Türkiye Futbol Federasyonu, "Bireysel suçların toplumsal ve kurumsal cezaya dönüştürüldüğü" ceza sisteminde önemli bir revizyona gidiyor.

Sabah gazetesinde yer alan haber şu şekilde:

Mevcut sisteme yapılan "Suçu işleyen cezasını çeksin. Bireysel hak ve özgürlüklere müdahale edilmesin" eleştirileri üzerine ilgili Disiplin Talimatnamesi'nin Çirkin ve Kötü Tezahürat ile ilgili kısmında kamu vicdanını daha da rahatlatacak çok önemli değişiklikler içeriyor. Cuma günü Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'na sunulacak 3 alternatifli yeni ceza yönetmeliği taslakları ortaya çıktı.

ÖNCE TRİBÜN SONRA SAHA KAPAMA

1- Mevcut sistemde Süper Lig için 1. ihlalde, 40-80 bin TL arası ceza uygulanıyordu. 1 ve 2. öneride bu rakamlar 10-15 bin TL, 3. alternatif öneride ise 5000-7000 aralığında. Burada cezaların ortalama %75 azaldığı dikkat çekiyor. Ayrıca Süper Lig'de misafir takıma rakip sahada ilk ihlalde 5000-7500 TL aralığında ceza var.

2- Halen uygulanan 4'üncü ihlalde 1 maç seyircisiz + 80 bin lira para cezası çok eleştiriliyordu. Önerilen 3 sistemin 1 ve 2'ncisinde ise 7 ihlale kadar katlamalı para cezası var, saha kapatma yok. Onun yerine Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan tribün kapatma ve 15.000 TL ceza geliyor. Buradaki ikinci önemli nokta 7'nci ihlalde Misafir Tribün Kapatma + 7500 lira ceza önerisi. İlk ikisinden farklı olarak
3. öneride tribün kapatmanın 9. ihlalden sonra gerçekleşmesi...

SEYİRCİSİZ MAÇ OYNATMAYACAKLAR!

3- Çirkin ve Kötü Tezahürat Cezaları'nda yürürlükteki sistem, dördüncü ihlalde 1 maç seyircisizle başlayıp 7'nci ihlalden sonra 2 maç seyircisiz + 300 bin TL olarak devam ediyordu. Ancak önerilen 3 sistemde de seyircisiz maç oynama öteleniyor, hatta ZORLAŞTIRILIYOR! Birinci öneride 10 ihlalden sonra 1 maç seyircisiz + 75 bin TL, 13. ihlalde 2 maç seyircisiz + 225 bin TL para cezası öneriliyor. İkinci paket önerisinde 10 ihlalden sonra tribün kapatma yerine tarafsız sahada seyircili + 75 bin TL para cezası, 13'üncü ihlalden sonra da seyircisiz + 225 bin TL para cezası var. Üçüncü öneride ise ilk ikisinden farklı olarak 9. ihlalde tribün kapatma + 7500 TL, 13'üncü ihlalden sonra Tarafsız Sahada Seyircili + 60.000 TL, 17'nci ihlalden sonra da seyircisiz + 225.000 TL para cezası yazılı. Üç taslağın ortak özelliği, seyircisiz maç cezalarını zorlaştırması... İKİ MAÇ SEYİRCİSİZ OYNAMA cezası da sadece ilk taslakta var...

BÜTÜN KULÜPLERİN GÖRÜŞÜ ALINACAK!

Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi tarafından hazırlatılan ve Cuma günü yönetim kurulu toplantısında ilk kez gündeme gelecek olan 3 farklı ceza yönetmeliği taslağı bütün profesyonel ligleri kapsıyor. Federasyon yönetiminin Cuma günü bu çalışmayı kulüplerle de paylaştıktan sonra onaya sunacağı ve benimsenen taslağı yeni sezonda uygulamaya koymasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu revizyon sorunları kökten çözecek bir değişim içermese de temel hak ve özgürlükler açısından önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.