Kendisi Sakaryalı…

İlk görev yeri Gaziantep! Emniyet Müdür Yardımcılığı…

Sonra sırasıyla, Van, Balıkesir, Iğdır ve Afyon’da, İstihbarat Şube Müdürlüğü…

İzmir’e Emniyet Müdür Yardımcısı ardından ilk Emniyet Müdürlüğü; Tunceli! İkinci müdürlük yeri Trabzon!

***
Sayın Yavaş’ın Trabzon’daki en kritik sınavı, Trabzonspor-Fenerbahçe maçıydı. Ama başarısızlıkla noktaladı. Olayların çıkması veya çıkmaması anlamında değil, yarattığı psikolojik ortam ve davranışları nedeniyle!

Tamam, 3 Temmuz’da başlayan şike süreciyle birlikte Trabzonspor ile Fenerbahçe arasındaki gerginlik had safhada. Lakin bu gerginliğin sebebi biz değiliz. Sürekli olarak karşı tarafın akıl almaz iftiralarıyla hedefe konuluyoruz. Birileri kendi suçlarını örtmek için koca camiayı üzerimize salıyor!

Başarı da sağlandı. ‘Tarlaya ekilen’ düşmanlık tohumlarının meyvesini verdiği bir ortamda, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş’ın ilk vukuatı Trabzonspor taraftarlarıyla yaptığı toplantıdır. Kendisinin taraftarlardan Avni Aker’de tiyatro izlemesi gibi bir ortam oluşturmasını istemesi, kendine biçilen görevden değil; işgüzarlıktandır!

Vali Recep Kızılcık’ın, “Her maçta ne şekilde önlem alınıyorsa, bu maç da öyle olacak” açıklamasına rağmen Yavaş, güvenlik tedbirlerini 2–3 katına çıkartıyor. Fenerbahçe’yi korumak için ayrıca 500 polis görevlendiriyor.

Bütün yollara, köprülere, kavşaklara, ana ve ara arterlere polisleri yerleştiriyor. Başbakan’ın gelişinde dahi görmediğimiz, göremediğimiz derecede kente ‘olağanüstü bir hal’ yaşatıyor.

Bunlarda da kalmıyor! Avni Aker’in –bu ifadeleri kabul etmesem dahi yazıyorum– elit ve kalburüstü insanların oturduğu VIP Özel’e, 6 sivil polis koyarak büyük bir skandalın altına daha imza atıyor. Sayın Yavaş, kimi kimden koruyor!

Yetmiyor!

İstanbul’a dönecek Fenerbahçe’yi iç hatlardan değil, dış hatlardan uçurtuyor.

Yani ne kadar tedbir aldırtıyorsa taraftarı da o kadar tahrik ediyor.

Ama en önemli şeyi unutuyor. Taraftarların stada soktuğu meşaleleri, çakmakları ve ‘ağzı kapalı’ çakıyı!

Hani bunlar yasaktı! Hani statlara sokulmuyordu! Üst araması yapılmadı mı, herkes elini koluna sallayarak mı içeri girdi?

Taraftarları çağırıp uyarmasını biliyorsun da, özel güvenlik görevlilerine niye ‘dikkatli olun” demiyor musun, diyemiyor musun?

Allah’tan daha büyük olaylar yaşanmadan, o anlardan ‘ucuz kurtulduk.

Şimdi…

Bir kez daha anlıyoruz ki, Trabzon’a büyükşehirlerde valilik veya emniyet müdürlüğü yapmamış bürokratların gönderilmesi büyük hata! Ve emekliliği gelmişleri!

Trabzon bunların bedelini fazlasıyla ödedi, ödüyor!

Nedense (!) bu şehrin ağırlığını kaldırabilecek bürokratlarla çalışmak –bazı dönemler hariç– bize bir türlü nasip olmadı.

Aşağılamıyorum, yanlış anlaşılmasın. Tecrübe anlamında değerlendirme yapıyorum!

Sayın Yavaş şu bilmeli ki, Trabzon görev yaptığı hiçbir şehre benzemez. Hele hele Tunceli’ye. Orası maalesef yıllarca terör belasından kurtulamamış bir şehir, burası 4 bin yıllık tarihe sahip, imparatorlukların merkezi, şehzadeler kenti. Bir kültür, sanat ve spor şehri.

Trabzon’u anlaman ve tanıman için ‘bakış açını’ değiştir. Hele söz konusu Trabzonspor ise!!!

O yüzden ‘Yavaş’la, savaşma!