Karadeniz Bölgesinde yaşayan erkeklerin son günlerde Suriyeli kadınları ikinci eş olarak alacağı üzerine yapılan haberlerin yaygınlaşması üzerine konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği (KEBSED)  Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Karbuz Akyüz, haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve Karadeniz Bölgesinde böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını söyledi. Akyüz, “Biz mültecilerle ilgili araştırma yapıyoruz ama Trabzon’da böyle bir durumla karşılaşmadık. Bu durum daha çok Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde yaygındır” dedi.

Günebakış'tan Müeysser Anik'in haberine göre; Akyüz, “Suriyeli kadınlar Karadeniz’de sokakta bile erkeklerin yanına gidip onlara ikinci eş olmayı teklif ediyormuş. Evlerin kapılarını çalıp, “Beni kuma olarak al” diye yalvarıyormuş kadınlara, böyle haberler olabilir mi? Biz dernek olarak uzun zamandır Suriye’den gelen kadın mülteciler ve aileleri ile ilgili araştırmalar yapıyoruz. Onların burada karşılaştıkları sorunları görüyoruz. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yani biz konunu bu kadar içerisindeyken nasıl bu kadar kesin bilgiler ve veriler elde ediliyor anlamış değilim” şeklinde konuştu.

Karadeniz’de böyle bur durumun söz konusu olmadığını söyleyen Akyüz, “Trabzon başta olmak üzere Karadeniz’in bir çok ilinde yaptığımız araştırmalarda veri olarak da bir evlilik başvuruşundu bulunulmadı. Bize bu konu ilgili bir şey gelmedi. Doğuda yaptığımız araştırmalarda Suriyelilerle evliliklerin artığı sonucuna vardık. Ama Karadeniz’de böyle bir durum söz konusu değil. Resmi olarak böyle bir bilgi bizlere ulaşmadı. Öyle bir veri elimizde olmuş, olsaydı bunu bilirdik. Bu haberleri yayınlarken, nasıl bir bilgiyi dayanarak böyle bir karar verdiler. Bunu da bilmiyorum” ifadelerini kullandı.