Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay,  Sivasspor maçı öncesinde haftalık değerlendirme toplantısı yaptı. Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde basın mensupları ile bir araya gelen Çalımbay, burada gündemde ki konuları değerlendirdi.

ÇALIMBAY, ÖZETLE ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU:

Bizim için en önemli şey kalan 5 maçımız. Bu maçların deplasman veya içerde olması hiçbir şey fark etmiyor. Önemli olan 5 maçı kazanıp ligi istediğimiz yerde bitirmek. İkinci yarı hazırlığımızı yapacağız. Belki çeşitli kararlar vereceğiz. Ama bizim şuanda en büyük önceliğimiz kalan 5 maçımızı bitirmek. Futbolda görüyorsunuz. Kolay maç yok. Kağıt üstünde kolay görünüyor ama birlik ve beraberlik içinde olmazsan her maçı kaybedersin.

Sivasspor maçı önemli. Bu maçta üst düzey mücadele ortaya koymamız gerekiyor ki bu maçı iyi bitirelim. Biz telafisi olmayan maçlar oynuyoruz. Trabzonspor takımı hedefi olan takımdır. Mutlaka hedefe gitmek için bu 5 maçı iyi bir şekilde bitirmemiz gerekiyor.

Milli ara beklendiği gibi mi gitti?

Milli maç arası mükemmel olacaktı gerçekten öyle oldu. Orada kazandığımız oyunculardan bir tanesi Castillo.. O maçtan sonra 11’e koyduk. Ondan sonra çok güzel başarı gösterdi. İyi oynadı. Sosa, Burak olsun, bunların da ihtiyaçları vardı. Onları da iyi duruma getirdik. O kamp tanışma, beraber olma çok güzel ortamda geçti. Gönül isterdi ki Milli takıma çok oyuncumuz gitti, onlarda beraber olsa daha farklı olurdu…

Sivasspor ile Trabzonspor arasında ki gerginlik… 2010-11’e nasıl bakıyor?

O sürece kendi açımızdan bakıyorum. Biz bize yakışanı yaptık. Benim çalıştığım hiçbir takım kimseye yanlış yapmaz. Öyle bir şey söz konusu değil. Biz özellikle kendim, futbola minnettar birisiyim. Şuanda sizin karşınızda oluyorsam, futbol karşısında oluyorum. Onun için ben hiçbir zaman futbola ihanet etmem, kendi takımımı da ihanet ettirmem. Her maçımız final havasındaydı. O maçta final havasındaydı. Futbolcuya kişiye onuruna ne yakıyorsa onun için elimizden geleni yaptık. Bir sürü söylentiler olabilir. Her şey olabilir. Biz vicdanen rahatız. Tek Sivasspor değil her zaman aynı düşüncedeydim. Futbolun dışında futbola ihanet etmek bize göre değil. Her şeyimizi kaybederiz ama onurumuzu kişiliğimizi ödün vermeyiz.

onun için benim içim rahat.

Trabzon ile Sivas’ın iki Anadolu takımının kırgınlık değil, de daha sıkı şekilde dostça anlaşması gerektiğine inanıyorum.

OSMANLI MAÇINDA Kİ TAKTİK DİZİLİM VE BURAK

Biz maçtan önce karar veriyorsak sebebi vardır. Bu sebeplerden biri de burak. Biz Burak’ı solda oynatmadık. Düşüncemiz farklıydı. Burak ile N’doye süper yaptı. İkisi de istediğimiz şekilde oynadı. Biz Burak’tan nasıl yararlanacağımızı çok çok iyi biliyoruz. Bu maçta da kendisiyle konuştuk. Son haftalarda baktığımızda en iyi grafik çizenlerden bir tanesi belki de tam hazır olmayan N’doye.. inanılmaz oynadı. Biz Burak’ın tarafından gol yemedik. Bizim yediğimiz goller ölü toplar. Şansızlık vardı. Yediğimiz gollerin sayısı belli. Kendi kalemize attığımız goller daha fazla. Biz bir şansızlık yaşıyoruz. Pozisyon verme derseniz, bazı sıkıntılar vardı. En büyük sıkıntı orta sahaydı. Orta sahada istediğimiz şeyi kuramayınca bütün yük defansa biniyordu. Bu hafta Orta Sahamız zengin. Bu maçta, ne Burak sol açık oynadı, ne de ben Burak’ı sol açık oynatma gibi düşüncemiz yok. Biz elimizde ki foretleri değerlendirmek istedik öyle kullandık. Kullandığımdan mutluyum. Örneğin Burak, maçın sonlarına doğru direkt forvet oynadı. Daha iyi olacağına inanıyorum. Bize bir tane oyuncu değil birkaç tane golcü lazım. Takıma baktığınızda Burak’ın dışında gol atan oyuncu yok gibi bir şey. Oraya bir golcü daha lazım. Biz o maçta onu kullandık. Ben o maçta takımımla gurur duyuyorum. 2/0 mağlubuz. Oyundan kopmadık. Hele hele maçın başında sayısız gol pozisyonlarımız vardı. Castillo’nun çok büyük payı vardı. O da yavaş yavaş kendini buluyor. Kendisine de söyledim Castillo bu değil. Castillo çok başka, kaliteli işler yapacak oyuncu. Biz herkesten yararlanmaya çalışıyoruz. Eleştiriler geliyor konuşuluyor ediliyor. Ben çoğuna katılırım katılmam. Ama herkesin kendine göre görüşü vardır. Bize diyorlar ki Abdulkadir neden oymadı. Abdulkadir oynayacak. Yetenekli ve önü açık oyuncu. Ben onu kişi olarak, oyuncu olarak çok seviyorum. Ama tabi bu oynadı, o oynamadı üzülüyorum. Çocuğa bir zarar gelmesin. Ondan daha çok yararlanacağız. 

SOSA’NIN DURUMU.. Osmanlı maçında yanına gelmiş ve… 

Sosa bu değil. Kendisine yüklenemeyiz. Ama devre arasında ki hazırlık durumun değerlendireceğiz. Burada kendisinin de gayret etmesi lazım. Osmanlı maçında elinden geleni yaptık. Ama son 10 dakika sakatlık başladı. Kendisi yanıma geldi. Ben dedi veremiyonum, ayağım sakat. Bende kendisine görev verdim bunu yap yeter dedim. O da onu yaptı. Sosa bu değil…

TEO BONGONDA NEDEN KADROYA ALINMADI?

Arkadaşlarımla bir iki defa bu toplantıyı yaptım. Bu kadroya 11 oyuncu giremeyecek. Bu kadroya 21 oyuncudan bazıları giremeyecek. Baktığınızda herkes oynamak istiyor. Oynamayan arkadaş mutsuz değilse bu kötü bir şey. Mutsuzluğunu belli etmemesi gerekiyor. Üzülebilir. Bizde 11’e girmek zor. 21’e girmekte zorlaşacak. Bunun bir çözümünü bulacağız. 

Örneğin geçen hafta biz Teo’yu kadroya alamadık. Niye kaleci alınmadı 3. Kaleci alındı. Yabancı fazlalığı var. Belli bir yabancı kullanabiliyorsun. Kural var. Kuraldan dolayı alınmıyor. Bu böyle olacak. Bazıları dışarda kalacak. Bizde 11’i girmek çok zor, 21’e girmekte çok zor. Bizim taktiğimize uyan, çalışan arkadaşımız görev alacak. Bu sıkıntıları yaşayacağız. Bu sıkıntılar küçük takımlarda problem olmayabilir ama bizim gibi büyük takımlarda problem olur. Hepsi kendi takımından geldiğinde yıldız oyuncu kadroya girmediğinde veya bazı şeyler olmadığında mutsuz olabilir. Devrede o çözümü bulamazsak, burada ki huzursuzluk sahaya yansırsa esas sıkıntılar o zaman başlar. 

TRABZONPOR’UN KİRALIK OYUNCULARI… 

TBiz şuanda ne bir transferle uğraşıyoruz, ne başkan ile oturup konuşup önümüzde ki plan yapmadık. Biz öyle bir zamanda geldik ki her maçı kazanmak zorundayız. Kadroyu biliyoruz. Şuanda bizim düşüncemiz şu maçları yani belki 3 maç sonra oturup rapor çıkartabiliriz. Şuanda yazıldığı çizildiği gibi hiçbir oyuncu ile anlaşmadık. Maç seyrediyoruz. Oyuncu bulmaya çalışıyoruz. Yönetimle konuşup düşüncelerimiz ne olur ona göre de hareket edeceğiz.

SÖZLEŞMESİ BİTEN OYUNCULAR NE OLACAK?

Devre arasını bekleyeceğiz tabiiki. Biten arkadaşlarımızı biliyorum. Onlar takibimizde. Bizim yapacağımız tek şey, fazlalık olduğu zaman kadroya girmeyen arkadaşların yapığı küçk şeyler bazen takıma zarar verebiliyor. Onun için biz onun önen geçmemiz lazım. Onun için devreye kadar çözmemiz gerekiyor. Kritik maçlar oynuyoruz ki, bizim kaybetmemiz gereken maçlar oynuyoruz. Bir arkadaşlarımızın hakkında veya diğer arkadaşlarımızın hakkında karar vermek doğru değil. Ben hepsine inanıyorum. Yeter ki taraftarlarımızla beraber tek yürek olursak, Trabzonspor’u layık olduğu yere götüreceğiz.

TRABZONSPOR TAKIMI ADAM OLACAK MI?

Benim hedefim var. Hedeflerim var. Bunları da gerçekleştireceğim. Benim de en büyük şeyim, yönetimle de paylaşacağım şeyler olacak. Taraftarın gurur duyacağı takım yapacağız. Sahaya geldiğinde mücadele etmeyen gol yemiş, maçı bırakmış takım görmeyecekler. Biz şuanda, hala bakıyoruz. Oyuncularımızı izliyoruz, sorunları görüyoruz. Devrede bunların hepsi birleşecek, gelecek ve ondan sonra karar vereceğiz. Benim hedefim var, Trabzonspor’da çok başarılı olmak istiyorum. Biz bunu başaracak güçteyiz. Oyuncu arkadaşlarımızla başaracak güçteyiz. Düzelmesi gereken kritik şeyler ar. Başkanımız ile yönetimimizle bir araya geleceğiz sorunları masaya yatırıp çözeceğiz.

RİZE SPOR İLE TRABZONSPOR ARASINDA Kİ SORUN

Karadeniz’i çok seviyorum. Benim amacımız, Rize’yi çok güzel günlerim geçti. Rize ile Trabzon7un kırgınlığını hiç anlamıyorum. Niye kırgın olacak ki.. Kimsenin bilerek yenildiğine inanmıyorum. Rize takımının kötü olsun diye başka bir şey olduğuna hiç inanmıyorum. Rize ile Trabzon’un kenetlenmesi lazım. Bizim onlara oyuncu vermemiz, onlardan almamız gerekiyor. Çıkmasını eski günlerine dönmesini ister tabi ki niye istemesin. Rizeliler de Trabzon’un başarılı olmasını ister istemesi gerekiyor. Biz ekip olarak oraya gittik. Gidersen çay içmeye gittik. Gittiğimizde basını yönetimi beklemiyorduk. En küçük kırgınlıkları yok. Her zamanda arkadaş olunacak. Ne maçlar oynanmıştır, onun için Rize ile Trabzon’un dostluğunun daha da pekişmesi gerekiyor…

SAKATLARIN DURUMU..

Sakat sadece Sosa’nın durumu var. Onazi hastaydı 2 gün katılmadı. Bugün katılacak. Olcay cezası devam ediyor. Sakat öyle net bir şey yok.