Bugün start alacak olan Süper Final, uzun süredir statüsü nedeniyle tartışılıyor. Ligde normal sezonu en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 9 puan önünde lider bitiren Galatasaray’ın bu avantajı Süper Final’de 5 puana düştü. Bunun dışında yarımdan tama yuvarlanan puanlar, eşitlik halinde bakılacak kıstaslar hakkındaki tartışmalar cabası ancak dünya üzerinde öyle bir lig var ki, Süper Final statüsü bu lig yanında çocuk oyuncağı kalıyor, üstelik bu lig Türkiye’de, ismi de Bölgesel Amatör Lig (BAL).
İki sezondur düzenlenen BAL’da ana esas, her ilin takım sayısının her sezon sabit kalması. Böylece güçlü illerin ligi domine etmesi engelleniyor. Bu nedenle bir takımın başarısı, ligdeki diğer ‘hemşerileri’nin başarı veya başarısızlığıyla alakalı. Gruplarda son iki sırada kalan takımlar ne olursa olsun düşüyor ve yerlerine aynı illerden takım geliyor. Peki ya ilinizin takımı düşmezse? İl kontenjanı aynı olduğu için takımlar arasında bir sirkülasyon olması gerekiyor. Bu nedenle ligi orta sıralarda bitirseniz dahi düşebilir veya ilinizin şampiyonuyla tek bir baraj maçı oynayıp 22 maçlık bir maraton sonrası, bir tek kötü bir 90 dakika sonrası kendinizi ilinizin amatör liginde bulabilirsiniz!

Örneklerle gidelim;

Birçok il tek takımla temsil ediliyor. Eğer o tek takım 3. Lig’e çıkmazsa veya son ikiye girip düşmezse muhakkak kendi ilinin en üst amatör liginin şampiyonuyla baraj maçı yapacak ve kazanan BAL’da kalacak/BAL’a yükselecek. Bu durum beraberinde bazı ilginç durumları da getiriyor. Örneğin 1. Grup’u şampiyon bitiren Refahiyespor’un önünde 3. Lig’e çıkmak için tek maç var, Yeşil-Beyazlılar o maçı kazanırlarsa profesyonel olacaklar, onların boşalttığı BAL kontenjanını Erzincan şampiyonu Erzincanspor dolduracak. Eğer Refahiyespor 3. Lig’e çıkamazsa, Erzincanspor’la baraj maçı oynayacak ve eğer kaybederse şampiyon olduğu halde küme düşecek! Bu nedenle tüm Erzincan halkı –Erzincansporlular dahil- Refahiyespor’un 3. Lig’e çıkmasını bekliyor. Bu durum birçok ilde aynı.
Birden fazla takımı olan illere gelirsek... 3. Lig’e çıkanların veya son ikiye girip düşenlerin yerini alttan gelen hemşerileri dolduracak ancak kimse düşmez veya çıkmazsa, ‘en başarısızlar’ küme düşecek. Misal; 12. Grup’ta beş İstanbul takımı var. Karagümrükspor 1, Silivrispor 2, Sultanbeyli Belediyespor 4, Beşyüzevlerspor 5, Yeniköyspor 8. oldu. Bu grupta son iki sıradaki Bozüyük Vitraspor ve Sakarya Taçspor direkt düşerken, statü gereği İstanbul’un en başarısız iki ekibi, Beşyüzevler ve Yeniköy küme düştü. Sultanbeyli ise baraj maçı yapacak.

Tunaspor kendini yaktı!

İlginç bir örnek 13. Grup’ta… Bayrampaşa Tunaspor bir anlamda kendini yaktı çünkü gruplarındaki bir diğer İstanbul ekibi, Sultangazispor 3. Lig’e çıksa, Tunaspor baraj maçı oynamadan ligde kalacaktı. Oysa Tunaspor, rakibini deplasmanda yenip zirve umutlarına büyük darbe vurduğu gibi, Sultangazispor’un en büyük rakiplerinden Bartınspor’la 1-1 berabere kaldığı maçta, uygun olmayan oyuncu oynattığı için hükmen mağlup sayıldı! Sultangazi’nin 3. Lig umutları sona erdi, Tunaspor’u ise baraj maçı stresi sardı.
Kimileriyse çok rahat… Örneğin 11. Grup’ta Babaeskispor dokuzuncu olduğu halde, baraj maçı dahi oynamadan ligde kaldı çünkü Kırklareli’nin iki kontenjanından yalnızca biri bu sezon kullanıldı, bu nedenle Kırklareli Süper Amatör şampiyonu Sanayispor direkt BAL’a çıkacak.

İzmİr’de durum arapsaçına döndü!
10. Grup’ta Ödemiş Belediyespor, dördüncü olmasına karşın, hemşerileri Çiğli birinci, Yeni Bornova üçüncü olduğu için direkt küme düştü. 9. Grup’ta da üç İzmir takımı var, orada da İzmirspor dördüncü oldu ancak düşmedi çünkü Torbalıspor 12. olarak direkt küme düştü ve bir anlamda İzmirspor’u kurtardı çünkü eğer Lacivert-Beyazlılar’ın grubunda birinci olan Bergama Belediyespor 3. Lig’e çıkarsa İzmirspor baraj maçı oynamadan ligde kalacak zira Bergama’nın boşalttığı yere İzmir Süper Amatör Lig’den bir takım gelecek. Oysa ki 10. Grup’ta üçüncü olan Yeni Bornovaspor ne olursa olsun baraj maçı oynayacak çünkü Yeşil-Beyazlılar’ın grubunda düşen İzmir takımı son ikiye kalarak düşmedi.