stadyum vs.) ulaşabileceksiniz.

PASSOLIG Kart Seçenekleri Neler?

PASSOLIG Banka Kartı, PASSOLIG Cüzdan-Ön Ödemeli Kart ve PASSOLIG Kredi Kartı olmak üzere toplam 3 kart seçeneği ile hizmet verecek.

PASSOLIG’in finansal boyutu nasıl?

• Aktif Bank tüm altyapı maliyetlerini (en az 100 milyon TL) karşılayacaktır. Buna ilaveten kulüplere aktarılmak üzere Futbol Federasyonu’na 150 milyon TL tutarında asgari gelir garantisi taahhüt edilmektedir.

• Kulüpler bu altyapı, sadakat kartı sistemi ve tüm bunların işletilmesi için 10 yıl boyunca para harcamayacak, aksine yalnızca gelir elde edeceklerdir.

• Kart ücreti olarak ise sistem kullanım bedeli olarak 15 TL tahsil edilecek, bunun 7.95 TL’si banka kesintisi olarak mahsup edilecek, üstü yine takımlara dağıtılmak üzere TFF’ye aktarılacaktır.

• Aktif Bank geçiş basına 1.06 TL ve kart kullanıcısı bazında 7.95 TL gelir elde etmektedir. Bu gelirler Banka için brüt gelirdir. Bu gelirleri oluşturmak için en az 100 milyon TL olmak üzere altyapıya ödenecek bedele ilaveten kart basına asgari 7.65 TL plastik bedeli, bilet hizmetleri, kart hizmetleri gibi yüksek gider kalemleri mevcuttur.

• 3 büyük takımımızın kartları 25TL üzerinden satılmaktadır ve aradaki 10 TL doğrudan ilgili kulüplerin hesaplarına paylaşım olmadan aktarılacaktır.

PASSOLIG Kartın Avantajları Neler?

• Nakit paraya ihtiyacınız olduğunda, PASSOLIG Kredi Kart’ınızdan nakit avans çekebilir, uygun faiz oranlarıyla rahatça geri ödeyebilirsiniz. Nakit avans işlemlerinizi tüm ATM’lerden gerçekleştirebilirsiniz.

• Stadyum önlerinde kuyruklarda beklemezsiniz.

• Kendi koltuğunuzda oturarak, herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmadan, sevdikleriniz ile birlikte rahat ve medeni bir şekilde maç izlemenin keyfini yasarsınız.

• Maç öncesi stadyum etkinliklerinden faydalanır, hediye bilet ve promosyonlar kazanma sansı yakalarsınız.

• Tuttuğunuz takımın lisanslı ürünlerine yurt içi ve yurt dışı her yerden kolayca erişebilirsiniz.

• Farklı bir karta ihtiyaç duymadan anlaşmalı şehirlerde toplu tasıma araçlarında seyahat edebilirsiniz.

• Passolig Kart ile üzerinizde nakit para taşımaya gerek kalmadan stadyumlardaki kafe ve büfelerde alışverişlerinizi yapabilir, böylelikle madeni para taşımak zorunda kalmaz ve stadyum girişlerinde sorun yasamazsınız.

• Onlarca ayrı sektörden lider markanın, size özel promosyon ve indirimlerinden faydalanabilirsiniz.