VE Tahkim Kurulu ‘Şike kararları’nı açıkladı. Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun “ŞİKE YAPTILAR” dediği, İstanbul BŞB oyuncusu İbrahim Akın ile Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi’ye, “MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEMEYE TEŞEBBÜSTEN” ceza verdi.

Bu kararla Türkiye’de hiç bir müsabakada şike yapılmadığı Türkiye Futbol Federasyonu hukuk kurullarınca geri dönülmez bir şekilde resmen onaylandı.
Tahkim Kurulu, Fenerbahçe yöneticileri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nun cezalarını oybirliği ile onarken, İbrahim Akın’ın 3 yıllık cezasını 2 yıla indirdi.
Ümit Karan’ın cezası 2 yıl spordan mene çevrildi. Serdar Kulbilge’nın 2 yıllık cezası ise 3 maça indi.
- Peki bu ne anlama geliyor?
- UEFA bu kararlardan sonra nasıl bir tavır alacak?
Bu soruların yanıtlarını araştırdık.
Futbol Federasyonu’na ve UEFA’ya yakın iki gözlemcinin değerlendirilmelerini aldık.
İşte o iki görüş...

GÖRÜŞ 1

Çok hem de çok  kötü bir karar

Savcı 13-14 yıl ceza istiyor. Sen ‘Hiç bir şey yokmuş’ diyorsun. Adı geçen kulüpleri UEFA, Disiplin Kurulu’na verir ve cezayı yapıştırır.

- Nasıl değerlendiriyorsunuz Tahkim Kurulu’nun kararını?
- Çok hem de çok kötü bir karar
- Neden?
- Savcı 13-14 yıl ceza istiyor. Sen hiç bir şey yokmuş diyorsun. Ben olacağı söyleyeyim, adı geçen kulüpleri UEFA Disiplin Kurulu’na verir ve cezayı yapıştırır.
- Ama TFF’nin kararı hukuki değil mi?
- 93 kişi yargılanıyor, 4 kişi halen hapiste, istenen cezalar, Etik Kurulu raporları ve değişen 58. madde ortada. Ve sen şike yok diyorsun. Bunları UEFA görmüyor mu sanıyorsunuz.
- Ne olacak şimdi?
- Futbol Federas-yonu’nun bitme ihtima-linden bile söz edebilirim size.
- O niye?
- Şike gibi çok önemli bir konuda disiplin soruşturmasını adil ve sağlıklı yürütemediği için...

2 yıl değil 3 maç men

Tahkim, 7 Mart 2011’deki G.Birliği-F.Bahçe maçında Serdar Kulbilge’nin 2 yıl müsabakalardan men cezasının kaldırılması oyçokluğu ile onarken, sportmenliğe aykırı hareket nedeniyle Kulbilge’ye 3 maç men cezasını oyçokluğu ile verdi. Cezayı ertele talebi ise oybirliğiyle reddedildi.

GÖRÜŞ 2

Tamamen affetmeyi göze alamamışlar

UEFA’dan korkmuşlar. Tamamen affetmeyi göze alamamışlar ve bu kararlarıyla dedikoduların önüne geçmişler.

- Kararlar için ne diyeceksiniz?
- Tamamen affetmeyi göze alamamışlar. UEFA’dan korkmuşlar. Dedikoduların önüne geçmişler.
- Affedecekler dedikodusundan mı?
- Ortada disiplin kurulu raporu, etik kurulu raporları var.
- Ya UEFA?
- Topyekün UEFA üzerimize gelmesin diye alınmış bir karar sanki. “Bakın işte ceza istemiştiniz ceza verdik” diyecek TFF.
- UEFA bunu kabul eder mi?
- Yarı yarıya kabul eder.
- Yani...
- Türkiye’ye, milli takıma ceza vermez. Ama ilgili takımlara ceza verir.
- Ya federasyona...
- Üstünü örtemedikleri için ceza vermez.
- Şike kararları kaldırılmış teşebbüse çevrilmiş.
- Orada da bir hesap var. UEFA eğer çok üstümüze gelirse, “Bakın istediğinizi yapalım ama küme düşürme gibi bir şansımız yok takımları, çünkü 58. madde değişti. En fazla puan silebiliriz” diyecekler. Şikeleri teşebbüse çevirmenin tek mantığı bu.

2 yıla indi

3 yıl müsabakalardan men cezası alan İbrahim Akın, 1 Mayıs 2011’de oynanan F.Bahçe-İstanbul BŞB maçındaki eylemi teşebbüs aşamasında kaldığının anlaşılması nedeniyle cezası oyçokluğu ile 2 yıl’a indirildi. Cezanın ertelenmesi talebi ise oybirliği ile reddedildi.

Ümit Karan’a iki yıl  maçlardan men

- TAHKİM Kurulu, 22 Nisan 2011’de Eskişehir’den oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs nedeniyle Ümit Karan’ın aldığı 2 yıl hak mahrumiyeti cezasını, 2 yıl müsabakalardan men cezası şeklinde düzelterek onadı.

1 yıllık cezaya onay
iLHAN EKŞİOĞLU


- 7 Mart 2011 tarihinde oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçını etkilemeye teşebbüs eden İlhan Yüksel Ekşioğlu’na verilen 1 yıl hak mahrumiyeti cezası oybirliğiyle onandı.

Turhan’ın cezası onandı
CEMiL TURHAN


- F.BAHÇE-Ankaragücü (15 Mayıs 2011) maçında Cemil Turhan hakkında müsabaka sonucunu etkilediği için verilen 1 yıl hak mahrumiyeti cezası Tahkim tarafından oybirliğiyle onandı.

Mosturoğlu’na 1 yıl
ŞEKİP MOSTUROĞLU


- 22 Nisan 2011’deki Eskişehir-Trabzon müsabakasında sonucu etkilemeye teşebbüs nedeniyle Şekip Mosturoğlu’na verilen 1 yıl hak mahrumiyeti cezası da oybirliğiyle onandı.

Şen’in cezası aynı
MEHMET ŞEN


- 7 Mart 2011 tarihinde oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında Mehmet Şen’in müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüsü nedeniyle 1 yıl hak mahrumiyeti cezasını Kurul onadı.

Oybirliğiyle onandı
YAVUZ AĞIRGÖL


- TAHKİM Kurulu, 15 Mayıs 2011’deki F.Bahçe-A.Gücü maçında sonucu etkile-meye yönelik teşebbüsü nedeniyle Yavuz Ağırgöl’e verilen 1 yıl hak mahrumiyeti cezasının oybirliğiyle onandığını açıkladı.

Ceza teşebbüse çevrildi
AHMET ÇELEBi


- 1 Mayıs 2011’deki F.Bahçe-İstanbul BŞB maçının sonucunu etkileme nedeniyle Ahmet Çelebi’ye verilen 2 yıl hak mahrumiyeti cezası, teşebbüs olarak düzeltilerek oybirliğiyle onandı.

Demirel’e hak mahrumiyeti
CENGİZ DEMİREL


- TAHKİM, 7 Mart 2011’deki G.Birliği-F.Bahçe maçında Cengiz Demirel hakkında maç sonucunu etkilemeye teşebbüs nedeniyle verilen 1 yıl hak mahrumiyeti cezası oybirliğiyle onadı.

Trabzon ve Bursa’ya ret

- TFF Tahkim Kurulu, Trabzonspor ve Bursapor’un Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun (PFDK) şike kararlarına yaptığı itirazı dün reddetti. Tahkim Kurulu, iki kulübün Disiplin Kurulu kararına karşı itiraz hakkı bulunmadığı anlaşıldığından itirazın usul yönünden reddine oybirliği ile karar verildiğini açıkladı.