Karadeniz'de, düğünlerin vazgeçilmez takılarından Trabzon hasırına talebin, kuyumculuk sektöründeki alışverişlerde kredi kartına taksit yasağı getirilmesinin ardından düştüğü bildirildi.

Külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan Trabzon hasır takı seti, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. 31 ile 32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılan hasır takılara, istenilen uzunluklarda kesilerek çeşitli şekiller verilebiliyor.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, coğrafi işaret ve patent alan Trabzon hasırından kentte neredeyse 20 bin kişinin para kazandığını söyledi.

Kredi kartlarına getirilen taksit sınırlandırmasıyla ilgili satışlarda büyük düşüş yaşandığını belirten Yazıcı, "Trabzon'da bu sektörde yüzde 75'lik bir daralma var" edid.

İstanbul Kuyumcular Odası'nın, Türkiye genelindeki odalarla konuyu yargıya taşıdığına işaret eden Yazıcı, "Umarız bu aşamadan sonra sektörü sevindirecek bir karar çıkar. Biz en azından 5 ya da 6 taksit seçeneğinin geri gelmesini istiyoruz. 15 bin liradan başlayan hasır takımlarını vatandaşların nakit olarak alması neredeyse imkansız" dedi.