61SAAT HABER MERKEZİ 
Kültür ve turizm Bakanlığı tarafından alınan karar üzerine  Trabzon’daki dünya tarih mirası olan Sümela Manastırı’nın 22 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl süreyle restorasyon nedeniyle kapatılacak olması yönündeki kararı Turizm acentaları tarafından büyük tepkiyle karşılandı. 
Konuyla ilgili Trabzon’da bu gemilerle ilgili organizasyonları sağlayan Abdullah Çakır Vapur Acentalığı şirketi yöneticisi Eftal Çakır alınan kararın Trabzon turizmini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti. 
EKİM SONU YAPILMALI VE NİSAN’DE BİTİRİLMELİ 

Eftal Çakır Trabzon’a gelen gemilerin birçoğunun özellikle Sümela Manastırı ziyareti programı nedeniyle Trabzon limanını durak olarak seçtiklerini ifade ederek ‘Sümela Manastırı eğer 22 Eylül’de kapatılırsa o tarihten sonra gelecek olan turların ve yeni sezonda gelecek olan gemilerin Trabzon programları tehlikeye girer. 
Trabzon Eylül 28-30 Ekim 3-8-10 ve 17 tarihlerinde yaklaşık 4 bin yolcu kapasiteli 6 adet turist gemisi gelmesi planlanıyor. Eğer 22 Eylül’de Manastır kapatılırsa, bu turistler limanlarını değiştirebilir. 
Trabzon turizmini kalkındırmak için gece gündüz çalışan bu şehrin yöneticileri 1 aya sebep bu turistlerimizi kaçırmamalı. 
Biz konuyla ilgili Trabzon Valiliği’ne, Trabzon kültür ve turizm İl Müdürlüğü’ne, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Trabzon temsilciliğine, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na gerekli bilgilendirmeleri yaptık. 
Bakanlığın uyarılması gerektiğini bildirdik. 
Turist gemilerinin yenileri de Nisan Ayı başı itibariyle yeniden gelmeye başlayacaktır. 
Bu nedenle Sümela Manastırı’nın mümkünse, kademeli olarak restore edilmesinden yanayız. Yada gelen turistlerimizin kontrollü bir şekilde ziyaretlerinin sağlanması taraftarıyız. Tabi ki teknik konuları çok bilemiyoruz, belki de söylediklerimiz teknik açıdan mümkün olmayabilir fakat bir şekilde Mayıs ve Ekim ayları arasında 6 ay Sümela Manastırının bir şekilde ziyarete açık olması gerekir. 
Geçtiğimiz yol 40’ın üzerinde Criuse gemisi Trabzon Limanına yanaşmıştı. Bu yıl ise gerek gemi boyu, gerek limanın kapasitesi, gerekse de bu turların başlangıç ülkesi olan Yunanistan’deki kriz nedeniyle sayı 16’ya düşmüştü.