TFF, UEFA'nın zorunlu olarak kıldığı Mali Fair Play'e uyum için tasarıyı bu sezon uygulayacak. Yıldırım Demirören federasyonu ise yabancıyı 4'e kadar düşürmeyi hedefliyor. Türkiye Futbol Federasyonu, yabancı kontenjan konusunda radikal bir düzenlemeye hazırlanıyor. Yeni sezonda uygulanması planlanan değişikliğe göre 6+2+sınırsız uygulaması yerini 5+sınırsıza bırakıyor.

Yani kulüpler istedikleri kadar yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayacak ancak bunlardan sadece beşini oynatabilecek. TFF, hem bu konudaki görüşlerini bildirsinler hem de gelecek sezona yönelik planlanan transferler konusunda tedbirlerini alsınlar diye düzenlemeye ilişkin olarak kulüplere ön bilgi verdi.

STATÜ NASIL OLACAK?

Düzenleme hayata geçerse Süper Lig statüsü 'Kulüpler, istedikleri sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler. Müsabakalarda 5 yabancı uyruklu futbolcu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazılabilir' şeklinde değişecek. Federasyon, bu değişiklikle ise iki önemli hedefe ulaşmayı planlıyor:

1- Kulüplerin Mali Fair Play'e uyumu için yabancı futbolcu transferlerindeki israfın önüne geçilecek.

2- Türk futbolcularının Süper Lig'de daha fazla süre almaları sağlanacak, futbolcu kaynağı olarak yabancı ülkelerin kullanımı yerine kulüplerin alt yapıya yönelmeleri sağlanacak.

ENFLASYON KORKUSU

Yabancı sayısının 5 artı sınırsıza çekilmesi kontenjandaki değişikliğin ilk adımı olacak. Bir sonraki adımda sayının 4'e indirilmesi ve Türkiye'ye gelecek futbolcularda İngiltere'deki gibi kriterler aranması planlanıyor. Böylece Türkiye yabancı futbolcu çöplüğü olmaktan kurtulacak, kalitenin önü açılacak. Peki Süper Lig kulüpleri 5+sınırsız uygulamasına nasıl bakıyor? Genelde görüşler olumlu. Ama bazılarının da çekinceleri var. Türklerin aşırı ve suni olarak değerlenmesi ve Avrupa kupalarına katılanların rakipleri karşısında dezavantaj yaşaması, düşündürüyor!

AVCI NE DEMİŞTİ? ZARAR 230 MİLYON EURO

Altyapı eğitimlerini hayata geçirebilirsek yabancı oyuncu sayısını serbest bırakalım. Emre, Burak, Selçuk'un yerine yabancı oyuncu alıyorlar mı, almıyorlar. Neden? Çünkü bu oyuncular yeterince donanımlı. Milli Takım hocası olarak 11'de 6 yabancı, 5 yerli oyuncu var. 6 yerine 5 olsa, yerine giren çıkanla birlikte 36 Türk oyuncu daha oynar ve belki A Milli Takım'a bir-iki oyuncu fazla kazanabiliriz. Yabancı transferiyle ilgili bir istatistik vereyim; dışarıya gönderdiğimiz yerli ya da yabancı 1 oyuncuya karşılık ülkemize 3 oyuncu girmiş. Arada kaybettiğimiz para ise 230 milyon euro.