Son günlerde oldukça popüler olan ALS hastalarına destek kampanyasına Pınar Karşıyakalı basketbolcular da katıldı.

Yeşil kırmızılı oyuncular takım kaptanı İnanç Koç önderliğinde ALS derneğine bağışta bulunarak başlarından aşağı bir kova su döktü. ALS hastalığının farkında olduklarını belirten İnanç Koç, yardım için Banvit, Trabzonspor Medical Park ve Olin Edirne’ye meydan okumayı da ihmal etmedi.

İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan ve Ice Bucket Challenge(buz kovası ile meydan okuma) adıyla anılan kampanyaya göre bir kişi başından aşağı bir kova dolusu buzlu suyu döktükten sonra tanıdığı üç kişiye meydan okuyor. Ayrıca bu işlemden sonra ALS hastalığıyla mücadele eden derneklere bağış yapmak da gerekiyor.

Karşıyaka taraftarı da boş durmadı
Kampanyaya destek toplamak ve duyarlılık yaratmak amacıyla Karşıyaka taraftar grubu Çarşı da organizasyona katılmaya karar verdi.

Buna göre yeşil kırmızılı renklere gönül verenler pazartesi günü 19.12′de Karşıyaka Çarşı’da toplanacak.

ALS nedir?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.

Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma “bulber” alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (insidansı) 100.000 de 1-1,5 civarındadır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.

ALS hastalarının ortalama üç ila beş yıl yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun süre yaşayan kişiler de vardır.