Vatandaşın yarısı yasanın şikeyi engelleyeceğine inanmıyor

Barem Research, kamuoyunun nabzını tutan araştırmalarına bir yenisini daha ekledi. Firma başta futbol camiası olmak üzere kamuoyunda sıkça tartışılan futbolda şike konusunu masaya yatırdı. Aralık ayında Türkiye genelinde 12 ilde toplam 1031 kişi ile görüşülerek yapılan 'Şike Araştırması'na göre kamuoyu, Cumhurbaşkanı Gül'ün vetosuna rağmen Meclis Adalet Komisyonu'ndan değişmeden geçen Şike Yasası'nın futboldaki şike sorununu çözmeyeceğini düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50'si yasanın futbolda şike sorununu engelleyeceğine inanmıyor. Yüzde 32'lik bir kesim yasa tasarısının şike yapılmasını engelleyeceğine inanırken, kısmen inandığını söyleyen bir yüzde 18'lik kesim daha var.


"Cezalar işlenen suça uygun"

Barem Research'ün araştırmasından çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise Şike nedeniyle yargılananlara verilen cezalarla ilgili. Araştırmaya katılanların yüzde 22'si konu hakkında bilgisi olmadığını veya yanıt vermek istemediğini söylemiş. Yanıt verenlerin yüzde 40'ı futbolseverler tarafından da tepkiyle karşılanan şike cezalarının işlenen suça uygun olduğunu belirtmiş. Uygun olmadığını düşünenler iki kutupta benzer oranlarda : Cezalar fazla diyen yüzde 32'lik kesime karşın az olduğunu ileri süren yüzde 28'lik bir grup var.

 

Soruşturma adil mi?

Soruşturmanın adil olup olmadığı konusunda da iki kutup var. Araştırmaya katılanların yüzde 33'ü soruşturmanın adil olduğunu düşünürken, yüzde 30'u adil olmadığını söylemiş. Bunların dışında yüzde 24'lük kesim kısmen adil olduğunu düşünürken yüzde 14'ü ise 'bilmiyorum' veya 'yanıt vermek istemiyorum' demiş.


Cumhurbaşkanı yasayı neden veto etti?

Araştırmaya katılanların yüzde 40'lık önemli bir bölümü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı neden veto ettiğini bilmiyor. Yüzde 43'ü cezaları yetersiz bulduğu için, yüzde 18'i ise fazla bulduğu için veto ettiğini düşünüyor.

Şike hakkında yeterince bilgi sahibi değiliz

Türk halkı futbolda şike konusunda yeterince bilgiye sahip değil. 'Futbolda şike soruşturması konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz' sorusuna yüzde 24'ü 'detaylı bilgi sahibiyim, gelişmeleri yakında izliyorum' yanıtını verirken, yüzde 54'ü 'haberdarım ama detaylı bilgim yok' yanıtını vermiş. Ankete katılanların yüzde 22'si ise 'Duymadım' yanıtını vermiş.

Barem Research tarafından gerçekleştirilen Şike Araştırması'na katılanların yüzde 25'i Fenerbahçe, yüzde 28'i Galatasaray, yüzde 15'i Beşiktaş, yüzde 5'i Trabzonspor takımlarını tutuyor.