61SAAT SPOR SERVİSİ

FIFA Başkanı Gianni Infantino 'ihmal' suçlamasıyla karşı karşıya geldi. İngiliz The Guardian gazetesi, dünya futbolunun patronunun daha sonra kumpas davalarına konu olan 'şike' sürecinde Fenerbahçe'ye daha az ceza verilmesi için onay verdiğini yazdı. Bunun üzerine Trabzonspor’dan çalınan şampiyonluk sezonu ile ilgili TFF ile UEFA arasında geçen yazışmalar ortaya çıktı.

TFF, 'ÖDÜLLER GERİ ALINACAK'

TFF’nin dönemin genel sekreteri Ebru Köksal tarafından UEFA’ya gönderilen yazıda ''Müsabaka sonucunu etkileme eyleminde bulunan kulüplerin eylemi gerçekleştirdikleri 2010-2011 sezonunda elde etikleri ödülleri TFF'ye iade etmelerine’’ gibi kararlar aldıklarını UEFA’ya bildirdi.

UEFA, 'KARARI UYGULAYIN'

Bunun üzerine UEFA Genel Sekreteri Gianni İnfantino’dan ‘’teklif edilen cezaların etkin olarak uygulanması halinde uefa tarafından mevcut olayın değerlendirilmesinde başkaca işleme(takibata) gerek olacağını tahmin etmiyoru’’ cevabını yer aldığı metin ortaya çıktı.

TFF KENDİ KARARLARINI UYGULAMADI

Ancak TFF'nin yaptırım kararı aldığını bildirdiği yazışmadaki kararların hiçbirinin uygulanmadığı görüldü.

İŞTE TFF ile UEFA arasında 2010-2011 sezonunda Trabzonspor’dan çalınan şampiyonluk sonrası o yazışmalar;

TFF'DEN YAZILAN O KARAR

26 Ocak 2012 tarihinde Ankara’da TFF olağanüstü genel kurulu toplanacaktır. Kurul’un gündemi “Haklarında şike ve teşvik pirimi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel, yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesinin ve karara bağlanması” dır.  TFF olağanüstü genel kurulunda müsabaka sonucunu etkileme eyleminde bulundukları tepit edilecek kulüplere futbol disiplin talimatı ve futbol müsabaka talimatı’nda öngörülen yaptırımlar yerine, bir defaya mahsus olmak üzere aşağıdaki müeyyidelerin uygulanmasına dair karar alınması düşünülmektedir. Bu bağlamda PFDK tarafından yapılacak disiplin yargılaması sonucunda müsabaka sonucunu etkiledikleri tespit edilecek kulüplere bu olağanüstü genel kurulda alınan kararlarla  belirlenecek  aşağıdaki müeyyidelerin uygulanmasının uefa statüsüne ve uefanın sair düzenlemelerine aykırılık teşkil edip etmeyeceği ve bu durumda tff ye türk milli takımlarına ve türk kulüp takımlarına uefa tarafından herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi verilmesini saygılarımızla rica ederiz.

Olağanüstü genel kurulda uygulanmasına karar verilmesi muhtemel yaptırımlar.

2011 sezonuna ilişkin olarak;

Müsabaka sonucunu etkileme eyleminde bulunan kulüplerin eylemi gerçekleştirdikleri 2010-2011 sezonunda elde etikleri ödülleri TFF'ye iade etmelerine;

Müsabaka sonucunu etkileme eyleminde bulunan kulüplerin bu müsabakalardan elde ettikleri puana, ilk altıya ve şampiyonluğa dayalı gelirlerini hak sahibi diğer kulüplere ödenmek üzere TFF'ye iade etmelerine;

 2011- 2012 sezonuna ilişkin olarak;

1- Müsabaka sonucunu etkileme eyleminin ağırlığına göre 12 puandan az olmamak üzere puan silme cezası verilmesine, puan silme cezasının 2011-2012 futbol sezonunda infaz edilmesine;

2- Ayrıca süper lig kulüpleri için 2.000.000 tl den az 10.000.000 tl den çok; tff 1. Lig kulüpleri için 500.000 tl den az 2.000.000 tl den çok olmamak üzere para cezasının verilmesine;

3- İhlalde bulundukları tespit edilen kulüplerin sezon sonunda Avrupa kupalarına katılım hakkı elde etseler  bile bu kupalara katılmamalarına, bu kulüplerin yerine başarı sırasına göre bu kulüplerden sonra gelen kulüplerin Avrupa kupalarına katılmalarına;

 Saygılarımla.

TFF

Ebru Köksal

Genel sekreter.

UEFA'DAN GELEN CEVAP YAZISI 

Sayın Bayan Köksal;

26 Ocak 2012 de türkiyedeki mevcut şike iddialarını tartışmak ve değerlendirmek üzere toplanacak olan TFF olağanüstü genel kurul toplantısı hakkında bizi bilgilendirdiğiniz 19 Ocak 2012 tarihli yazınız için teşekkür ederiz.

Yzınızda şike yapıldığının tespit edilmesi halinde hem 2010-2011 hem de 2011-2012 sezonlarında uygulanması düşünülen cezaları açıklamışsınız.

Bu konuyu karara bağlamanın esas olarak TFF’nin sorumluluğunda olduğunu değerlendirmekle beraber (ayrıca verilecek cezaların ulusal yasal mevzuata uygun olması da sizin sorumluluğunuzdadır), tüm koşulları göz önünde bulunarak UEFA adına diyebiliriz bu konunun değerlendirilmesinde ki teklifiniz makul, orantılı ve uygun bir karşılık gibi görünmektedir. Ayrıca bu önerilen cezaları, tabi ki sürece ilişkin tüm koşulları da dikkate alarak, hızla uygulayabileceğiniz hususunda size güveniyoruz.

Yazınızda doğrudan sorulan soruya bir cevap olarak, bize göre cezaların açıkladığınız şekilde uygulanması uefa statü ve talimatlarına bir aykırılık teşkil etmeyecektir. Ekleyeceğimiz tek şart uefa statü ve talimatlarının yorumlanmasının nihai olarak UEFA'nın bağımsız yargı organları tarafından verilecek bir karar olduğu hususudur. Bununla beraber, bu aşamada diyebiliriz ki, teklif edilen cezaların etkin olarak uygulanması halinde uefa tarafından mevcut olayın değerlendirilmesinde başkaca işleme(takibata) gerek olacağını tahmin etmiyoruz.

Mevcut olayla ilgili gelişmelerden bizi haberdar etmeye devam ederseniz minnettar kalırız ve tff nin hem ulusal çapta hem de Avrupa çapında sporumuzun itibarını ve dürüstlüğünü korumak adına sürdürdüğü yapıcı işbirliğinden çok memnunuz.

Saygılarımla,

UEFA

Gianni İnfantino

Genel sekreter

(yazışma çevirileri turkfutbolu.com'dan alınmıştır)