89 yıllık tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşayan Türk futbolu dün akşam görülmemiş hatanın eşiğinden döndü.Mehmet Ali Aydınlar ve iki başkan vekili Lutfi Arıboğan ile Göksel Gümüşdağ’ın şok istifalarının ardından seçimli genel kurul yapılması yönünde İcra Kurulu tarafından alınan kararın hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı ortaya çıktı. Aydınlar ve kurmaylarının istifa ettiği toplantıdan sonra açıklanan seçimli olağanüstü genel kurul kararı “yönetim kurulu” tarafından alınmadığı için UEFA tarafından da kabul edilen yürürlükteki “çerçeve statüye” aykırılık oluşturdu.

Çerçeve statünün “olağanüstü genel kurul” başlıklı 29. ve “Yönetim kurulu kararları” başlıklı 36. maddesine göre Futbol Federasyonu genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi yönetim kurulunda bulunuyor. Aydınlar ve başkan vekilleri Göksel Gümüşdağ, Lutfi Arıboğan ile Hüsnü Güreli arasında gerçekleştirilen İcra Kurulu toplantısında seçimli olağanüstü genel kurul kararı alınmasının hukuken mümkün olmadığına dikkat çeken yetkililer, affedilmez bir yanlış yapıldığını ifade ettiler. Olağanüstü genel kurul kararı, yönetim kurulu kararı dışında genel kurul delege sayısının yüzde 40’nın noter onaylı başvurusu üzerine alınabiliyor.

GÜRELİ KURTARDI
Başkanlığa vekalet edecek Hüsnü Güreli’nin çağrısı ile dün toplanan yönetim kurulu, olağanüstü genel kurul çağrısı yapmasaydı, göreve geldiği günden beri eleştirilerin odağı haline gelen Aydınlar federasyonu tarihi skandalla karşı karşıya kalmış olacaktı.

Güreli başkanlığındaki yönetim dün 1 saat süren toplantıdan sonra alınan kararları şöyle açıkladı:
1- Yönetim Kurulu, 27 Şubat’ta Ankara’da Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapılmasına karar verdi.

2- Yönetim Kurulu, Başkan Mehmet Ali Aydınlar, Başkanvekilleri Göksel Gümüşdağ ve Lutfi Arıboğan’ın istifaları ile Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Kemal Olgaç’ın istifalarını kabul etti.
3- Olağanüstü Seçimli Genel Kurul’a ka dar Futbol Federasyonu Başkanlığına, İcra Kurulu üyesi Hüsnü Güreli’nin vekaleten başkanlık etmesine, 1. Başkan vekilliğine Erhan Kamışlı’nın, 2. Başkanvekilliğine Arif Koşar’ın ve de cra Kurulu üyeliğine Yunus Egemenoğlu’nun getirilmesine karar verildi.

Hüsnü Güreli yazılı açıklamada, “Yaşanan ayrılıklar hepimizi derinden üzdü. Tecrübemiz ve iyi niyetli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte, önceliğimiz olan görevleri 27 Şubat’a kadar yerine getireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.Hüsnü Güreli; tüm hukuk kurulları ile görüştüğünü ve kurulların hepsinin görevlerini aynı özen ve süratle yerine getirmek için çalışmalarına devam ettiklerinin bilinmesini istedi.


YANLIŞ ANLAŞILDI
İstifa gerekçeleri arasında UEFA’dan iki ayrı tarihte gelen yazılardan haberdar olmadığını gösteren Mehmet Ali Aydınlar’ın birkaç gün içinde konuyla ilgili bir açıklama yapacağı ve bazı sözlerinin kamuoyunda yanlış algılandığını söyleyeceği öğrenildi. Aydınlar’ın, UEFA’dan gelen yazıdan haberi bulunduğu, ancak detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade edeceği kaydedildi. Bu arada Hukuk müşaviri İlhan Helvacı’nın da hakkındaki suçlamalara belgeleriyle yanıt vereceği bildirildi.

ZİRVE SALI GÜNÜ
Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı, TFF’de yaşanan istifa depremi nedeniyle 7 Şubat Salı günü saat 14.00’te toplanma kararı aldı. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Yıldırım Demirören’in imzasıyla kulüplere gönderilen yazıda gündemin önemi nedeniyle toplantıya başkanlar düzeyinde katılım sağlanması istendi.

HELVACI BIRAKMIYOR
Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu Baş Hukuk Müşaviri İlhan Helvacı istifayı düşünmediğini açıkladı. Fenerbahçe’nin dün bir kez daha istifaya çağırdığı Helvacı, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, “İstifa etmeyi düşünmüyorum. Er ya da geç tüm gerçekler ortaya çıkar. O zaman da, ‘İlhan Helvacı’yı günah keçisi yaptık’ derler” ifadelerini kullandı. UEFA Disiplin Müfettişi Pierre Cornu ile kavga etmenin Türk futboluna zarar vereceğini savunan İlhan Helvacı, “Cornu ile yaptığımız 5 kişilik toplantı içki içilen bir yemekti, ama biz içmedik. Çünkü Ramazan ayı içindeydik. Galatasaray Lisesi mezunuyum. Galatasaray sempatizanı olduğumu söyleyebilirim” dedi.