61SAAT HABER SERVİSİ - Spor Toto Süper Lig'de sezonun bitiminin ardından Rıza Çalımbay ile yollarını ayırdıktan sonra teknik direktör arayışlarında bulunan Trabzonspor'da, kulüp başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun bugün basın toplantısı düzenledi... 
Ağaoğlu özetle şu şekilde konuştu: 

Geldiğimiz günü takip eden gün içerisinde kulüp olarak 1-2 haciz olayında Rodallega olayı yaşandı. Rakam çok büyüktü biz gelmeden önce transfer yasağı FIFA’ya gitmiş lorenzo, Lazio, Bosingwa cardozo, bejing, suk, borcenau, milan kulüplerinin FIFA’da bulunan ve lisansa engel dosyaları. Neticisinde de ard arda gelen yasakları siz de biliyorsunuz. devamında küme düşürme puan silme cezaları, allah göstermesin kimse bu cezayı hak etmiyor böyle bir uygulamaya da maruz kalmadık.

Malumunuz olduğu üzere oyuncularımıza bazılarına kasım ayından başlayan aralık ocak şubat birikmiş maaşlar vardı. Acil ödenmesi gereken borçlardı. Geldiğimizin 6. günündeydi mayıs ayının 15.’inde tüm borçların ödenmesi sözünü vermştik. Sözlere rağmen yabancı oyuncuların bir bölümü kulübe 15 gün içerisinde tüm alacakların ödenmesi için ihtar çektiler.

5 YIL İÇİNDE ÖDENMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Bu borçlar verilen süre içerisinde ödendi. Kulübün mevcut konsorsiyumdan kullandığı bir kredi vardı. 5 yıl içerisinde bu kredinin ödenmesinin mümkün olmadığını zaten ödenmiyordu üzerine faiz gelmiş. Ana para 100’se faizi dahi ödenmediği için 110’a çıkmış. Bunun yeniden yapılanması için görüşmelere başladık.

Bizim vermiş olduğumuz nakit akış tablosu olumlu karşılandı Denizbank’ın satışı söz konusu olduğu için ilerleyemedik. Satış gerçekleştirdikten sonra bu geçmiş borcumuzu 8 yıla yapılandıracağız. Halkbankası ile kredi görüşmelerimiz devam etti. 17 Nisan’da 85 Milyon Liralık kredi ile bütün ödemeleri yaptık. Az öncede söyledim gibi borcumuz olan kulüpler ve oyuncuların borçlarımızı kaldırdık. Lisans olarak ölümüzde problem teşkil edecek Özer 5,5 milyon TL, Ersun Yanal 1,5 milyon Euro, Aykut 6 milyon TL, Mehmet Ekici’nin 2,5 milyon TL kesinleşmiş ve haciz istemi ile gönderilmiş dosylaar var.

ÖZER HURMACI VE ERSUN YANAL
Bunların kendileri ile uzun süredir görüşüyoruz. İndirime gitmek için. Özer Hurmacı’nın kulübe feragatname imzaladığı daha sonra anlam veremediğimiz nedenlerle bu feragatnamenin imzalanmadığı ve yargı yoluna gidip 5 milyonluk alacğaının kesinleştiğiydi. Ersun Yanal 750 bin Euro’ya razıydım diyor. Az önce dediğim gibi kendisi ile anlaşmaya yakınlaşmayıp bu duruma geldi. Kendilerine yarısını ödeme gibi taleplerimiz oldu. Bunlar hassas konular. Bir şekilde işçi ile işveren yargı önüne gittyise genellikle her zaman için çalışan lehine karar verir. Bunlar bir şekilde halledilmesi gereken sorunları.

Mukavelesini fesih ettiğimiz oyunculara ödemek zorunda kaldığımız miktar 30 milyon lira civarında. Trabzonspor gibi bir kurumu idare ettiğinmiz zaman tek başınıza bu kadar ahatt karar veremezsininz. Çözümlenmesi de doğal olarak bize kaldı. İki dosyada bir miktar indirim ile bir noktaya geleceğiz. Öyle ya da böyle bu borçlan ödenerek, yapılandırılaarak kaldıracağız.

BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Burası Türkiye Cumhuriyet Hükümeyi bu ülkenin tüm raporları TL üzerinden, dolayısı ile aldığımız gün şubat sonu itibari ile borç 844 milyon Lira. 8 Nisan itibari ile 888 milyon liraydı. Kur farkından ve banka faizinden çok ciddi sıkıntı yaşıyor. Ama eğer kalkar Nisan sonu ile Euro’ya çeviriirsek 180 milyon Euro yapıyor. Bugün itibari ile toplam borcumuz 935 milyon TL. Kur farkı ve faiz giderleri eklendiğinde yaklaşık bu rakama geldik. Bugünkü kurdan Euro’ya çevirdiğimizde 170 milyon Euro. Aldığımız günden bu güne kulübün borcunun 50 milyon TL arttırmış değil de 10 milyon Euro azaltmış çıkıyor.  Sıkıntılı bir süreçten geçiyor ülke yaşanan olayların farkındayız. Sadece Trabzonspor’un değil tüm sanayi endiüstri ve ekonomiye etkileri ortada. Realite üzerinden gidiyoruz. Bunu kalkıp dolar yen, riyal, dinar üzerinden çevirmenin bir anlamı yok.

Sizin geliriniz zaten TL, reklam ve sponsorluk gelirleri döviz üzerinden denilebilir. O zaman harcandı. Kulübe giren bir tek Euro yok. Kullanılan kredi Euro olarak kullanmış. 3.30’dan alınmış şimdi 5.60 kendisini katlamış. Burası Türkiye Cumhuriyeti hesaplarımız türk lirası bunun üzerinden gidersek konulaarın çözümünü böyle geçrekleştirmiş oluruz.

İNANILMAZ BİR ARTIŞ KARŞIMIZA ÇIKIYOR
Geldiğimiz zaman ifade ettiğim rakam 180 milyon lira diyordum bugün itibari ile 196 milyon lira. Kurdaki artışlar ve aslında her zaman karşı olduğum yabancı futbolcu transferindeki sınırın kaldırılması. Süper Lig’de oyuncu kadrosunun yüzde 60’ı 70’i yabancı oyunculardan kurulmuş bir lig. Yerli oyuncuların yüzde 80’i üzerinde Euro anlaşması yapan bir yönetim anlayışı var. Bugün karşımıza çıkan fotoğraf bir ay içerisinde 16 ile 20 milyon TL inanılmaz bir artış karşımıza çıkarıyor. Bunun da bir şekilde halledilmesi lazım. Özellikle Euro üzerinden sözleşme yapılan oyunculardan kuru sabitleyip TL üzerinden devam edilmeli.

Yüksek maliyetli yabancı transferlerini mantıklı ve anlaşılır hale gelmeli. bir oyuncuuyu Milan’dan 5 milyon Euro’ya alıyorsanız menajerine 1 milyon Euro kendisine de 4 milyon euro veriyorsanız bu 10 milyon Euro’nun karşılığı olması lazım. karşılığı olmadığı zaman bu şekilde harcamanın bu şekilde bir tasararrufun içine giremezsiniz. Bu rakamlar aynı zamanda ülkenin dış borcudur. Spora mı katkıda bulunuyoruz ülkenin cari açığına mı katkı da bulunuyoruz. harcadığımız her para kulüp adına, her karar kulübün üzerine ekstra bir yüktür.

MUHARREM USTA'NIN PLANI... 8 MİLYON EURO
Bu tür konularda çok daha hasssa olunması gerekirdi. Son 3 transfereimizin sadece bonserivs ve menajer maliyeti 17,5 milyon Euro, oyuncularla yapılan sözleşmeler karşılığında 12 milyon Euro’da bu oyuncularımıza ödüyoruz. 40 milyon Euro, böyle bir felaketlerin olacağı önceden öngörülemezdi. Görülseydi böyle bir tasarrufta bulunamazdı. Hele hele karşılığı yoksa böyle bir tasarrufa giremezsiniz.  Başkan Usta’nın bize teklifi vardı. Yüksek maliyetli oyuncuların ücretlerini ben karşılayacağım. Ben dedi 13 öderim dedi satış hakkını bana verdiğiniz takdirde. 8 milyon Euro benim borcumdan silinmek üzere 5 milyon Euro nakit olarak girer dedi. Bu oyuncuların transferinde herhangi bir yanlış yapılmadıysa 17,5 milyon Euro bonservis ödemişim. Durup dururken niye 5 milyon Euro indirime gidiyim, üstelik 8 milyon borca gitsin 5’de kulübe girsin. Eğer bu futbolcuların değerleri buysa ya 17,5 üzerinden satılır ya da tasarrufu kendimiz kullanırız. 

PAHALIYA ALINMIŞ DEMEKKİ
Fazla ödeme yapılmış, pahalıya almışız demekki. 17’ye aldık 13 satıyorsak pahalıya almışızdır. Görüşmelerimiz bir süre kendisi ile devam etti. Başkan yardımcımız Yiğtt Alp’i yönlendirdim kendisine bizim amacımız rakamı biraz daha yukarılara çekmek. Aynı durumu tekrar etti kendileri daha sonra zaten orada tıkandı görüşmeler. 3 oyuncumuz ve diğer oyuncularımız ile ilgili yapmış olduğumuz tasarruflardan bahsetmek istiyorum. Slovak oyuncular ve Burak Yılmaz’ın menajerleri ile toplantı yaptık. Kendilerine serzenişte bulundum, 5 aydır bekleyen alacaklarına ödeme sözü verdiysek, Trabzonspor kulübüne ihtarname göndermek neyin nesi oluyor dedim. Bunu açıklayın dedim zaten açıklayamadılar. Bu borç bizden kaynaklanan bir borç değil. Hala ısrarla sanki dikensiz gül bahçesi bırakılmış gibi ortam oluşturmaya çalışanlar var. Sosyal medya üzerinden veya baska ortamlardan algı üretiliyor. Biz stadıi, oyuncuları, tesisleri, borcu her durumu teslim aldık. Daha az borçla bırakmak için geldik. 

METİN GÜNEŞ ÜZERİNDEN ALGI YAPILDI
Metin Güneş’in üzerinden bile algı yapılmaya çalıştı Tek suçu Trabzonspor’a 1,5 milyon lira vermek. Şunu söyleyim sayın Güneş’in verdiği çeki ibraz ederim isteyene. Çekin aynı miktarını gördükten sonra kulübe bağış yapmak kaydıla. 50 gün oldu geleli bırakın biraz rahat çalışalım. Kimseyi üzmek rencide etmek kırmak istemiyoruz. Ama bilinmeli ki burada bir kurumu temsil ediyoruz. Yıpratılmasına asla müsade etmeyiz. 

4 menajer ve bir avukat vardı. Bugün Euro’nun gelmiş olduğu nokta sadece Trabzonspor değil tüm kulüplerde olan bir durum. Oyuncular ve menajerlerden indirim beklediğimizi söyledik. Indirim olmayacaksa gerçek değeri ile Trabzonspor’a transfer olduğunu söylüyorsanız indirimi kabul etmeyen oyuncularınıza kulüp bulun dedim. Bu tür toplantılar yönetici ve profesyonel kişiler ile giriyoruz. konuşmalar tutanak alınıp kulüp kasasına koyuluyor. Bu gelenek haline gelir ve böyle devam eder. 

SOSA, BURAK VE KUÇKA'NIN MENAJERLERİ İLE BİR ARAYA GELİNDİ...
Sosa Burak Kucka bunlar Traboznspor’un oyuncusudur. Hiç bir kulübün bizle görüşmeden tasarruf kullanma hakkı yoktur. Burak Yılmaz’ın menajeri vasıtası ile yaptığımız görüşmede kulübün kaptanı olduğunu maliyetinin Euro üzerinden büyük yük getirdiğini, mali sıkıntıyı kulübün an itibari ile karşılamadığını, kendisi ile devam etmek isteğimizi istedik ve fedakarlık talep ettik.

Slovak oyuncular için farklı bir tavır sergiledi oyuncunun menajeri. Kulüp arayayım dedi bizde kabul edeceğimiz rakamlar üzeirnden kabul edeceğimizi söyledik.

BASKETBOL KULÜBÜNE VERİLEN 11 MİLYON LİRA GERİ İSTENDİ
Basketbol kulübünün Trabzonspor ile bir bağı olmadığını biliyorsunuz. Bütçelerimiz tamamen ayrıdır. FIFA’nın kriterlerinde futboldan kazanılan gelirlerin başka branşlara aktarılamayacana dair kesin hüküm var. 11 milyon lira basketbol kulübüne aktarılmış.
Bu tür harcamalar için yönetim kurulu kararı da göremedim. Kulübe geldiğim gün 50 bin lira üzerindeki harcamaları 100 bin üzerindeki harcamaları icra kurulu kararı ile harcama kararı aldık. Yönetim kurlu kararı yok bu parayı basketboldan talep ettik. Açıklamasını yapayım, böyle bir harcama yetkimiz olmadığı için parayı geri çağrdık. 

SEÇİM BİLDİRGESİ YAYINLAMADIK
Seçim bildirgesi yayınlamadık. 2 hafta içerisinde gelir getirici kaynakları açıklayacağını söyledi aradan haftalar geçti projelerden haber yok. Biz darbe yaparak kimseyi koltuğundan indirmedik. Belki kararlarından vazgeçip devam ederler diye bekledik İnsanlara 2 sene 3 sene tahammül edildiği yerde 2 hafta geçti hala ortada birşey yok. Borç ödemeye çalışıyoruz bankaların kapısında dolaşmaktan evimizin yolunu unuttuk. Trabzonspor’un 1 milyar TL’den kurtuluşunu gelip 45 günde açıklayacağız varsa bu kadar marifetli insan kulübün yönetimini o dakika bırakmaya razıyız Borcu yüzde yüz oranınında arttırıldığı bir yerde gelen yönetimden 2 hafta içersinde icraat bekliyorsanız iyi niyetinizden şüphe ederiz. Trabzonspor’u borç yükünden kurtarmaktan başka hedefimiz yok.

HES PROJESİ AKTİF HALE GETİRİLECEK
HES projesini aktif hale getirmeye çalışıyoruz, rüzgar enejerisi projemiz mevcut, aynı zamanda gayrimenkul yatırım ortaklığı projemiz var. 2 yöneticimiz çalışmaları devam ettiriyor. Kısa vadede gelir elde etmek amacı ile kulübün localarının 3 yıllığına satıldığını 2 yılının kaldığını seneye doluyor. 30’a yakın loca var bunların satışını gerçeklşeitirip kulübe ciddi bir nakit girdisi sağlama yönünde projelerimiz var. 

TRABZONSPOR TEKNİK DİREKTÖR KONUSU...
Takımın hocası kim olacak. 8 Nisan öncesi başkan kim olacak? Başkan adayları belli olduktan sonra yönetim kim olacak. Yönetim kurulu belli olduktan sonra hoca ile ilgili tasarrufunuz ne olacak. Hoca kim olacak. Hoca geldikten sonra transferlere gelecek sıra. Saha sonuçları kötü gittiği zaman bu yönetim ne zaman gidecek? Yönetim giderse yerine kim gelecek, yönetimi hocası kim olacak. Oyuncular ne olacak. Bu kadar ismin speküle edilmesi toplumun önüne çıkarılmasını doğru ve etik bulmuyorum. İsimleri gündeme getirilen antrenörlerin hepsi bir değer ve kıymet.
İsimleri gündeme getirip Trabzonspor ile anlaşamamış gibi gösterip yarın başka birisini getirip diğerini istenmeyen adam ilan etmek yanlış durumlardan birisi. Bu insanlardan camiam adına özür diliyorum. Yapılanı doğru bulmuyorum. Trabzonspor takımını hocasınını yönetim belirler. Taraftara çok büyük saygım var. Safiyane duygularla kullanan çok taraftarımız var. Onların Trabzonspor kulübündeki vekilleriyiz. Bu kulübün menfaatleri doğrultusunda bu kulübü yönetiyoruz. Her taraftara çok büyük saygım var. kulüp başkanı günde 1000’in üzerinde rahmetli annesine ağır hakaretlerle, ailesini işin içine karıştırıp onu alırsanız Allah belanızı versiniz   gibi. Bizim kültürümüzde ölüye rahmet okunur, aile en kutsal varlıktır. Menfaat gözetmeksinizin bu kulübü yönetimeye talip olan insanların ölmüşlerine ve hayatta olanlara bu şekilde hakaret etme halkını kimse kimseye vermez bu ülkede bunların bazılarının bir algı operasyonu  olduğunu bazı kaynaklardan yönetildiğini çok iyi biliyoruz. Camiaya yakışmayan bir durumu. Yaptığımız fahri bir görev. Bu tür hakaretlerle bu tür yaklaşımlarla kulübün başkanına veya yönetim kuruluna ayar verebileceğinizi düşünüyorsanız hayal içindesiniz. Bu kulübe olan bağlılığımızın bir parçası olarak değerlendiriyor ve susuyoruz. Bu kulübün bir hocası olacaktır. En geç Çarşamba ki yarın ya da perşembe kulübün hocası açıklanacaktır. Tekrar tekrar söylüyorum karar merci Trabzonspor yönetim kuruldur, kimle çalışacağına yönetim karar verir.

GEÇMİŞ HESAPLAR İNCELENECEK Mİ?
Genel Kuruldan önce Usta ile konuştum bu konuyu, eğer gelirsem görev aldığım gün itibari ile bir denetleme yaptıracağımızı kendisi ile alakalı olmadığını söyledim.  180 milyon Euro diyorsunuz da 3 oyuncuyu satsaydınız aşağı çekerdik de falan. Buradaki bakış açımız net Burası Türk Cumhuriyeti para birim TL, saygı gösterelim. Bilançolar TL, denetleme kuruluna verilen TL, geçerli olan rakam TL’dir. Eğer bunu geriye dönük hesap yapmak istiyorsanız arındırmış olarak gidebilirsiniz. Sadece teslim aldığımız dönem itibari ile geçmiş borçların ne durumda olduğunu yaptığınız icraatlar harcamaların bir sonraki genel kurula kadar bir başka kuruma kadar denetlenmesi görüşünde olduğumu başkana iletmiştim. Bağımsız denetim kurulu ile anlaştık geçtiğimiz hafta itibari ile kulübümüzüdeki 5 ayrı şirketin hesaplarını denetlemeye başladı. 6 haftadan bir süre daha uzayabilir. Sadece geçmiş hesapları denetlemeyecek iç denetim ve bizi denetleyecek.

ZARAR VERMEK İSTEMİYORUZ...
Hakaret edilmesin yeter anamını babamın ne suçu var. Mehmet Güneş’in altını oymaya çalışırsanız sizden şüphe ederim. 8 aylığına göreve geldik. Gelirken 3-4 sene sabır dedik. Karşımızda 3-4 hafta sabır gösteremeyen br bariyerle dirençle karşılaşınca programımızı ona göre revize ettik. Cephe açmak istiyorsalar açarız. Savaşsa savaş. Ama Trabzonspor’a zarar vermek istemiyoruz. Bırakın süpürelim. Ben başaramadım onlarda başaramaz düşüncesi varsa bu düşünceyle bizde savaşırız.

TRANSFERDE DURUM NEDİR?
Takipte olan 3 oyuncu var. Yurtiçinde 5-6 oyuncu ile ilgileniyoruz. Ciddi takipteyiz. Varsayalım ki konuştuğunuz hocanın sözleşmesi kulübü ile devam ediyor. Bir şekilde onu ordan çözmeye çalışıyoruz. Talip olduğumuz hocaya 3 kulüp daha talp gelen teklifleri değerlendiriyor arkasında çok farklı nedenler olabilir. Bizim üzerinde çalışması gerektiren nedenler olabilir. Çalışmayı düşündüğümüz hoca aday veya adaylarının mevcut durumlarından kaynaklanan sorunlar olabilir. Biz nasıl ki ciddi bir sıkıntının içerisindeysek gelen hoca da bunu paylaşacak bizimle bunu paylacak bizimle belki de isteidği transferleri de yapamayacak. Kolay mı bu. her hocadan isterseniz her hocanın isteklerinizi karşılamak konusunda aynı şeyleri gösteremez. Şunu alın bunu alın onları neden alıyorsunuz. Medya ve Sosyal medyada koparılan fırtınaların birbirinden uzak olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu güne kadar saklayabildiysek iyi yapıyoruz. Kötü söz sahibinindir. Trabzonspor başkanı böyle hareketlere maruz kalıyrsa sorguluyorsunuz.

YARDIM KAMPANYASI NASIL GİDİYOR?
Büyük bir heyecan ile başladı. İyi gitmiyor. İBAN numaraları ile havale yapmanın güçlüklerinden söz edilerek SMS kampanyasının daha faydalı olacağanı söyledi camia bizde başlatacaktır. SMS’lerden 180’bin TL toplandı. Ama sorun değil.

FORMA GELİRLERİNDEN GİRECEK PARA YOK
Bazı oyuncu anlaşmalarında gizlilik maddesi vardır. Trabzonspor belirli zaman aralıklarında aydınlatma zorunlulğnda olan kurumdur. KAP’tan istenir gizlilik anlaşması olsa bile açıklanır. MP ile stat anlaşması var. QNB ile forma anlaşması var. Önümüzdeki sene bitiyor. QNB bu anlaşamanın sona erdikten sonra yürürlüğe girecek birşey imzalanmış bunu da bir hafta önce vakıf oldum. İleriye dönük anlaşma bu herhangi bir nakit girdisi olmadan kulübün bu şekilde yükümlüğün altına girmesi önümüzdeki 5 sene için kulüp forması bir şirkete devredilmiştir. Stadyumun ismi 5 yıllık. 5 milyon Euro, imzanın ertesi günü para temlik edilerek kredi çekiliyor. Stadyum isim hakkından girecek para yok. Forma gelirinden girecek para yok. 2023 arkası ve arkasında temlikler var. Gelirler kulübün talebi doğrultusunda bankalara temlikli. Galibiyette temlikte ama primleri ödemek zorundayız. Denizbank, Ziraat konsorsiyumuna gidiyor.