İşte her iki kararların karşılaştırılması ve spor yorumcuları ve hukukçularının yorumları…


Aziz Yıldırım'a örgütten 2 yıl 6 ay, şike suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezası verilirken TFF Hukuk Kurullarında ceza almadı.

*Olgun Peker'e örgüt kurmak ve yönetmekten dolayı 2 yıl 6 ay,

Ali Acar Yıldırım'a, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

*Tayfur Havutçu; mahkeme tarafından 1 yıl 3 ay hapis 100 bin lira para cezası alırken TFF Hukuk Kurullarında ceza almadı.

*Bülent Uygun'a mahkemede Eskişehir-Trabzon maçındaki teşvikten dolayı 11 ay 7 gün, 125 bin lira para cezası ceza verilirken TFF hukuk kurullarından ceza almadı.

*Cemil Turan mahkeme tarafından Örgütten cezası ertelendi, şikeden 11 ay hapis alırken, TFF Hukuk Kurulları tarafından 1 yıl hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı.

*Serdar Adalı mahkeme tarafından 1 yıl 3 ay hapis 250 bin lira para cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarından ceza almadı

*İlhan Ekşioğlu’na mahkeme tarafından 1 yıl hapis cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarından 3 yıl hak mahrumiyeti cezası aldı.

*Mecnun Odyatmaz, mahkeme tarafından 10 ay örgüt suçundan ertelemeli ceza aldı. Şikeden ise 1 yıl 6 ay hapis cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarından ceza almadı

*Şekip Mosturoğlu mahkemede 1 yıl 10 ay 10 gün hapis cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarından 1 yıl hak mahrumiyeti cezası aldı.

FUTBOLCULAR

*Mehmet Yıldız : 1 yıl 3 ay hapis cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarından ceza almadı

*Ümit Karan (Trabzon-Eskişehir maçında teşvikten) 7.5 ay hapis cezası ve 66 bin lira para cezası alırken, TFF Hukuk Kurullarında 2 yıl men cezası aldı.

*Vederson, Trabzon-Bursa maçında teşvikten dolayı 5 ay hapis cezası verildi ancak TFF Hukuk Kurullarından ceza almadı.

*İbrahim Akın, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş maçlarında şike yaptığı için 1 yıl 6 ay hapis cezası aldı TFF Hukuk Kurullarından da 2 yıl men cezası aldı.


*Serdar Kulbilge: mahkemede beraat ederken, TFF Hukuk Kurullarında 3 maçtan men cezası aldı ancak cezası ertelendi.

*Samet Güzel: 1 yıl 14 ay hapis (hükmün açıklanması geri bırakıldı)


TFF AZİZ’İN YERİNE EKŞİOĞLU’NU MU HEDEF SEÇTİ
Bu noktada TFF’nun Hukuk Kurulları ile mahkemenin verdiği cezalar arasında ki en dikkat çeken fark ise Aziz Yıldırım ile İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun verilen cezalar olarak dikkat çekti. TFF’nin hukuk kurulları mahkeme ile inceledikleri aynı dosyalarda suçlu buldukları Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Yüksel Ekşioğlu’na 3 yıl hak mahrumiyeti cezası ile en yüksek cezayı verdi. Ekşioğlu mahkemede ise diğer sanıklara nazaran daha düşük ceza aldı.
Ancak mahkemede en yüksek cezalardan birini ise Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım aldı. Aziz Yıldırım 6 yıl gibi bir ceza alarken TFF’nun hukuk kurulları ise Yıldırım’a hiç ceza vermemesi dikkat çekti. Bu noktada kamuoyunda İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun TFF tarafından her şeyin üzerine yıkılmak istendiği adam şeklinde bir imajı oluştu.


PEKİ BU KARARLARA SPOR HUKUKCULARI VE YORUMCULARININ GÖRÜŞÜ NASIL?

İSKENDER GÜNEN: TRAJİKOMİK TEZATLIK

Mahkeme bir karar verdi ama Yargıtay aşaması var. Mahkemeden çıkan kararla sadece Aziz Yıldırım'a değil, birçok kişiye hapis cezası verildi. Bundan sonrası Türk futbolu için kolay değil. Bundan sonra UEFA nasıl bir karar alır, ceza verir mi onu da şu an için yorumlayamayız.

Mahkemenin kararı doğrultusunda baktığımız zaman 2010-2011 sezonunun şampiyonluk kupası tabiki Trabzonspor'a verilmeli. Mahkemeden kesin ve net bir karar çıktı ama üst mahkemeden verilecek karar belli değil. Trabzonspor'un şampiyonluğu talep etme hakkı elbette var. Tahkim şike ve teşvik yok dedi ama PFDK'den İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu için cezalar verilmişti. Tüm bu cezalar karşısında Trabzonspor'un haklı tarafı çok. Spor hukuku ile ceza hukukunun kararları arasındaki bu tezatlık trajikomik. Demek ki Tahkim'in ya da PFDK'nın kararları kişiye ya da takıma göre değişiyor.

HAKAN KULAÇOĞLU: FEDERASYON KUPAYI TRABZONSPOR'A VERMEMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAKTIR

İzleyebildiğimiz kadarıyla dava usulen çok dikkatli yürütüldü. Mahkeme heyetinin bu konuda aldığı karara saygı göstermek gerekir. Kaldı ki bu ülkenin sokaklarında özgürce dolaşıp gece evinde yastığına başını koyma şansı olan her vatandaş, tutuklu diğer vatandaşların da bu koşullara mümkün olduğunca sahip olması için dilekte bulunmalıdır. Hukuk devletinin, ulus olmanın temeli budur.

Mahkemenin kararı ile ilk Etik kurul raporunun ne derece örtüştüğünü dikkate alırsak o kupanın çoktan Trabzonspor'un müzesine gitmesi gerektiğini anlamak zor değil. Elbette mevcut federasyon kupayı Trabzonspor'a vermemek için elinden geleni yapacaktır. Ancak uzun da sürse, yasal süreç sonunda hak yerini bulur, diye düşünüyorum.

SPOR HUKUKÇUSU ALPAY KÖSE

Federasyon bu kararla ciddi sıkıntıya düştü. Çünkü TFF'nin verdiği kararla Çağlayan'dan çıkan karar birbirine taban tabana zıt. Hem yöneticiler hem de oyuncular şikeden ceza aldılar. 'Sahaya yansımadı' kararı da çürümüş oldu. Dolayısıyla TFF bu durumu UEFA'ya açıklamakta ciddi olarak zorlanacaktır. Bu kararın ardından


UEFA'dan Fenerbahçe'ye ceza gelmesi olasılığı ağırlık kazandı.

Aziz Yıldırım'ın başkanlığı Yargıtay kararına kadar devam eder. Eğer Yargıtay cezayı onarsa başkanlığı düşer.