TRABZONSPOR’UN eski teknik direktörü Rıza Çalımbay, Karadeniz ekibinden ayrılış sürecini arkadaşımız Selahattin Ekrekli’ye anlattı. Bordo-Mavili kulüpte birçok olumsuzluklar yaşadığının altını çizen Çalımbay, yönetimden ve taraftarlardan gerekli desteği görmediğini söyledi. İşte Çalımbay’ın gazetemize yaptığı bir birinden önemli açıklamalar; 

Lig sizin için nasıl geçti, istediğiniz bir yerde mi bitirdiniz? 

“Aslında lig bizim için iyi bitti. Ama daha da iyi olabilirdi. Benim en büyük şansızlığım Trabzonspor’un en sıkıntılı döneminde çalışmış olmam. Onun için istediğimiz şeyleri yapamadık. Her şeyden önce böyle bir kriz döneminde oraya gittik. Kriz döneminde oraya gittiğimiz için biraz sıkıntı yaşadık.” 

KULÜBE 5 KURUŞ HARCATMADIM

Krizin bu kadar büyük olduğunu bilmiyor muydunuz? 

“KRİZ olduğunu biliyorduk da bu kadar fazla olduğunu bilmiyorduk. Kriz olduğu için zaten bizi çağırdılar. Ama önemli değil ben alışkınım. Bundan önce Antalyaspor’daydım. Antalyaspor sonuncu iken aldık 5. yaptık. Burada da aynı şekil oldu. Hem saha içi hem de saha dışında sorun vardı. Tabii saha dışında daha çok vardı. Saha içinde olanlar maalesef saha dışına yansıyordu. Ama biz her şeye rağmen güzel işler yaptık. Tek sıkıntımız devre arası transfer yapamamamız. Eğer transfer yapabilseydik daha iyi olacaktı. Kulübe 1 kuruş para harcatmadık ve 50 milyonun üstünde para kazandırdık. Biz zor şartlara rağmen bir şeyler yaptığımıza yürekten inanıyorum. Bir ara 12 maç yenilmeden  gittik. O ara bir şansızlık yaşadık. Berabere kaldığımız maçların 3-4'ünü kazanabilirdik. İşte bu devre arası takviye yapamamamız biraz pahalıya patladı.” 

Yönetim sizden neler istedi? 

“Takımın bir an önce düzlüğe çıkmasını istediler. Biz de düzlüğe çıkardık. Göreve geldiğimizde takım 11. sıradaydı. Biz 5. yaptık. Eğer transfer yapabilseydik daha da yukarılara oynayabilirdik. Bir de Burak’ın sakatlanması bizi etkiledi. Burak’ın olmadığı maçlarda son maç hariç 1 maç kazanabildik. Rodallega, N’Doye onları da kullanmaya çalıştık, ancak istediğimiz bazı şeyler olmadı ama bu imkansızlıklara rağmen iyi şeyler yaptık.” 

Trabzon’da neden bu kadar çok kaos ortamı var? 

“Trabzon’da kaosu çok seviyorlar. Yani berabere kalsak bile inanılmaz bir şekilde tepki veriyorlar. Seyirci baskısı önemli değil. Normal bu, taraftar her zaman iyiyi ister. Hele hele Trabzon’da yıllardan beri istenilen şeyler olmayınca baskı olması gayet normal ama bunu bazen çok abartıyorlar. Bazen yerel basın kötü durumlarda çok ağır şeyler yazıyor. Bunları da ulusal basın kullanıyor. Bu yazılanlar da takıma zarar veriyor. Trabzon’da istenilen şeyler olmadığı için yılların üzüntüsü var. Başarı içinde planlı programlı gitmek lazım. Örneğin biz Trabzon’u tanıdık. Sorunları, sıkıntıları gördük. Tam şehri takımı tanımışken sezon bitti, görevi bıraktık. Mukavelem bitti. Yeni yönetim geldi. Kendine göre bir yol çizecek. Küçülmeye gidiyor. O zamanda biz yönetimin önünü açtık ve görevi bıraktık.” 

Neden devam etmediniz, yönetim mi istemedi? 

“Yönetim benimle görüştü, fikrimi aldı. Ancak ben devam etmek istemedim. Çünkü Trabzonspor'da çok olumsuzluk yaşadım. Gerekli desteği görmedim. Benden önceki teknik direktörler bir sürü transfer yapmış ama benim istediğim 1-2 oyuncuydu, alınamadı. Elimdeki kadro benim kurmadığım bir kadroydu. Şimdiki yönetim transfer yapar belki ama bana çalıştığım dönemde destek, transfer lazımdı. Şimdi takımın başına gelen Ünal hoca (Karaman) daha şanslı. Ünal hocaya mutlaka transfer yapmak zorundalar.” 

Trabzonspor’a hangi özelliklerde yabancı oyuncu gelmeli? 

“Trabzonspor’a uyabilecek oyuncu transfer edilmeli. Ne yapılması gerektiğini bir rapor halinde çıkarmıştım. Ama ayrılınca o raporu kullanma gereğini duymadım. Çünkü yeni yönetim kendine göre bir yol çizmiş. O zaman ben de raporların hiç birini yönetimle paylaşmadım.” 

ŞAMPİYONLUK İÇİN SABIR GEREKLİ

Peki sizce Trabzonspor’un şampiyon olabilmesi için ne gerekli? 

“Önce en az 1-2 sene sabretmeleri lazım. Daha sonra da yavaş yavaş bir iskelet kurmaları lazım. Çok iyi plan program yapılmalı. En önemlisi de maddi sorunları çözmeleri gerekiyor. Eskiden en fazla 3 yabancı oynatabiliyordun. Şimdi 14 tane yabancın var. Bir de bu sene inanılmaz bir şekilde transfer yapıp kadroyu şişirmişler. Biz bu kadronun üzerine geldik. Yapacak fazla da bir şey yoktu. Elin kolun bağlı en iyisini yapmaya çalıştık. 

14 yabancı için neler söyleyeceksin? 

“Bence fazla. Yavaş yavaş indirmek gerekiyor. Az alıp öz alacaksın. Hatta kriter koyacaksın. Serbest bırakılmalı ama kriter koyulmalı. O kritere uyacak oyuncu alınmalı. Okay Yusuf ve Abdülkadir, Türk futbolunun geleceği açısından önemli oyuncular. bunlar daha iyi yerler gelecekler. Bu oyunculara sahip çıkıp biraz daha gelişmeleri için her şeyi yapmak gerekiyor. Üçü de hem insan, hem de oyuncu olarak süper insanlar. Çok daha iyi olacaklar.” 

G.Saray’ı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

“Galatasaray takımı çok oyuncu transferi yaptı. Önce sezon öncesi transfer yaptılar. Östersunds’a elendikten sonra bir daha transfer yaptılar, oturttular takımı. Özellikle kendi sahasında çok iyi bir takımdı. Daha sonra bazı şeyler Tudor’la gitmedi. Fatih hoca geldi zaten hazır ve iyi bir kadro vardı. Sadece güzel bir motiveye ihtiyaç vardı. Onu da Fatih hoca ile başardılar. Bana göre hak ettikleri bir şampiyonluk aldılar. Beşiktaş en büyük şampiyonluk adaylarındandı. Belki transfer ettikleri yabancılardan gerekli verimi alamadılar. Hem ligi hem de Avrupa’yı bir arada götürdü. Şampiyonlar Ligi maçları da etkiledi. Bana göre Beşiktaş Türkiye’nin en başarılı takımı. 

Arda için neler söylersiniz malum son yaşananlar ortada? 

“Arda hazır olmadığından dolayı istenileni veremedi. Arda bu değil tabii ki. O yönden belki bir zararı olabilir ama bence yavaş yavaş da takıma ısınmaya başlamıştı. Eğer Başakşehir’de kalırsa ben Arda’nın önümüzdeki sezon daha başarılı olacağına inanıyorum. Aldığı ceza çok ağır bence. Sonra 10 maça düşürdüler ki o bile çok fazla. Ama ne olursa olsun Arda gibi bir oyuncunun o hareketi yapmaması gerekirdi. Çünkü Arda topluma mal olmuş, herkesin çok sevdiği bir insan. Ben çok severim Arda’nın kişiliğini, futbolculuğunu. Tabi o anki maçın atmosferinden dolayı kritik bir maçtı. Şampiyonluğa oynayan bir takımın kendi sahasından puan kaybetmesi insanı üzer tabi. Ama Arda bu değil. 

VAR sistemi hakkında neler söylemek istersiniz? 

“Yeni sezonda ‘VAR’ sistemi devreye girecek. Bence ‘VAR’ sisteminin hakemlere çok faydası olacak. Tartışılıyor uygulayalım mı? Uygulamayalım mı? diye. Ne olursa olsun buraya kadar gelmişken bir sezon kesinlikle denenmesi gerekiyor. Tartışmalar oluyor. Ama en azından uygulamadık demesinler diye bir kere denemek lazım.” 

Fenerbahçe Beşiktaş maçında çıkan olaylar için neler söyleyeceksiniz? Özellikle Şenol Güneş için rol  yapıyor dendi. 

“Ne olursa olsun. Öyle bir maçta olaylar çıktığı zaman kayıtsız kalmamak lazım. Çıkan olaylar gerçektir. Orada ne futbolcuların suçu var, ne de camianın. Taraftarların yaptığı bir olay. Şenol Hoca Türk futboluna mal olmuş bir insan. Onun için Şenol Hoca'nın öyle şeylerle uğraşacağına inanmıyorum, mümkün değil. Bence F.Bahçelilerin Şenol Hoca'ya geçmiş olsuna bile gitmeleri gerekiyordu.” 

OKAN BURUK’U TEBRİK EDİYORUM

Okan Buruk yönetiminde bir ilçe takımı ilk kez Türkiye Kupası'nı kazandı. Neler söyleyeceksiniz? 

“Fenerbahçe Akhisar’ı yenseydi biz Avrupa kupalarına gidecektik. Akhisar düşmemeye oynarken kupayı aldı. Ayrıca Fenerbahçe ile üç maç oynadı üçünü de kazandı. Galatasaray’ı elemesi  ayrı. Fenerbahçe ile oynaması ve üç maçı da kazanması çok ilginç. Mesela Galatasaray Akhisar’ı eleseydi biz yine Avrupa kupalarına gidecektik. Ama dediğim gibi sonuna kadar hak ettiler.” 

G.Saray ve F.Bahçe eski oyuncularını tekrar takımlarının başına getirdi. Siz de tekrar Beşiktaş’ı çalıştırmak ister misiniz? 

“Beşiktaş'ı kim çalıştırmak istemez ki. Doğduğum büyüdüğüm yer. Ben Beşiktaş’tan başka hiç bir takımda oynamadım. Ama bir tek Beşiktaş ve bir sürü teknik direktör var. Beşiktaş’ın içinden yetişmiş bir sürü arkadaşım var. Onun içi kim hak ediyorsa gelsin çalıştırsın. Ben geldim çalıştım. Belki şansız bir dönemde gitmiştim. Ama önemli değil. Beşiktaş’ta başarılı oldum.”