Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay,  Bursaspor maçı öncesinde haftalık değerlendirme toplantısı yaptı. Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde basın mensupları ile bir araya gelen Çalımbay, burada gündemde ki konuları değerlendirdi.

TOPLANTIDAN NOTLAR

Toplantıyı yaptık, başkan ile. Net şekilde gerçekleştirmedik. Tranfser kulübümüz için çok önemli. İhtiyacımız varsa yapılacak. Kulübümüzün tranfser açısından, mevcut oyunların maddi açından sıkıntısı varsa tranfser yapmam. Burada ki mevcut oyuncuların ve kulübümüzün maddi açıdan durumu önemli Tekrar tranfser yapıp kulübümüzü maddi açıdan sıkıntıya sokacaksak ben yokum. Bunların hepsini masaya yatıracağız. Ondan sonra tranfser yapıp yapmayacağımıza karar vereceğiz. Zaten yapacağımız tranfser 2 tane en fazla 3 tane. Bu alacağımız oyuncular benim elimdekilerden iyi değilse hiç almayacağız. Alacağımız oyuncular benim elimdekilerden iyiyse bizi iyi bir yere getirecekse alacağız. Başkanımızla da güzel bir toplantı yaptık. Buranın A'dan Z'ye kadar her sorununu konuştuk. Önümüzde ki hafta da bir görüşme yapıp ondan sonra kulübümüzün tranfseri her şeyi netleştireceğiz. 

BONGONDA'NIN MENAJERİ ARACILIĞI İLE AYRILMAK İSTEDİ Mİ?

Hiç bir arkadaşımızın talebi, "Ben buradan ayrılmak istiyorum" veya "Siz ayrılabilirsiniz" dediğimiz hiç kimse olmadı. Tabi öyle bir şey gelirse konuşuruz. Hem kulübümüze hem de arkadaşımıza faydası olacaksa konuşuruz. Bongonda'nın benle konuşmasında sadece izin istedi. Ailesinin mahkeme olayıyla ilgili. Onun dışında hiç bir arkadaşımızın böyle bir konuşması olmadı. 

ÇIKIŞI NEYE BAĞLIYOR?

Son 7 haftanın lideri konumundayız. Önemli olan bunu sonuna kadar devam ettirmemiz. Burada önemli olan şey kalan 2 maçı kazanmak. Bu seriyi yaparken burada ki en önemli şey futbolcuların arzuları isteği. Burada ki en önemli şey taraftarı.. Bizi hep desteklediler. Burada yönetim ve teknik heyet bir araya gelince güzel şeyler oluşuyor. Güzel bir takım yarattık. Sonucu kabullenmeyen takım yarattık. Son maçta beni en çok sevindiren şey sonradan giren arkadaşlarımızın çok çok etkili olması.

-Kupa maçı zaten güzel havayla oldu. Onlarda çok gayretli oldular. U21'den alınmış Hüseyin ve Furkan olsun onlar gayet iyi oynadı. Özellikle Hüseyin, hiç bir zaman zorluk yaşamadı.İyi bir stoper olduğunu gösterdi. Ondan yararlanacağız. Hatta devre arasında tespit ettiğimiz bir kaç arkadaşımızı kamp kadrosuna alıp onlardan yararlanacağız. 

-Ben ayrıyeten teşekkür etmek istediğim bir arkadaşım Kucka.. Maçta Mustafa sakatlanınca stoper sıkıntısı oluştu. Kucka'ya karar verdim. Belki de ilk defa oynadı. Gerçekten çok iyi maç çıkardı. İyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yapacağız da. Sadece önemli olan şey. Devreye kadar çok iyi gitmemiz gerekiyor. Şimdi 2 tane maçımız var. Bunlar kolay değil. Bu maçları en iyi şekilde bitirmemiz gerekiyor. Üstüne çıkmamızg erekiyor. Her maç bizim için önemli. Her maç aldığımızda ondan sonra oynayacağımız maçın önemi kat kat artıyor. Bursa maçının değeri arttı. Kader maçı gibi. Bize yön verecek maç. Onun için diğer maçlardan daha önemli. 

-Galatasaray maçını aldığımızda güven gelecekti. Onu başardık. Ondan sonra tek tek gitmemiz gerekiyordu. Şimdi geldik en kritik maça. Bizim bu maçı iyi bitirmemiz gerekiyor. Arkadaşlarıma inanıyorum. Onlarda bunun farkında. Taraftarımızın desteğiyle alnımızın akıyla bu maçtan iyi çıkacağız.

TRABZONSPOR'DA KUPADA VE LİGDE GİTMESİ.. 

Ben bütün arkadaşlarımdan yararlanmak istiyorum. Hiç kimseye ön yargılı değiliz. Benle çalışan takımını düşünen işini yapan arkadaşımız her zaman görev alır. Bizim buraya gelip görev vermediğimiz hiç bir arkadaşımız yok. oynamaları bana bağlı değil. Kendilerine bağlı. Eğer arkadaşımız çalışırsa işini yaparsa kulübümüze faydalı olursa her zaman bizde yeri vardır. Burası kalabalık oyun topluluğu. Onun için yedek kalma sonradan giren olacak. Şuanda en önemli şeyler bir tanesi Hugo.. N'doye de iyi oynuyor, Burak'da iyi oynuyor. 2 tane forvet kullanıyorum. O zaman 3.'ye de şans doğuyor. Tabi öyle illa da oynatacağım diye bir şey yok. N'doye oynatıyorsam iyi yapıyorsa ona şans doğacak. Hepsini böyle bir yerde tutmamız gerekiyor. Hepsine ihtiyacımız var. Oyuncu arkadaşlarımızın bilmesi gereken bütün oyunculara ihtiyacımız olduğu. Bizim kupada gitmemizg gerekiyor. lig kadar önemli bizim için. Onun için orada arkadaşlarımızı herkesi kullanacağız. Ben oynamadım diyip şöyle böyle oldu değil bu temponun üzerine çıkacaklar. Finali gideceğiz. Orada ki arkadaşların önemi değeri kat kat artıyor. Herkesin ona göre düşünmesi gerekiyor. Burada keşke fırsat olsa herkesi oynatsak. Oynayan arkadaşların daha üst seviyeye çıkması gerekiyor. Rakipler kuvvetli çıkacak. Onun için iki tarafa gitmek için herkes üst seviye olması lazım. Ben bütün arkadaşlara güveniyorum. Hepimiz bir hedefte birleşip Trabzonspor'u iyi yere getireceğiz.

MUTSUZ OYUNCULARIN DURUMU...

Mutsuz derken, yanlış anlamayın. Yıllarca bende futbol oynadım. Oynamadığı zaman oyuncu üzülüyor. Yoksa ortamdan mutsuz olanları demek istemedim. Tabi ki oynadıkları zaman hepsi çok güzel. Erzurum maçını hepsi büyük zevkle oynadılar. Çok güzel görüntü vardı. Onun için tabi ki anladılar. Futbolcuların arkadaşlarımızın şunu bilmesi gerekiyor. Biz kimseye bir haksızlık yapmıyoruz. Biz kimi iyi görüyorsak, kim daha faydalıysa, nasıl taktikle oynayacaksak onu oynatıyoruz. Ayrım yapmıyoruz. Herkes çalışacak. Mutlaka mutlaka şans bulanacak oynayacak. Herkes için bu geçerli. Benim bütün amacımız kendi kapasitelerini biraz daha üste çıkarmak.

FENNERBAHÇE'NİN OYNADIĞI TAKIMLARLA OYNAMAK

Fenerbahçe ile oynayan takım yenilirse bize daha farklı geliyor. 2. şeyi yaşamamak için. Öbür türlü gelirse moralli geliyor. Onun için bizi ne dezavnatajı var ne başka.. Hiç bir şeyi yok. Türkiye liginde kolay maç yok. Şimdi biz Trabzonspor'uz. bize tabi ki her takım daha konsantre şekilde çıkıyor. Onun için bizim rakipten daha fazla çalışmamız lazım kazanmak için.

BAŞKAN SÖZLEŞME UZATMA TEKLİFİ YAPTI MI?

Benim konum hiç açılmadı. Belki benim mukavelemle ilgili olabilir. Kulübümüz benden 2 yıl istedi ben 1 yl isdedim. Ben kendime güveniyorum işimi de çok seviyorum. Ben burada Trabzonspor benim en çok çalışmak istediğim yerlerin başında. Ben başarılı olursam devam ederim. 5 yıl atsam ne olacak. Bir yere atarım. Milli takıma ömür boyu atarım. Ama kulüb Türkiye'de maalesef gidiyorsunuz çalışıyorsunuz 3 yıllık anlaşıyorsun. Ben sezon başında Antalya'daydım. Aklımın ucunda Trabzonspor yoktu sezon başı. Sonra bana kulüpten teklif geliyor. Ayrılalım. Tamam sen bana böyle teklifle geliyorsan hemen ayrılalım. Ben Antalya'da ayrılmak istemedim. Geçen sezon güzel şeyler yaptık hedefim vardı.

HOCASINA SAHİP ÇIKACAK YÖNETİM... 

Eskişehir'e 1 yıllık imza attım devam ettik. Sivas'a 1 yıllık imza attık devam ettik. Hocasına sonuna kadar sahip çıkacak yönetim görmüyorum. Ben açık açık konuşuyorum. Yarın bir gün çok iyi projeyle gelinir harbi olursa atarsın. Milli takıma atarım. Öbür türlü ne başkan ile oturdum önümüzde ki yıl konuşmadık. Benim düşüncem bu yıl Trabzonspor'u iyi bir yere getirmek. Büyük takımda çalışmak kolay değil. 

Yapacak adam varsa ben yaparım. 

BURAK YILMAZ'IN PSİKOLAĞA İHTİYACI VAR MI?

Burak'ın öyle bir şeye ihtiyacı yok. Psikolog bir tek Burak'a değil bize de lazım. Bizim yaptığımız iş direk Burak için söylemiyorum, bütün oyunculara lazım. Futbolculuk bana göre kolay. Çalışıyorsun oynuyorsun. Ama teknik direktörlük en önemli mesleklerden bir tanesi. Pisikologon çok iyi olması gerekiyor. Sporun içinden gelmesi gerekiyor. O yenilgiyi, mağlubiyeti galibiyeti bilmesi gerekiyor. oyuncuyu oynatmıyorsun hemen o sıkıntıya giriyor. oyuncu çok iyi oluyor havaya giriyor. Aileden dolayı problemi oluyor ona yansıtıyor. Futbolcu için maalesef burada ki üzüntüsünü ailesine taşıyor. Psikoloğa bir tek Burak değil bütün oyuncuların hepimizin ihtiyacı var.

1461 TRABZON'DAN OYUNCU ALACAK MI?

1461 Trazon'u da seyrettik. Bir tane arkadaşımız var. Devre arasında kampımız çok kısa. Oradan direk kupa maçına gideceğiz. Zamanı geldikçe yapacağız. Alt yapıyı çok severim. Ben de Beşiktaş'ın alt yapısında yetiştim. Ben Ümit Milli takımında çalışırken bölgeden oyuncu alacağımız zaman en çok Karadeniz bölgesinden alırdık. Buradan daha fazla çıkıyor. Onun özen gösteriyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz.  

Biz yıllarca toprakta oynadık. Bizden öncekiler de bizden kötüydü. Futbol gelişti büyük endüstri oldu. Ben her gün maç seyrediyorum. Her gün bir şey var. Herşey büyüyünce gelişmek zorunda. Herşeyden önce sahalar ayrı statlar çok güzel. 

SAKATLARIN DURUMU?

Mustafa Akbaş ve Durica'dan yararlanamayacağız. Onun dışında stoper sıkıntımız var. Onun dışında net bir şeyimiz yok. Uğur'un oynama durumu var.

GOLLER SONRASI SEVİNCİNİ İÇERDEN YAŞAMASI.. 

Ben Trabzon'da olduğumun, büyük takımda olduğumun farkındayım. Trabzon Stadına çıktığınızda hakikaten çok güzel bir şey. Görkemli bir şey. Hele hele böyle bir takımın başında olduğumdan çok mutluyum. bu benim yapım. Eğer ben gol atarsak kesinlikle yumruk havaya, çıkıp bağırıp, sarılma falan maç oynanırken kesinlikle yapmam. Şundan dolayı yapmam. Örnek vereyim. Erzurum ile oynuyoruz. Bizim gol attığımızı düşünün. Sevindik, yumruk falan çılgın gibi. Aradan 1 dakika sonra golü yedin kalıyorsun. Onun içni hiç bir zaman saygıdan dolayı aşırı sevinmem. İçimde acayip seviniyorum. Maç bittikten sonra herkesten çok sevinen benim. Kulübede dahi durmam. Sadece galip gelmişsek rakip takım antrenörüne başarılar dilerim. Orada her şeyi yaparım. Aşırı değilde en çok sevinen benimdir. orada malzemecisinden tutun da sevinirim. Ama öbür türlü kimse benden beklemesin yumruk şov.. Ben oyunculuğumda da yapamazdım.

ETO'O'YA ÖZEL ÖNLEM ALINDI MI?

Eto'o'ya özel anlamadık, takıma aldık. Eto'onun özelliklerini çok iyibiliyorum. Orada bir iki güzel şeyleri var. O gollerinin çoğunu benim söylediğim şekilde yapıyordu. Eto'o benim çok saygı duyduğum isim. İnanılmaz golcüdür. Kimse onun yaşına bakmasın. Daha ben onun sakat olduğunu görmedim. Kendi gücünü çok iyi bilir. Çok tehlikeli bir oyuncudur. Onun için dikkat etmemizg gerekiyordu. Oyuncularla maçtan önce konuştuk. Bir hafta anlattık. Gerçekten ikinci yarı mükemmel yaptılar kazandık.